Αλο, είμαι ο Μπεσίρ…!
H τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς» στις 30 Αυγούστου δημοσίευσε το εξής ρεπορτάζ σε σχέση με τις διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα όπως το προέβαλε το ΚΥΠΕ:
Με τίτλο «Αλο, είμαι ο Μπεσίρ» γράφει ότι ο τούρκος Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΡΤΚ (Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) Οζκάν Γιοργκαντζίογλου μεταφέροντάς του μήνυμα από τον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο ήταν σαν κρύο ντους για το ΡΤΚ. Σε περίπτωση συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα, (Σ. Ντενκτάς) η νέα «κυβέρνηση» δεν θα μπορεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Η απάντηση του κ. Γιοργκαντζίογλου ήταν πως στο σημείο που είχαν φτάσει, ήταν αδύνατο να κάνουν βήμα πίσω. «Ο συνασπισμός με το ΔΚ έχει αποφασισθεί. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε σε κρίση με τις τουρκικές κυβερνήσεις, αλλά να εργαστούμε με τρόπο εποικοδομητικό και ωφέλιμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ. Μετά το τηλεφώνημα συγκλήθηκε άμεσα έκτακτη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής, του δεύτερου τη τάξη οργάνου στο ΡΤΚ, η οποία αποφάσισε παρ’ όλα αυτά τη συνέχεια της συνεργασίας με το ΔΚ, πράγμα που ενέκρινε τελικά και η κομματική βουλή».
Ο Χουσείν Εκμετζί που υπογράφει το άρθρο, αναφέρει ότι το μήνυμα από την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, «ή θα προχωρήσετε σε συνασπισμό με το ΚΕΕ (Κόμμα Εθνικής Ενότητα) ή δεν θα έχετε μια ήσυχη περίοδο στην πρωθυπουργία», σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το οικονομικό πακέτο που έχει υπογράψει με το ψευδοκράτος και ιδιαίτερα οι ιδιωτικοποιήσεις προεξέχουσας αυτής της «αρχής ηλεκτρισμού». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΓΓ του ΡΤΚ Ασίμ Ακανσόι και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων Οζντίλ Ναμί ήταν αυτοί που υποστήριξαν που πρέπει να σταθούν στο ύψος τους και να εγκρίνουν την συνεργασία με το ΔΚ». Τις πιο πάνω ειδήσεις επιβεβαίωσε στις 4 Σεπτεμβρίου ο ΓΓ του ΡΤΚ Α. Ακανσόι. Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Κίπρις tv» είπε ότι πράγματι υπήρξε τηλεφώνημα από τον Αταλάι στον πρόεδρο του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ότι «η Τουρκία για την αδιάλειπτη εφαρμογή του πρωτοκόλλου που έχει υπογραφεί, ήθελε το ΚΕΕ. Αλλά εμείς, το ΡΤΚ υποστηρίζαμε ότι το οικονομικό μοντέλο και η προσέγγιση του πακέτου που έχει προνοήσει η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι, πως θα ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες ευαισθησίες και αν χρειαστεί θα γίνει ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο. Το σημαντικό είναι να δημιουργηθεί το σύστημα που θα είναι προς όφελος των τ/κ. Μια τυραννική, ηγεμονική προσέγγιση δεν είναι δυνατόν να την δεχθούμε. Θα δημιουργήσουμε το δικό μας σύστημα». Ο Σ. Ντενκτάς μιλώντας στην «Κιπρίς» TV με την ιδιότητα του «αντιπροέδρου» της «κυβέρνησης» ζήτησε και αυτός επανεξέταση του οικονομικού προγράματος (1/9).
Οι ειδήσεις αυτές συνδέονται κυρίως με την οικονομική πολιτική των τ/κ. Η σημερινή ατζέντα είναι σαφής: πρώτο ότι ο Ερτογάν εννοεί να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα που συμφώνησε με την προηγούμενη τ/κ ηγεσία και κυρίως με τον ηγέτη του ΚΕΕ Ι. Κουτσιούκ, και δεύτερο, η πλειοψηφία των τ/κ απορρίπτει το πρόγραμμα αυτό -οι κάλπες ήταν διαφωτιστικές και αυτό λέει πιο κάτω ο Ακτσιά!
Η εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρεται στην έκθεση του «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά για την οικονομική κατάσταση στο ψευδοκράτος το 2012 και την οποία παρουσίασε ειδησεογραφικά το ΚΥΠΕ. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», στην αρχή της έκθεσης ο Ακτσιά υποστηρίζει ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα κατά την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για την περίοδο 2010-12 ήταν ότι η τ/κ κοινότητα δεν «κάνει το πρόγραμμα δικό της» και δεν προσφέρει αρκετή υποστήριξη σε αυτό. Αναφέρει ότι το οικονομικό πρόγραμμα έχει διαστρεβλωθεί με σκοπό, την προστασία του στάτους κβο και την παρεμπόδιση των αλλαγών και της οικονομικής ανάπτυξης, αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα. Ο Ακτσιά κατήγγειλε προπαγάνδα εναντίον του οικονομικού προγράμματος, λέγοντας ότι σημαντικό μέρος των τ/κ δεν πιστεύει ότι η οικονομική μεταμόρφωση είναι δυνατή. Λόγω αυτής της προπαγάνδας οι άνθρωποι διστάζουν και οι οικονομικές δραστηριότητες δεν αναζωογονήθηκαν όσο αναμενόταν. Σημείωσε ότι ο τριετής ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο και ανήλθε στο 10,4%, αλλά η οικονομία εισήλθε στη σωστή κατεύθυνση με την ανάπτυξη των τομέων του τουρισμού, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της γεωργίας, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 3,4%, υψηλότερος από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ΕΕ».
Ως παράδειγμα αυτής της συνεχούς κόντρας η «Αφρίκα» γράφει το εξής: «η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή» ηλεκτρισμού El-Sen σε ανακοίνωση για θέματα που αφορούν τις διεργασίες σχηματισμού «κυβέρνησης» και τις ιδιωτικοποιήσεις που προνοεί το οικονομικό πρόγραμμα Τουρκίας – ψευδοκράτους, αναφέρει ότι ο τούρκος «πρέσβης» θα ολοκληρώσει τα καθήκοντά του και θα φύγει, αλλά σε αυτά τα χώματα αυτοί θα παραμείνουν και πρέπει να διεκδικήσουν την ταυτότητα και ότι τους ανήκει. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της συντεχνίας τ/κ δασκάλων KTÖS Γκιουβέν Βάρογλου κατηγορεί τον τούρκο «πρέσβη» ότι, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό «κυβέρνησης», με τον ισχυρισμό πως οι τ/κ δεν μπόρεσαν να κάνουν δικό τους το οικονομικό πρόγραμμα, δείχνει από τώρα τους «μιναρέδες του χωριού».
Εν ολίγοις ο Αγκτσά δηλώνει ότι « η τ/κ κοινότητα δεν κάνει το πρόγραμμα δικό της και δεν προσφέρει αρκετή υποστήριξη σε αυτό. Το οικονομικό πρόγραμμα έχει διαστρεβλωθεί με σκοπό την προστασία του στάτους κβο και την παρεμπόδιση των αλλαγών και της οικονομικής ανάπτυξης, αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα». Ο συνασπισμός ΡΤΚ-ΔΚ (Σ. Ντενκτάς) είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν αυτής της κατάστασης πραγμάτων, μια «στιγμιαία» αντίθεση στο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο ο συνασπισμός θα κληθεί να υλοποιήσει. Το πρώτο σενάριο που αφορούσε το ενδεχόμενο για σχηματισμό «κυβέρνησης» ανάμεσα στο ΡΤΚ και το δεξιό ΚΕΕ απέτυχε καθώς η πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα λόγω της διετούς εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος από το δεύτερο, θεωρήθηκε ως «ανυπέρβλητη». Έτσι, παρά την παρασκηνιακή υποστήριξή του σεναρίου αυτού από τον Ερτογάν καθώς και την άμεση και δημόσια υποστήριξή του από τον ιστορικό ηγέτη του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των στελεχών του κεντροαριστερού ΡΤΚ.