Απο τη φήμη στη “δίδυμη” συνεργασία

Στις 28 Οκτωβρίου η «φήμη» διέτρεξε την πολιτική αρένα στην Κύπρο σχετικά με μια «επιστολή Ντάουνερ σε Μπαρόσο» με την οποία η αυστραλός διπλωμάτης και Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό ζητούσε από το δεύτερο, η ΕΕ να μείνει έξω από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων λύσης. Η «φήμη» προκάλεσε αντιδράσεις, δηλώσεις, σχόλια.

Στις 29 Οκτωβρίου εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο έκανε την πιο κάτω δήλωση με την οποία «διαψεύδει τους ισχυρισμούς στα μέσα στις 28 Οκτωβρίου 2013 που αφορούν την ύπαρξη επιστολής από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο ΟΗΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή της ΕΕ στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο ΟΗΕ στην Κύπρο επωφελήθηκε από την τακτική παρουσία Προσωπικού Εκπροσώπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διορίστηκε από τον κ. Μπαρόζο για να βοηθήσει τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και την ομάδα του. Αυτή τη στιγμή, ο Προσωπικός Εκπρόσωπος του κ. Μπαρόζο είναι ο κ. Πίτερ Βαν Νούφελ της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ΟΗΕ θεωρεί τη διάδοση εσφαλμένων πληροφοριών ιδιαίτερα μη υποβοηθητική σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών. Ο προβληματισμός που εγείρεται ως αποτέλεσμα αποτελεί ανεπιθύμητο περισπασμό. Ο ΟΗΕ στην Κύπρο παραμένει δεσμευμένος στο να βοηθήσει τα δύο μέρη να βρουν μια διαρκή πολιτική λύση για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού». Την ίδια μέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι καμμιά τέτοια επιστολή Ντάουνερ δεν ελήφθη στις Βρυξέλλες.

Θεωρώ ότι χρειάζεται μια διαφορετική διαχείρηση πραγμάτων που συνδέονται με την επικαιρότητα στην νήσο. Μπορούμε να πάρουμε τη μια ή την άλλη θέση αφού πρώτα έχουμε τα σχετικά στοιχεία και έχοντας υπόψη ότι σε ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι εκείνη στη σχέση Κύπρου και ΟΗΕ, διαφορετικές σκέψεις ή διαφωνίες να γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, κατά προτίμηση να γίνονται χωρίς δημόσιες δηλώσεις ή αντιδικίες, καθώς οι χαμηλοί τόνοι και η παρασκηνιακή παρέμβαση ενδεχομένως να μπορούν να λύσουν κάποια ζητήματα ή να γεφυρώσουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Επί της ουσίας θεωρώ ότι η συζήτηση, για την «επιστολή» Ντάουνερ δίνει την ευκαιρία για την αναζήτηση του απολύτως αναγκαίου. Δηλαδή της θέσης πως ΟΗΕ και ΕΕ οφείλουν να εργαστούν μαζί, να συντονιστούν, να δώσουν τις συνεργαζόμενες δυνάμεις τους για το καλό της Κύπρου. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ είναι «ταυτισμένοι» σε κοινό βηματισμό, σε κοινή προσπάθεια. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, σημαντικές πλευρές της λύσης διέρχονται και διαπλέκονται με το κοινοτικό κεκτημένο, συνεπώς ο ΟΗΕ χρειάζεται την πλήρη και ισχυρή αλληλεγγύη της ΕΕ για να φτάσουμε σε ουσιώδη πρόοδο. Η δίδυμη προσπάθεια ΟΗΕ και ΕΕ μπορεί να λύσει κρίσιμα θέματα σχετικά με τη νέα προσπάθεια επίλυσης.