Από την 8η Ιουλίου στην ανατροπή
Η αποτυχία της συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ κατέδειξε τα όριά της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Από τη φύση της η συμφωνία αυτή είναι αδιέξοδη-το κυπριακό να πάει σε 94 επιτροπές/υποεπιτροπές κλπ. Στοιχειώδης γνώση του κυπριακού λέει ότι αυτό είναι συνταγή για μηδενικής δράση. Η προετοιμασία του εδάφους είναι υπόθεση της πολιτικής θέλησης των ηγεσιών, είναι θέμα που συνδέεται με πρωτοβουλίες που αλλάζουν το κλίμα, με πρωτοβουλίες που κινούν εξελίξεις.
Ο Τ. Παπαδόπουλος ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή/εκλογική ενημέρωση της ε/κ κοινής γνώμης, όχι για τη δημιουργία πραγματικής/θετικής δράσης. Ωστόσο, το πραγματικό ζήτημα είναι εάν τις εκτιμήσεις Παπαδόπουλου για τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου τις συμμερίζεται έστω και ένας παράγοντας στο διεθνή χώρο και εάν βεβαίως τις υιοθετεί ο ΟΗΕ (κυρίως ο Μόλερ). Δεν είναι αρκετό να απευθυνόμαστε στην ε/κ κοινή γνώμη. Το σημαντικό είναι να οικοδομείς συμμαχίες στο διεθνή στίβο. Εάν δεν έχεις συμμαχίες, τα όσα γίνονται ανάμεσά μας δεν έχουν και πολύ μεγάλη πρακτική αξία στο πραγματικό κυπριακό.
Στην παρούσα φάση του κυπριακού εκτιμώ ότι η συζήτηση της ουσίας του κυπριακού συνδέεται με ορισμένα ΜΟΕ. Ορισμένα ΜΟΕ που να «σπρώχνουν» την ουσία του κυπριακού.
Ο στόχος είναι σημαντικός: να παραμείνει η πλειοψηφία των ε/κ και των τ/κ σε γραμμή λύσης, να βλέπουν με κάποια έργα ότι η λύση είναι εφικτή, ότι κάτι κινείται. Παραδείγματα: Ο Μ.Α.Ταλάτ να συμβάλει σε υλοποίηση από την Τουρκία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στις πρόνοιες που συνδέονται με την Κύπρο. Βοηθούν οι κινήσεις που συνδέονται με το πάγωμα του οικοδομικής δραστηριότητας σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Ακόμα και οι συμβολικές κινήσεις με πραγματικό νόημα όπως η απομάκρυνση της σημαίας από τον Πενταδάκτυλο.
Στην ίδια κατεύθυνση και με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας- σε διαβούλευση με την ΚΟΠ και την ΟΥΕΦΑ- να αναζητηθεί ειδική προσωρινή φόρμουλα κάτω από συγκεκριμένους όρους (λ.χ.νόμιμο αεροδρόμιο) για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών συναντήσεων ανάμεσα σε τ/κ και ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με την προεδρία του Τ. Παπαδόπουλου καμία αξιόλογη πρωτοβουλία, σε οποιονδήποτε επίπεδο, δεν μπορεί να προχωρήσει. Δυστυχώς, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο κυπριακό, κάθε του κίνηση οδηγείται σε αποτυχία όπως βεβαιώνουν οι πρωτοβουλίες του για το πρωτόκολλο όπως και η πρόταση για την Αμμόχωστο.
Το κλειδί για την επόμενη μέρα της συνάντησης της 5ης Σεπτεμβρίου είναι η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μας πλεονεκτήματος. Η Κυπριακή Δημοκρατία με τη δική της θετική πολιτική δράση να δημιουργήσει εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο. Η εμβέλεια της μεσολάβησης Μόλερ είναι γνωστή. Η δυνατότητα της ΕΕ είναι ανατρεπτική.