Απο την Ίμβρο στη Λευκωσία!
Στις 14 Αυγούστου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε στην Ίμβρο: «οι ομογενειακοί φορείς και οι τοπικές αρχές να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και στην επίλυση των προβλημάτων σας, τα οποία έχουν καταγραφεί και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα προκειμένου όλα αυτά που συνιστούν την κοινή μας μνήμη στην Ίμβρο να διατηρηθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπως ξαναζωντανεύουν σήμερα με την επίσκεψη τόσων απόδημων Ιμβριωτών στο αγαπημένο τους νησί». Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Σ. Λαμπρινίδη που πήγε στην Ίμβρο ειδικά για αυτό το σκοπό ο πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για «τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό», στην οποία βελτίωση, όπως είπε, «έρχεστε να συμβάλετε και να την επαυξήσετε ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και σ’ αυτή σας την επιδίωξη και την προσπάθεια, ευχόμεθα, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ίμβριοι και Τενέδιοι, πλήρη επιτυχία. Και θα υπάρξει επιτυχία», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «διότι η επιθυμία για ειρήνη και δημιουργική συνεργασία και καλή γειτονία είναι κοινή, τη μοιράζονται και την εκφράζουν Τουρκία και Ελλάδα μαζί. Το Αιγαίο μπορεί και πρέπει να γίνει, όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα και με σταθερές σεβαστές εκατέρωθεν, θάλασσα που θα ενώνει τους δύο λαούς – και τα καράβια που θα διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου να μεταφέρουν όχι εργαλεία πολέμου και καταστροφής, αλλά μηνύματα αγάπης και ειρήνης».
Στις 15 Αυγούστου στην Τραπεζούντα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Μονή της Παναγίας Σουμελά πατριαρχική Θεία Λειτουργία. «Εδώ σε πιάνουν τα κλάματα. Όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα», είπε Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Μονή ήταν κλειστή από το 1922 και πέρσι δόθηκε άδεια από το τουρκικό κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου» (τα σχετικά αποσπάσματα από τα αθηναϊκά ΝΕΑ).
Στη Λευκωσία στις 16 Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχολιάζει στη Λευκωσία την πολιτική επικαιρότητα: «Εγώ απαντώ σε αυτά που με ρωτούν οι δημοσιογράφοι. Όταν με ρωτούν για το Μαρί θα τους λέω για την Παναγία; Όταν με ρωτούν για τα οικονομικά θα τους λέω για την μετάσταση της Παναγίας από την γη στον ουρανό; Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Νομίζω ότι ο λαός μας έχει υψηλό επίπεδο νοημοσύνης και καταλαμβαίνει ποιοι λαϊκίζουν και ποιοι όχι. Ποτέ δεν έκανα λαϊκισμό και ούτε με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει ο τόπος τούτος. Να επιβιώσει αυτός ο λαός στην γη των πατέρων του».
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως το ενεργειακό δεν έτυχε σωστού χειρισμού από την κυβέρνηση και «ενδεχόμενες συμμαχίες συνεκμετάλλευσης της ΑΟΖ με κράτη όπως οι ΗΠΑ η Γαλλία η Γερμανία δεν αξιοποιήθηκαν. Ποιο χέρι τούρκικο θα άπλωνε χέρι σε γεωτρύπανο αυτών των χωρών; Πρέπει να έχεις όραμα και να βλέπεις μακριά. Το φυσικό αέριο είναι δώρο θεού και η σωστή εκμετάλλευση του θα έβγαζε την χώρα μας από πολλά αδιέξοδα».
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έπρεπε να παραιτηθεί μετά τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Αν τους εδίδαμε εντολή να καταστρέψουν αυτό τον τόπο δεν θα τα κατάφερναν τόσο ωραία» (τα αποσπάσματα από το Sigmalive, 16 Αυγούστου 2011).
Τα αποσπάσματα ομιλούν αφεαυτών. Αναμφίβολα τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση έχουν τη δική τους ταυτότητα. Αλλά στην εξέλιξη πολλών πραγμάτων μετράνε οι κατευθύνσεις και κυρίως η αντίληψη για το πώς ένας γίνεται ωφέλιμος για το αύριο μιας χώρας ή πώς ένας μετατρέπεται σε καθημερινό και εφ’ όλης της ύλης σχολιαστή της πολιτικής επικαιρότητας…