Αύριο στο Ζάγκρεμπ
Η Κροατία από την 1 Ιουλίου θα γίνει το νέο μέλος της ΕΕ. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η τελετή στην πλατεία Μπαν Γιόσι Γέλασιτς στο Ζάγκρεμπ για την εορτασμό για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόντες θα είναι 16 αρχηγοί κρατών, τρεις πρόεδροι Κοινοβουλίων, 15 πρωθυπουργοί, 10 αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και 11 υπουργοί Εξωτερικών.
Από την ΕΕ στο Ζάγκρεμπ θα είναι παρόντες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο «Βήμα» στον κεντρικό εορτασμό από τις χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένονται στην Κροατία οι πρόεδροι της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας, της Μάλτας και οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας. Από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη συμμετοχή τους στον εορτασμό έχουν γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα. Επιπλέον στο Ζάγκρεμπ αναμένονται ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, η Καναδή υπουργός Εργασίας Λίζα Ράιτ και ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου καρδινάλιος Τζιοβάνι Λαγιόλο.
Τι σημαίνει η αυριανή ημέρα για την Κροατία και την ΕΕ; Υπό άλλες συνθήκες το ενδιαφέρον θα ήταν λιγότερο, θα περνούσε σχετικά «ήρεμα». Κάτω όμως από τις σημερινές συνθήκες η ένταξη της Κροατίας αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα με σημαντικό περιοχόμενο: η ΕΕ, παρ’ όλα τα προβλήματα και τις ταλαντεύσεις στον οικονομικό τομέα, εξακολουθεί να ελκύει λαούς και πολίτες ως μια σημαντική πολιτική επένδυση για το μέλλον. Συνεπώς οι λαοί γνωρίζουν τόσο τις αδυναμίες οσο και τις δυνατότητες της ΕΕ, ψηφίζουν ΕΕ για να προχωρήσει η Ένωση στην κατεύθυνση της ολοένα και πιο ισχυρής ενοποίησης.
Τα προβλήματα είναι γνωστά όπως το έλλειμμα ηγεσίας, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, οι αργόσυρτες διαδικασίες, η αδυναμία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Απέναντι στα ελλείμματα αυτά η απάντηση βρίσκεται στην περισσότερη ΕΕ, όχι στην λιγότερη ΕΕ, κάτι που ισοδυναμεί στην επιστροφή στο περισσότερο εθνικό κράτος. Περισσότερη ΕΕ σημαίνει βήματα προς την ομοσπονδιακή Ένωση, ενδυνάμωση της κοινοτικής μεθόδου, εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων από τα εθνικά κράτη που θα οδηγεί στην περισσότερη πολιτική ενοποίηση των κρατών-μελών. Αυτό δεν γίνεται με έναν αυτόματο τρόπο. Στην διαδικασία αυτή, συμμετέχουν αυτοί που θέλουν και αυτοί που μπορούν! Η Κροατία σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ψήφισε ότι θέλει να ακολουθήσει την ενοποιητική εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας!