Χαιρετισμός στην εκδήλωση με τίτλο: “Ελευθερία Έκφρασης και Θρησκεία”
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Φίλες και φίλοι,
Τρία σύντομα ζητήματα γύρω από το θέμα:
Πρώτο: Η δημοσιογραφική διάσταση, η συνεχής μάχη για την ενημέρωση, για το σχολιασμό, για την εξήγηση πραγμάτων.
Η μάχιμη δημοσιογραφία αποτελεί μια κύρια συνιστώσα στον αγώνα για την πληροφόρηση. Οι αριθμοί λένε σημαντικά πράγματα:
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταγράφει: 118 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2014 σε όλο τον κόσμο σε στοχευμένες δολοφονίες, σε βομβιστικές επιθέσεις. Το 2013 οι νεκροί δημοσιογράφοι ήταν 105. Πακιστάν, Συρία, Αφχανιστάν, Ιράκ, Παλαιστινιακά εδάφη, Ουκρανία οι χώρες υψηλού βαθμού επικινδυνότητας για τη μάχιμη δημοσιογραφία.
Η επίθεση τζιχαντιστών στο Παρίσι αποτελεί ένα μόνο τμήμα αυτής της μεγάλης αλυσίδας του αγώνα για:
Την Υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου,
Την Υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης,
Την κινητοποίηση σε διάφορα επίπεδα για την καταδίκη του τυφλού φανατισμού και της τυφλής θρησκευτικής βίας.
Η μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι ήταν επιτυχής, μια μαζική εκδήλωση γύρω από τις έννοιες της ελεύθερης έκφρασης, της ανοικτής κοινωνίας.
Δεύτερο, ορισμένοι πολιτικοί που ήταν διαδηλωτές στο Παρίσι όταν επέστρεψαν στις χώρες τους, έκαναν το αντίθετο από αυτό για το οποίο διαδήλωσαν. Παραδείγματα από την Τουρκία και την Παλαιστιναική Αρχή. Άρα δεν αρκεί να λες «ήμουν και εγώ στο Παρίσι». Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Πράξεις!
Τρίτο: Ποιο είναι το διακύβευμα σήμερα;. Η ανοικτή, η ανεκτική κοινωνία χρειάζεται να ισχυροποιηθεί. Με κινητοποίηση, με διάλογο, με πειθώ. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω από έναν σχολιασμό. Για παράδειγμα, να διευρύνουμε τον κύκλο του δημόσιου διαλόγου όπως κάνουμε, τώρα, εδώ, σε αυτό το χώρο.
Οι υπερασπιστές της ανοικτής κοινωνίας ( λ.χ. η πολιτική ελίτ, τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ, τα Πανεπιστήμια, η Κοινωνία των Πολιτών) χρειάζεται να αναλάβουν την ηγεμονία αυτού του δημόσιου διαλόγου.
Η κύρια αντίθεση είναι σαφής:
Η κοινωνία της ανοχής από τη μια, η τυφλή τρομοκρατική βία από την άλλη. Ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης από τη μια, η υποταγή στη μονολιθικότητα από την άλλη!
Με αυτές τις σκέψεις εκ μέρους του ΔΣ του ΚΥΠΕ ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για τη συνεργασία, την Οργανωτική Επιτροπή για την πρωτοβουλία και όλους εσάς για την παρουσία σας .
Χαιρετισμός: Λάρκος Λάρκου, Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ
Οργάνωση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο,
Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2015