Χαμηλή πτήση για “27”…
Η Σύνοδος Κορυφής των «27» στις 19/20 Ιουνίου συζήτησε μια σειρά από ζητήματα υψηλής ακροαματικότητας (ακρίβεια, αυξήσεις στα καύσιμα), και μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με το ευρωπαϊκό μέλλον (επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας σε συνδυασμό με την απόρριψή της (53%), από την πλειοψηφία των ιρλανδών). Η Σύνοδος αποφάσισε να συνεχιστεί η διαδικασία της επικύρωσης έως ότου όλες οι χώρες πάρουν οριστική θέση και ταυτόχρονα ζήτησε από την ιρλανδική κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σχετικά με το τι εισηγείται για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο. Όρισε τον προσεχή Οκτώβριο ως μήνα επανεξέτασης του ιρλανδικού ζητήματος σε ειδική Σύνοδο επί γαλλικής προεδρίας.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι η Σύνοδος έθεσε στην ημερήσια διάταξή της τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας. Είναι απολύτως βέβαιον ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαίων θα ήθελε από καιρό μια ΕΕ πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, να ενδιαφέρεται για τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και στις παράλογες αυξήσεις στα καύσιμα. Η αίσθηση των πολιτών ότι η ΕΕ είναι συχνά απόμακρη, ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας με «τεχνοκρατικό» τρόπο, επιβάλλουν μια αλλαγή πλεύσης και αυτό έγινε στις Βρυξέλλες μόλις προχθές. Ασφαλώς τα οικονομικά ζητήματα συνδέονται και με τις εθνικές πολιτικές γύρω από την ανάπτυξη και την εισοδηματική πολιτική. Ορισμένα όμως προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το στόχο όπως έδειξε η πρόσφατη σύνοδος. Συζήτηση έγινε, μέτρα δεν ελήφθησαν. Έτσι αφέθηκε στις εθνικές κυβερνήσεις το καθήκον να λάβουν στοχευμένα μέτρα για υποστήριξη εκείνων των στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο.
«Πρωταρχική μας ανησυχία είναι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόσο (19/6), την ίδια στιγμή που η Επιτροπή απέρριπτε την πρόταση Σαρκοζί για μείωση στο φόρο πάνω στα καύσιμα… Η αντίληψη ότι προέχουν τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι σωστή, φθάνει να γίνεται κατανοητό ότι σήμερα χρειάζεται να υπηρετούν και τις ανάγκες των χαμηλόμισθων, των εργαζομένων που πλήττονται άμεσα από την ακρίβεια.