ΔΕΑ: Μαρτυρίες και χορηγίες τώρα!
O εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για του Αγνούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος ομιλεί στο ΚΥΠΕ-ρεπορτάζ στις 10 Μαρτίου 2015:
Οι αριθμοί και οι ταυτοποιήσεις:
«Αυτή τη στιγμή στον επίσημο κατάλογο των αγνοουμένων περιλαμβάνονται 1,508 Ε/κ, από τους οποίους οι 43 χάθηκαν την περίοδο `63-`64 και 493 Τ/κ, από αυτούς οι 229 αγνοούνται από την περίοδο `63-`67 και οι υπόλοιποι το 1974. Από αυτούς τους 264 Τ/Κ που αγνοούνται από την περίοδο της εισβολής οι 126 χάθηκαν στην περιοχή Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρι. Από τους 1,508 Ε/κ αγνοούμενους έχουν γίνει ταυτοποιήσεις 435 ατόμων ενώ οι ταυτοποιήσεις Τ/κ ανέρχονται στις 138. Άλλες 200 περιπτώσεις βρίσκονται στο στάδιο των ανθρωπολογικών ή γενετικών αναλύσεων, 100 υποθέσεις Ε/Κ δε μπορούν να ταυτοποιηθούν, ενώ απομένει να εντοπιστούν τα οστά άλλων 800 αγνοουμένων. Στο 99% όλων των περιπτώσεων υπάρχει DNA των συγγενών για να γίνουν οι γενετικές ταυτοποιήσεις».
Οι εκταφές τώρα:
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται εκταφές σε εννιά τοποθεσίες σε Πωμό, Λεμεσό, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στη Λάπηθο, τη Μια Μηλιά, Βαβυλά, Κυθρέα, Κώμη του Γιαλού και Γούφες και έχουν εντοπιστεί οστά σε κάποιες από αυτές τις τοποθεσίες. Τη διαδικασία των εκταφών συνδράμουν επτά συνεργεία που εργάζονται στα κατεχόμενα και δύο στις ελεύθερες περιοχές. Κάθε συνεργείο αποτελείται από 4 άτομα, δύο Ε/κ και δύο Τ/κ».
Αλλαγή στη διαδικασία ταυτοποίησης:
«Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) προσανατολίζεται να διαφοροποιήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων με στόχο την ελαχιστοποίηση του ρίσκου. Στόχος είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση στη διαδικασία του εντοπισμού πιθανών χώρων ταφής, ελαχιστοποίηση των δαπανών και εν τέλει καλύτερη διαδικασία στις ταυτοποιήσεις. Ανέφερε ότι μετά τη διαδικασία της εκταφής και τον εντοπισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτά μεταφέρονται στο ανθρωπολογικό εργαστήρι για αναλύσεις οι οποίες καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες εάν δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σκελετός. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις προτεραιότητές μας, υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία, κάνουμε καλύτερη έρευνα και στοχεύουμε στο να έχουμε αποτέλεσμα, γιατί στις πλείστες των περιπτώσεων γνωρίζουμε τους χώρους εξαφάνισης κάποιων αλλά όχι τους χώρους ταφής άρα εδώ υπάρχει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα».
Τριαντα-τέσσερις από τους χώρους εκταφής βρίσκονται σε «στρατιωτικές ζώνες/περιοχές» αλλά δεν είναι όλες σε στρατόπεδα.
Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άτομα που θεωρούνται αγνοούμενα τάφηκαν σε περιοχές όπου σήμερα υπάρχει τεράστια υποδομή όπως δρόμοι, κτίσματα κλπ».
Χορηγός η ΕΕ:
«Ο κύριος χορηγός του έργου της ΔΕΑ είναι η ΕΕ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2, 6 εκ συν οι διάφορες χορηγίες, ένα συνολικό ποσό δηλαδή που ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια».
Ο Ν. Νέστορος, ενημερώνει γύρω από τα βασικά στοιχεία της δραστηριότητας της ΔΕΑ. Κάθε δίκαιος παρατηρητής των εξελίξεων βλέπει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί. Πριν λίγια χρόνια όλα ήταν στα τυφλά. Σήμερα, με την οικονομική στήριξη της ΕΕ και τη συντονιστική δράση του ΟΗΕ, έχουμε μεγάλη πρόοδο, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Στις 30 Αυγούστου 2012 η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει και τα εξής: «Η Επιτροπή Αγνοουμένων συστάθηκε τον Απρίλιο του 1981 με συμφωνία μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εντολή αυτής της δικοινοτικής επιτροπής είναι να εξακριβώνει την τύχη των αγνοουμένων χωρίς να αποδίδει ευθύνες για την αιτία θανάτου τους. Από το 2006 και μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος χορηγός της Επιτροπής Αγνοουμένων. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το σχέδιο συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των αμοιβαίων ανησυχιών και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων…».
Παραμένουν σοβαρές δυσκολίες, ο χρόνος σταδιακά εξαντλείται, οι μαρτυρίες λιγοστεύουν. Για να προχωρήσει η υπόθεση των ταυτοποιήσεων περαιτέρω, χρειάζονται νέες μαρτυρίες και περισσότερη οικονομική υποστήριξη. Χρειάζεται πολιτικός προγραμματισμός και θέληση για να γίνει δημόσια έκκληση για να βρεθούν μαρτυρίες και χορηγίες. Το κυπριακό ακροατήριο έχει ανοικτές κεραίες σε μια καλά συντονισμένη προσπάθεια. Δεν πρέπει κάποιος να κάνει κάτι;