Δεκάλογος για την Ευρώπη του πολιτισμού
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Φρεντερίκ Μιτεράν, Υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας. Έτσι θεσπίζεται ο «Δεκάλογος για την Ευρώπη του Πολιτισμού». Το κείμενο αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία γιατί η ΕΕ στον τομέα του Πολιτισμού δείχνει αδύναμη να δράσει, να εμπνεύσει και να δώσει ώθηση στην πολιτιστική της διάσταση. Η πρωτοβουλία Μιτεράν μπορεί να δώσει έναυσμα, να δημιουργήσει μια κινητικότητα.
Εισαγωγικά τονίζεται ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Ανήκει στους εκφραστές της πολιτιστικής ζωής καθώς και στους υπεύθυνους της πολιτικής να επαναπροσδιορίσουν ότι ο πολιτισμός είναι η βάση της ευρωπαϊκής κατασκευής και ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί».
Ο «Δεκάλογος» για την Ευρώπη του Πολιτισμού έχει ως εξής όπως δημοσιεύτηκε στο αθηναϊκό «Βήμα», 12 Φεβρουαρίου 2012:
1- Η Ευρώπη του πολιτισμού εκφράζει της αξίας της δημοκρατίας μέσα στο σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2- Η Ευρώπη του πολιτισμού υποστηρίζει την έκφραση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα σε όλη της ποικιλία με στόχο της εξάπλωση των τεχνών και των γλωσσών που σηματοδοτούν τον πλούτο της.
3- Η Ευρώπη του πολιτισμού επιβεβαιώνει την απόλυτη ελευθερία στη δημιουργία από όπου κι αν προέρχεται και όπως κι αν εκφράζεται.
4- Η Ευρώπη του πολιτισμού υπόσχεται την πρόσβαση όλων και καθενός ξεχωριστά, χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας, προέλευσης, υγείας ή κοινωνικής θέσης, στα έργα του πνεύματος, στις εκφράσεις της τέχνης, στην εθνική κληρονομιά, υλική και άυλη.
5- Η Ευρώπη του πολιτισμού προστατεύει το νόμιμο δικαίωμα των δημιουργών και των εκφραστών της τέχνης στην τιμωρία και στην προστασία κατά της πειρατείας, της παραχάραξης, της κλοπής και της καταχρηστικής χρήσης, στις οποίες θα μπορούσαν να εκτεθούν.
6 – Η Ευρώπη του πολιτισμού διευκολύνει την κυκλοφορία και την έκθεση των έργων, τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός των συνόρων της, ενώ προστατεύει τον νομικό και οικονομικό σεβασμό εκείνων που οργανώνουν και εκτιμούν τις πράξεις και τους δημιουργούς τους.
7- Η Ευρώπη του πολιτισμού εφαρμόζει τους σωστούς κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της αγοράς της τέχνης και της πολιτιστικής βιομηχανίας μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας. Συμβάλει στην εξάπλωση της καινοτομίας κοινής ωφελείας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να εγγυηθεί την ομαλή εξέλιξη που προστατεύει κάθε εμπορικό μονοπώλιο.
8- Η Ευρώπη του πολιτισμού στηρίζει τις τεχνολογικές, οικονομικές και νομικές προκλήσεις που προέρχονται από την ψηφιακή επανάσταση και έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των έργων και της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης.
9- Η Ευρώπη του πολιτισμού υποστηρίζει την ενδυνάμωση των σχολικών προγραμμάτων και των παιδαγωγικών μεθόδων ως προς την καλλιτεχνική δημιουργία.
10- Η Ευρώπη του πολιτισμού υπογραμμίζοντας την έννοια της δημιουργίας, της τέχνης και της ομορφιάς ως καθοριστική μελλοντική επένδυση, δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει οικονομικά τα πολιτιστικά προγράμματα και να απαντήσει στα αιτήματα, τις ανάγκες και τις ελπίδες των Ευρωπαίων.
Υπογράφουν οι υπουργοί Πολιτισμού της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Φιλανδίας καθώς και η Επίτροπος Πολιτισμού.