Διαγραφή των Κεμαλιστών απο το ΕΣΚ
Η κίνηση από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρώ ότι αξίζει κάθε θετικού σχολιασμού. Το ΕΣΚ ζήτησε δημόσια από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) το κόμμα της αξιωματικής αντοπολίτευσης στην Τουρκία, και μέλος του ΕΣΚ, να στηρίξει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση Ερντογάν. Ως γνωστόν, το ΡΛΚ είναι εναντίον του πακέτου των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση Ερτογάν και ηγείται της καμπάνιας για να απορριφθεί από τον τουρκικό λαό στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου. Το ΡΛΚ ως «αντιστάθμισμα» προτείνει την απάλειψη της φράσης «ο στρατός έχει δικαίωμα να επαγρυπνεί για την προστασία των τουρκικών εδαφών» και προτείνει τη φράση « χρέος του στρατού να προστατεύει τα τουρκικά εδάφη». Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είναι η κορυφαία πράξη εναρμόνισης της Τουρκίας με την ΕΕ. Έτσι θα αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας που ισχύει από την εποχή του Κ. Εβρέν.
Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χ. Σβόμποντα έριξε το γάντι στην ηγεσία του ΡΛΚ και την κάλεσε να στηρίξει το πακέτο μέτρων λέγοντας ότι το δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου «θα αποτελέσει ένα τεστ για το κατά πόσο το ΡΛΚ θέλει να αποκαλείται ένα αληθινό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα». Η πρόεδρος του ΡΛΚ Κ. Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει επιστολή στον Χ. Σβόμποτα για να του εξηγήσει τους λόγους που το κόμμα του «υπό το πρίσμα της δικαιοσύνης και της δημοκρατικής κουλτούρας, απορρίπτει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης». Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Σ. Φούλε εκτιμά ότι οι «μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν ευρύτατη συναίνεση. Οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν θετική πρωτοβουλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή υποστηρίζει όλες τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση τέτοιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν μια ευρεία δημόσια διαβούλευση και εθνικό συμβιβασμό» (ρεπορταζ Τ. Σαραντοπούλου, εφ/δα Πολίτης, 31/7).
Το ΕΣΚ μίλησε καθαρά, δημόσια, ορθολογικά. Θεωρώ ότι κάτω από το πρίσμα του διακυβεύματος της 12ης Σεπτεμβρίου, και όχι σε συνάρτηση με το αποτέλεσμά του, το ΕΣΚ έχει μια δυνατή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με το ΡΛΚ. Νομίζω ότι είναι επαρκής λόγος το ΕΣΚ να διαγράψει το ΡΛΚ από μέλος του. Είναι πέρα από κάθε όριο πολιτικής δεοντολογίας να εξακολουθεί να είναι μέλος του, ένα κόμμα που ταυτίζεται διαρκώς με τις αναχρονιστικές δυνάμεις στη χώρα του, συμπορεύεται με το κεμαλικό κατεστημένο, αντιμάχεται τις μεταρρυθμίσεις και τα απαιτούμενα της 3ης Οκτωβρίου 2005.