Διεθνής ατζέντα για την Αμμόχωστο
Η Αμμόχωστος κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοσιότητα στην εγχώρια και εξωτερική συζήτηση. Στο Λονδίνο ο Δημάρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός στις αρχές Απριλίου πραγματοποιεί επαφές, δίνει συνεντεύξεις σε παροικιακά μέσα ενημέρωσης, είχε δείπνο με την επιτροπή του Συνδέσμου Αμμοχώστου Βρετανίας, παρευβρέθηκε σε φωτογραφική έκθεση στο Ελληνικό Κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, έκανε επαφές με το Βρετανικό ΥΠΕΞ και μίλησε σε παροικιακή εκδήλωση στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βόρειου Λονδίνου.
Ο Οκτάι Καγιάλπ, «δήμαρχος» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο δήλωσε στην εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» στις 3 Απριλίου ότι «είναι στη δική του πρόταση να γίνουν κάποιες προπαρασκευαστικές μελέτες από κοινού για τα Βαρώσια πριν από τη λύση. Η κατάσταση της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων είναι πολύ κακή και υπάρχει ανάγκη για οικονομικοτεχνικές μελέτες, πριν από μια ολοκληρωμένη λύση. Γενική πολιτική θέση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς είναι ότι τα Βαρώσια θα δοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους με μια συνολική λύση, θέση με την οποία συμφωνώ. Εάν υπάρξει μια λύση, από την ημέρα της λύσης θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να μπορέσει η περιοχή να γίνει κατοικήσιμη. Το θέμα των Βαρωσίων δεν πρέπει να εμποδίζει τη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Και αυτό επειδή το βασικό είναι η λύση του Κυπριακού. Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, οικονομικά έχει πληγεί πολύ σοβαρά και εάν μπορεί να ληφθεί διεθνής βοήθεια, τότε μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες για την οικονομικοτεχνική μελέτη».
Η συζήτηση για ένα σημαντικό βήμα στην Αμμόχωστο έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις καθώς περιλαμβάνεται στην ευρεία ατζέντα του προέδρου Αναστασιάδη όπως έγινε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-κι-Μουν στις Βρυξέλλες στις 2 Απριλίου, στην συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπόυ και τον Πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόσο, τίθεται προς συζήτηση στις επαφές στα πλαίσια των διακοινοτικών συνομιλιών και έχει τεθεί στο πιο υψηλό επίπεδο στην Άγκυρα στις εκεί επαφές του διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη. Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κατοχικής δύναμης θα βοηθούσε αποφασιστικά την υπόθεση της συνολικής επίλυσης. Κλειδί παραμένει η διεθνής υποστήριξη στο θέμα, η διασύνδεσή του με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα κλειστά ενταξιακά κεφάλαια, το άνοιγμα του λιμανιού της παλαιάς πόλης υπό την αιγίδα της ΕΕ και ασφαλώς η θέληση, ή μη, της Τουρκίας να λάβει αποφάσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Ν. Έρογλου και σημαντικό τμήμα της τ/κ ηγεσίας. Στα πλαίσια της συνάντησης Αναστασιάδη-Έρογλου στις 31 Μαρτίου ο δεύτερος υπέβαλε πρόταση στα πλαίσια της πολιτικής των ΜΟΕ για αποναρκοθέτηση περιοχών γύρω από την Πράσινη Γραμμή σε μια εμφανή προσπάθεια να περιπλέξει την ατζέντα γύρω από την Αμμόχωστο. Ασφαλώς κάθε βήμα γύρω από πιθανά ΜΟΕ βοηθά αλλά αυτό που μετρά ως κορυφαίο είναι να δουν οι πολίτες κάτι συγκεκριμένο, χειροπιαστό και από παλιά δεσμευμένο με ειδικό ψήφισμα του ΟΗΕ όπως είναι το θέμα της Αμμοχώστου. Οι πρωτοβουλίες πολιτών είναι σημαντικές, βοηθούν να αποκτήσει ένα θέμα μια ορισμένη δυναμική. Η δημοσίως εκφρασμένη θέληση Γαλανού και Καγιάλπ να εγκρίνουν την οργάνωση της περιφοράς του Επιταφείου την Μεγάλη Παρασκευή στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη…