Δήλωση με ειδικό βάρος…
Κάτω από τις ειδικές περιστάσεις που διεξάγονται οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού, η κοινή δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ στις 30 Μαρτίου αποτελεί μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη. Οι περιπλοκές της συγκυρίας που οφείλονται σε διαφωνίες ανάμεσα σε ε/κ πολιτικές δυνάμεις καθώς και οι συσχετισμοί δύναμης ανάμεσα στα τ/κ κόμματα λίγες ημέρες πριν την ψηφοφορία στις 18 Απριλίου, έδωσαν στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών έναν ισχυρό συμβολισμό για ένταση της προσπάθειας για επίλυση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπα κι Μουν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Μπούζεκ με δηλώσεις τους χαιρέτησαν το κοινό ανακοινωθέν θεωρώντας το ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης.
Το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ έχει ως εξής:
«Έχουμε εμπλακεί σε μια σοβαρή προσπάθεια για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, την οποία του ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τις προσπάθειές του, οι οποίες στοχεύουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος.
Μετά από πολλές συναντήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, και τις συζητήσεις μας επί όλων των πτυχών του κυπριακού προβλήματος, είμαστε ενθαρρυμένοι από την αξιοπρόσεκτη πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμερισμού των Εξουσιών, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Οικονομίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι με επιμονή θα επιτύχουμε μια συνολική λύση.
Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κάτω από την υπερισχύουσα αρχή της «συνολικής προσέγγισης», η οποία σημαίνει ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή μας ανησυχία για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και η βούλησή μας για μια συνολική λύση θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια εξαντλητική συζήτηση των υπολοίπων πτυχών του κυπριακού προβλήματος και στο ξεπέρασμα των αποκλίσεων σύντομα, ώστε να επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν εμπιστευτικές, αναγνωρίζεται ότι οι ηγέτες μπορούν να εξηγήσουν στις κοινότητές τους την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα και τις διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».
Το κοινό ανακοινωθέν καταγράφει ως πυξίδα για τη συνέχεια τη φράση- δηλωτική της έκφραση της βούλησης των δύο ηγετών- για «μια συνολική λύση θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια εξαντλητική συζήτηση των υπολοίπων πτυχών του κυπριακού προβλήματος και στο ξεπέρασμα των αποκλίσεων σύντομα, ώστε να επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση». Αυτή η παράγραφος είναι σημαντική: μόνο έτσι θα ολοκληρωθεί ο συνολικός κύκλος της διαπραγμάτευσης, με το να γίνει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Είναι σημαντικό να φθάσουμε σε μια ολοκλήρωση του κύκλου για να δούμε πού ακριβώς στεκόμαστε μετά από συνομιλίες σχεδόν δύο ετών. Ασφαλώς δεν διαφεύγει της προσοχής όλων ότι εάν ο Ν. Έρογλου βρεθεί στην ηγεσία των τ/κ, οι πιο πάνω διαπιστώσεις θα υποστούν έναν κλυδωνισμό, που αυτή τη στιγμή δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί η έκτασή του. Ο Μ. Α. Ταλάτ ανεβάζει ρυθμούς και αξιοποιώντας το κοινό ανακοινωθέν της 30ης Μαρτίου, ελπίζει σε ακόμα πιο ανοικτή στήριξη από τον Τουρκία και την διεθνή κοινότητα…