Δημόσια εκδήλωση με τίτλο:”Η Αμμόχωστος στην εποχή της λύσης: Η πόλη μας, οι πολίτες, ο πολιτισμός”
Είναι με μεγάλη χαρά που χαιρετίζω την αποψινή μας εκδήλωση εκ μέρους του ΟΠΕΚ.
Επιτρέψτε μου να αρχίσω με μια ειδική αναφορά στην Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος η Πόλη μας». Η δράση της ενδιαφέρει όλη την Κύπρο. Οι πρωτοβουλίες της, η ανοικτή και συμφιλιωτική δράση της, εξηγούν γιατί οι πολίτες της συμμετέχουν μαζικά τις δράσεις της με επίκεντρο την Αμμόχωστο.
Στην πολιτική ορολογία αυτή η δράση ονομάζεται διπλωματία των μαζικών φορέων, διπλωματία των πολιτών. Με άλλα λόγια, πολιτική κάνουν οι ηγέτες όταν συνομιλούν για την επίλυση του κυπριακού. Διπλωματία, όμως, κάνουν και οι πολίτες. Με τη συμμετοχή τους, με τις δημόσιες εκδηλώσεις τους, με την κινητοποίησή τους παρεμβαίνουν στις εξελίξεις, όπως κάνουμε απόψε όλοι εμείς εδώ.
Η διπλωματία των πολιτών παίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, συνεπώς η πρωτοβουλία «Αμμόχωστος η Πόλη μας» πρωτοπορεί.
Μια σύντομη αναφορά στις εξελίξεις στο κυπριακό. Η συγκυρία περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεια που δείχνουν πρόοδο και προοπτική. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται η πολιτική της περιχαράκωσης, η οποία πεισματικά απορρίπτει αλλά δεν τολμά να πει τι πραγματικά εισηγείται.
Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχουμε πλήρη εικόνα του σκηνικού: λύση με βάση του ψηφίσματα του ΟΗΕ μέσα στο 2016 ή ασύντακτη πορεία μέσα στο χρόνο, χωρίς συμμαχίες και χωρίς πυξίδα. Η πολιτική της περιχαράκωσης οδηγεί στην μη επίλυση, πρακτικά οδηγεί στη συρρίκνωση του κυπριακού ελληνισμού μέσα στην ίδια την πατρίδα μας.
Στον ΟΠΕΚ δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρωταγωνιστική παρουσία της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, γιατί δημιουργός του ΟΠΕΚ ήταν ο Γ. Κρανιδιώτης. Συνοπτικά: Η ΕΕ παρέχει το πλαίσιο, τις ασφαλιστικές δικλείδες, το απαραίτητο υλικό για να φτάσουμε σε λύση.
Παράδειγματα: το πλαίσιο ασφαλείας, η οικονομική πτυχή, το ευρώ, οι υποδομές, τα προγράμματα, οι συμμαχίες, και, κυρίως η ένταξη της νήσου στη ζώνη της σταθερότητας. Να μου επιτρέψετε να αναφέρω ένα τέτοιο παράδειγμα για την Αμμόχωστο: εάν έγκαιρα λαμβάναμε αποφάσεις, το θέμα της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου (μελέτες, κόστος, ένταξη στα διαρθρωτικά ταμεία) θα μπορούσε να είχε ενταχθει στον κοινοτικό προϋπολογισμό (20014/2020). Το παράδειγμα το Β. Ιρλανδίας το βεβαιώνει: για τρεις επταετίες, άρα με τρεις κοινοτικούς προϋπολογισμούς η εκεί ειρηνευτική διαδικασίας βρήκε ισχυρή υποστήριξη.
Μια παράγραφος για τον πολιτισμό: έχουμε απόψε τρεις ομιλητές που ειδικές γνώσεις, με μια σημαντική διαδρομή στο χώρο αυτό: τον Τάκη Χατζηδημητρίου, τον Γιάννη Τουμαζή, και την Άννα Μαραγκού. Εμπνέονται και γράφουν για την πολιτιστική Αμμόχωστος μετά τη λύση! Ταυτόχρονα δίνουν σε όλους εμάς ώθηση για να κάνουμε ανάλογες δραστηριότητες και για άλλες περιοχές.
Η υπόθεση της ελεύθερης Κύπρου, αφορά όλους: θέλουμε πολίτες που δρουν, όχι πολίτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κερκίδα. Οι ενεργοί πολίτες είναι μικροί παίκτες στο μεγάλο γήπεδο της ενωμένης Κύπρου, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, χρειάζονται πρωτοβουλίες, πρωτότυπες δράσεις, συμμαχίες, πειστικότητα.
Φίλοι και φίλες,
Στον πολιτικό αγώνα, προσκλήσεις σε έτοιμα γεύματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο πολίτες που αντιλαμβάνονται τα διλήμματα και τις προκλήσεις, σχεδιάζουν και οργανώνουν την κοινωνίας τους για να αντιμετωπίσει τα δικά της ζητήματα.
Λάρκος Λάρκου, Μέλος ΔΣ ΟΠΕΚ
ΛΑΡΝΑΚΑ, 27/1/2016