Διπλωματία σε δύο ταμπλό…

Δύο σημαντικές επισκέψεις μέσα σε μια εβδομάδα πραγματοποιεί ο τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ. Στις 23/24 Μαρτίου στη Βαγδάτη και στις 26/27 στις Βρυξέλλες. Στην πρωτεύουσα του Ιράκ συναντήθηκε με τον κουρδικής καταγωγής πρόεδρο Τ. Ταλαμπανί. Το θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες Γκιουλ-Ταλαμπανί είναι, ως γνωστόν, το κουρδικό και η προσπάθεια της Άγκυρας να «σβήσει» κάθε δραστηριότητα του PKK στο έδαφος του Β. Ιράκ Ήδη ο Ταλαμπανί δήλωσε ότι ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος έξω από το βόρειο Ιράκ είναι «ανέφικτο», και υπογράμμισε ότι το PKK «θα εγκαταλείψει ή τα όπλα ή το Ιράκ». Επίσης σταθερό θέμα συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το ζήτημα της κατανομής των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη που πηγάζουν από την Τουρκία αλλά διασχίζουν το Ιράκ. Προηγήθηκε επίσκεψη Ερτογάν στη Βαγδάτη προ ενός έτους, ενώ αυτή του Γκιουλ είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφής μετά από 33 χρόνια (1976, επίσκεψη προέδρου Κορούτουρκ).

Οι επισκέψεις αυτές του Α. Γκιουλ συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η Άγκυρα παίζει το χαρτί της «διαμεσολάβησης» στην περιοχή της Μ. Ανατολής και του Καυκάσου και έτσι επιχειρεί να γίνει αναγκαίο συστατικό μέρος στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ ή μέρος στην αναζήτηση λύσεων σε επιμέρους διενέξεις. Σήμερα το ιρακινό μπαίνει σε νέα φάση καθώς η διοίκηση Ομπάμα έχει αρχίσει να μελετά τους τρόπους αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεών της και η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να διευκολύνει την επιλογή Ομπάμα μέσω του εδάφους της.

Στις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας Α. Γκιουλ συνομιλεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χ. Μπαρόσο αι άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους. Η επίσκεψη Α. Γκιουλ ακολουθεί εκείνη που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες προ διμήνου ο Τ. Ερτογάν. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Άγκυρα επιδιώκει να προσδώσει κινητικότητα στην ενταξιακή της πορεία. Ο φτωχός απολογισμός αυτής της πορείας (άνοιγμα σε 10 από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ενώ 8 έχουν παγώσει λόγω της άρνησής της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας) και η γενικότερη κόπωση στην ευρωτουρκική σχέση, φαίνεται πως έδωσε το ερέθισμα στην τουρκική ηγεσία να προσπαθήσει να ενισχύσει μέσω Γκιουλ την επικοινωνία της με τις Βρυξέλλες. Σήμερα η Άγκυρα με τα διπλωματικά της ανοίγματα στην ανατολική ζώνη, επιχειρεί να «ισοφαρίσει» τον φτωχό απολογισμό της δυτικής της πορείας και εν τέλει να δυναμώσει τη δεύτερη αντλώντας υλικό από την πρώτη…