ΕΕ και έλεγχος των ΜΜΕ

Η εξέλιξη στο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει το διαγωνισμό που εκτετέλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα, το θέμα πήρε ευρύτρες διαστάσεις. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι «η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν αποτελεί κοινοτική δικαιοδοσία». Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει κάποιο καινούργιο σχόλιο να προσφέρει σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν αποτελεί «κοινοτική δικαιοδοσία». Υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή κρίνεται σε «εθνικό επίπεδο» και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μέρος του εθνικού πλαισίου στο οποίο έχουμε αναφερθεί» κατέληξε ο Μ. Σχοινάς (εφ/δα Το Βήμα, 29/10).

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ στο «Βήμα» θα διεξαχθεί συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο στις 23 Νοεμβρίου, για την ανάδειξη του προβλήματος ελέγχου των ΜΜΕ, που επεκτείνεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών, αλλά και για προτάσεις προστασίας των ανεξαρτήτων αρχών. Την ειδική αυτή συνδιοργανώνει η ευρωβουλετής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή με συναδέλφους της Ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών του S&D.

Κεντρικοί ομιλητές στη συζήτηση θα είναι τρεις ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D), ο Pier Antonio Panzeri από Ιταλία, Istvan Ujhelyi σπό την Ουγγαρία και ο Bogluslaw Liberadzki από την Πολωνία, μαζί με την Εύα Καϊλή. Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν δημοσιογράφοι με επίσημο καλεσμένο τον Jean Quatremer της Liberation, Έλληνες δημοσιογράφοι, καθώς και δημοσιογράφοι από την Ουγγαρία και την εφημερίδα που έκλεισε η κυβέρνηση τους, από Πολωνία αλλά και Ιταλία. Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν κληθεί να μεταφέρουν με παρεμβάσεις τους οι αρμόδιοι Επίτροποι, ενώ αναμένονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα δράσεων της Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή απάντηση. Οι Ευρωβουλευτές του S&D συνεργάζονται διαρκώς για την ανάδειξη του προβλήματος και την αναζήτηση οριστικής λύσης και δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εφ/δα Το «Βήμα», 28/10/16).

Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα, για μια σειρά από λόγους, έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις, καθώς διάφορες κυβερνήσεις κρατών-μελών στην ΕΕ, γυρίζουν το ρολόι πίσω. Έτσι προωθείται ο κεντρικός έλεγχος των ειδήσεων όπως στην Ουγγαρία, η πίεση πάνω σε ΜΜΕ με στόχο μια νέα τάξη πραγμάτων που θα ικανοποιεί την κυβέρνηση όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ή η ευθεία παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές όπως συμβαίνει στην Πολωνία. Το ζήτημα αυτό δεν είναι εύκολο, συνεπώς δεν έχει και εύκολες λύσεις. Ανήκει στο εθνικό επίπεδο, συνεπώς η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά. Μπορεί όμως να μιλήσει πιο καθαρά, όχι γιατί προβλέπεται από το κοινοτικό δίκαιο, αλλά γιατί, αποτελεί το μόνο τρόπο για να κατανοήσουν μερικές κυβερνησεις κρατών- μελών, ότι οι κανόνες της ανοικτής κοινωνίας πρέπει να τηρούνται. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει κόστος όπως συμβαίνει σήμερα με επιλογές της κυβέρνησης στην Πολωνία και την επιθετική στάση της να καταργήσει κάθε έννοια ανεξαρτησίας στις ρυθμιστικές αρχές στο χώρο των ΜΜΕ και έτσι να επιβάλει κομματικό έλεγχο στη διακίνηση ειδήσεων.

Η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Νοεμβρίου, για την ανάδειξη του προβλήματος ελέγχου των ΜΜΕ, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο από τη φύση του κινείται πιο ανοικτά στις πολιτικές του δραστηριότητες μπορεί να μιλήσει πιο θεσμικά και πιο ανοικτά. Δεν θα λύσει το ζήτημα, αλλά ορισμένες κυβερνήσεις θα κατανοήσουν ότι το να έχεις μια αρνητική εικόνα στην ΕΕ, παίζει ρόλο και, ως εκ τούτου, η υστέρηση θα πιέζει για αλλαγές. Ο στόχος της συνάντησης στις 23 Νοεμβρίου «για την ανάδειξη του προβλήματος και την αναζήτηση οριστικής λύσης και δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είναι, κατ’ εξοχήν, επίκαιρος.