Εκδήλωση με θέμα: “Η Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης και το Διεθνές Δικαιο”
Φίλες και Φίλοι σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση με θέμα « H oριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και το Διεθνές Δίκαιο».
Είναι μαζί μας για να αναπτύξουν το θέμα δύο εκλεκτοί ομιλητές, ο καθηγητής Χρίστος Ροζάκης, αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ και ο διπλωμάτης, τέως ΓΓ του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος. Να μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στον πολιτικό Χρήστο Ροζάκη: το 1997 ο Χρήστος Ροζάκης μαζί με τον Γιάννο Κρανιδιώτη διαμόρφωσαν ένα νέο πλαίσιο πορείας στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής με επίκεντρο την ευρωπαϊκή της διάσταση. Αυτό το νέο πλαίσιο άλλαξε συσχετισμούς, έφερε τη Συμφωνία των 15 στο Ελσίνκι, και συνέβαλε αποφασιστικά στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Στην Κύπρο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και κυρίως να αναγνωρίζουμε τις πολιτικές και τους πολιτικούς που δημιούργησαν μια πολιτική ελπίδας για το μέλλον της Κύπρου.
Έως πρόσφατα η συζήτηση –ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- περιστρεφόταν γύρω από την έννοια της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Για αρκετά χρόνια έγιναν προσπάθειες για την οριοθέτησή της μέσα από διμερείς συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας που θα οδηγούσαν -σε περίπτωση μη συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη- σε από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ώστε να υπάρχει λύση μέσα από τη διεθνή νομική οδό.
Οι απόπειρες, ως γνωστόν, δεν έχουν επιτύχει έως τώρα κάποιο τελικό αποτέλεσμα αν και σε κάποιο στάδιο στο παρελθόν φαίνεται ότι υπήρξε ουσιώδης πρόοδος. Ειδικές Επιτροπές στα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζουν την προσπάθεια.
Σήμερα το διεθνές δίκαιο έχει προσθέσει νέες έννοιες όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η συζήτηση ανέδειξε νέα θέματα στην περιοχή μας που ζητούν απαντήσεις. Ποια η σχέση ανάμεσα στην Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη; Τι προσθέτει η ΑΟΖ στο ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο;
Στην Κύπρο ο διάλογος με δύο γειτονικές μας χώρες, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έφερε αποτέλεσμα και αυτό οδήγησε σε συμφωνίες, και, σε επόμενο στάδιο, σε έρευνες για πιθανές υποθαλάσσιες πηγές ενέργειας. Νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές και δημιουργούν μια κινητικότητα που έως σήμερα δεν ήταν στην εξωτερική μας ατζέντα.
Οι τριγωνικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρο εφάπτονται σε μια πολύπλοκη γεωγραφική και πολιτική σύνδεση στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δημιουργεί συζητήσεις και αναπτύσσει προβληματισμούς γύρω από τον καθορισμό ΑΟΖ.
Το πεδίο είναι ελκυστικό όσο και πολύπλοκο, συχνά το άλυτο κυπριακό παρέχει προσχήματα για άσκηση πολιτικής με άλλα μέσα. Για αυτούς τους λόγους είναι μαζί μας οι κύριοι Ροζάκης και Ζακχαίος. Για να αναπτύξουν ένα ενδιαφέρον θέμα και να απαντήσουν ερωτήματα που θα τεθούν στο τέλος των ομιλιών τους.
Θέλω να ευχαριστήσω το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και ειδικά τον επικεφαλής του Τάσο Γεωργίου όχι μόνο για τη συνεργασία μας για την αποψινή εκδήλωση αλλά και για τη γενικότερη στήριξη στις δραστηριότητες του ΟΠΕΚ. Ευχαριστώ και το ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο που είναι σήμερα συνδιοργανωτής στην εκδήλωσή μας, καθώς και την Marfin Λαϊκή για την παραχώρηση της αίθουσας. Τέλος ευχαριστώ και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.