Εκδήλωση με τίτλο: “50 χρόνια Κυπριακής δημοκρατίας διδάγματα-προκλήσεις-προοπτικές”

Μια εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια εκδήλωση για τη δική μας ιστορική μας διαδρομή, αποτελεί ευκαιρία για κριτική επισκόπηση της βασικής μας πορείας. Ασφαλώς δεν είναι μια ευκαιρία για  μια σούμα, τόσα θετικά, τόσα αρνητικά. Είναι μια ευκαιρία για να δούμε το μέλλον με περισσότερο αισιόδοξα μάτια, με αποσκευές από τις εμπειρίες, τις κατακτήσεις και τα βιώματα του χθες.

Το 1960  ήταν προϊόν της ανάγκης να βρει η Κύπρος καλύτερη στέγη στον κόσμο σε μια εποχή διεθνών ανακατατάξεων. Η πρόοδος ήταν σημαντική και η Κύπρος πήρε με επιτυχία την σκυτάλη της ανάπτυξης και της προόδου σε σημαντικούς τομείς -οικονομία, παιδεία, γεωργία, πολιτική χειραφέτιση, κοινοβουλευτική δράση.

Είναι αναντίλεκτο το γεγονός ότι σε κρίσιμες στιγμές στα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας  κυριάρχησε ο εμπειρισμός, ο συναισθηματικός λόγος, η αντίληψη ότι το δίκαιο «θα επικρατήσει» των συμφερόντων και η Κύπρος θα επιβάλει τις απόψεις της.

Δύο γεγονότα επιβεβαιώνουν τον κανόνα: η πρόταση για αλλαγή των 13 σημείων στο Σύνταγμα του 1960 και το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Με την πρώτη κίνηση οι τ/κ αποχώρησαν από τους κρατικούς θεσμούς δημιουργώντας κλίμα για το «ταξίμ», και με την δεύτερη κίνηση δόθηκε   το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή.

Έτσι άλλαξαν οι συσχετισμοί δύναμης και οι ε/κ έχασαν το στρατηγικό πλεονέκτημα που τους έδωσε η Ζυρίχη και το Λονδίνο.  Η Τουρκία έλεγξε στρατιωτικά το 37% της Κύπρου και δημιούργησε νέα ισορροπία ισχύος στην Α. Μεσόγειο.

Η 1η Μαίου 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ βεβαιώνει το πέρασμα της Κύπρου από την περιθωριακή πολιτική με το Κίνημα των Αδεσμεύτων έως τον αναπροσανατολισμό του πολιτικού της συστήματος με την ένταξη στην ΕΕ.

Η ένταξη επιβάλλει κανόνες, γνώση του περιβάλλοντος, διαβούλευση με άλλους εταίρους, ταλέντο στη διαπραγμάτευση, υπεράσπιση του εθνικού και του ευρύτερου κοινοτικού συμφέροντος. Η κοινοτική μέθοδος συχνά είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την υπεράσπιση και του εθνικού.

Δύσκολο στοίχημα γιατί η πολιτική μας κουλτούρα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό μας, δυσκολευόμαστε να διαγράψουμε ιδέες για το αύριο, να δώσουμε ελπίδες, κίνητρα, δυνάμεις για το μέλλον. Η δυσκολία αυτή εκφράζει την εικόνα μιας πραγματικότητας που αισθάνεται πιο «άνετα» με το παρελθόν και «δυσκολεύεται» ιδιαίτερα με το μέλλον.

Στα μικρά κράτη, όπως το δικό μας, η αδυναμία να αλλάξουν τη μοίρα τους συχνά ταυτίζεται με την κακομοιριά: βλέπουν παντού εχθρούς, βλέπουν δαίμονες που θέλουν να μας εξαφανίσουν από το χάρτη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όπως βεβαιώνει το παράδειγμα της απρόσκοπτης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

 Όταν έχεις σχέδιο, εφικτές δράσεις, συμμαχίες, αξιοπιστία, πετυχαίνεις!

Θεωρώ ως κορυφαία πρόκληση στη σημερινή Κύπρο την προσπάθεια να κάνουμε τον προοδευτικό ορθολογισμό και το αίτημα για εκσυγχρονισμό ης κοινωνίας μας ως βασικό στοιχείο της πολιτικής μας ζωής. Στο κυπριακό, στην οικονομική μας ανάπτυξη, στην εκπαιδευτική μας πραγματικότητα και στην πολιτιστική μας καλλιέργεια. Να αναδείξουμε τις μεγάλες έννοιες που ενισχύουν την κριτικη ικανότητα των πολιτών και τους παρέχουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινες προκλήσεις.

Έννοιες όπως τεκμηρίωση, ορθολογισμός, επιχειρήματα, αντιπαράθεση επιχειρημάτων, πρόβλεψη,  στρατηγική, διεύρυνση του πολιτικού διαλόγου, ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, νέες κατευθύνσεις στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο στόχος της απαλλαγής της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό και η ανάπτυξη της ενωμένης Κύπρου μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αποτελεί την πιο σημαντική κομμάτι του αφιερώματος στα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα, η συμμετοχή στην ΕΕ προσφέρει νέα πλεονεκτήματα στους τομείς της γεωπολιτικής, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της αναζήτησης συμμαχιών.

Είναι στο χέρι της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τη συμμετοχή της στην πιο προοδευτική κοινότητα στον κόσμο.

Χαιρετισμός: Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΟΠΕΚ

ΟΠΕΚ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010