Εκδήλωση μνήμης στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της δημόσιας ζωής στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Με ήθος, με εντιμότητα, με εργατικότητα και με επαγγελματική επάρκεια κόσμησε κάθε τομέα με τον οποίο ασχολήθηκε-κυρίως στην πολιτική και τη δημοσιογραφία.

Στην πολιτική ως μέλος του πανίσχυρου τότε Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. με στέρεες απόψεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με σαφείς απόψεις για την επίλυση του κυπριακού, συνεπής οπαδός της ενσωμάτωσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υποστηρικτής του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, σοσιαλιστής στη θεωρία αλλά και κυρίως στην καθημερινή πράξη. Με την καρδιά του αφιερωμένη στην Κύπρο και τον διαρκή αγώνα για ελευθερία, σε διάφορα στάδια της ιστορίας της. Ο Ανδρέας ήταν έναν κατ΄εξοχή πολιτικό ον, με στρατηγική σκέψη, ρεαλιστικές και σαφείς εκτιμήσεις και με κοινές απόψεις με τον Γιάννο Κρανιδιώτη σε όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων.

Στρατευμένος στον αντιδικτατορικό αγώνα, παρών στις προκλήσεις του κυπριακού φοιτητικού κινήματος, με πάθος για ότι αφορούσε την Κύπρο.

Θυμάμαι καλά δύο εκδηλώσεις που οργανώσαμε στη ΦΕΠΑ, στην Αθήνα. Στην πρόταση για να είναι ομιλητής ο Ανδρέας, συμφωνούσαν όλες οι παρατάξεις, νομίζω ήταν ο μόνος που γινόταν αποδεκτός χωρίς δεύτερη σκέψη. Είχε ευρύτερο κύρος και αξιοπιστία. Αν και όλοι γνώριζαν την πολιτική του τοποθέτηση, πρόσεχαν την άποψή του.

Στη δημοσιογραφία έγραψε ιστορία ως γενικός διευθυντής του ΑΠΕ. Ο εκσυγχρονισμός, η αυτονόμηση, η εργασία με βάση τα δημοσιογραφικά κριτήρια, η τεχνολογική αναβάθμιση, οι νέες υπηρεσίες, η επιμόρφωση του προσωπικού, η διεθνής δραστηριότητα του ΑΠΕ είναι μερικές από τις πιο σημαντικές επιτυχίες που συνδέθηκαν με τις συνεχείς προσπάθειές του. Το ΚΥΠΕ συνεργάστηκε με το ΑΠΕ στο πιο υψηλό επίπεδο γιατί ο Ανδρέας ήταν πάντα ο συνδετικός κρίκος.

Σε μια εποχή στην οποία συχνά κυριαρχεί η επιφανειακή δημοσιογραφία, θέλω να υπογραμμίσω ότι ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χριστοδουλίδης είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τους νέους δημοσιογράφους. Με το συνολικό του έργο απέδειξε ότι η δημοσιογραφία παραμένει μια απαιτητική αξία, χρειάζεται αφοσίωση και πάθος για να την υπηρετείς και όχι να την ακολουθείς στο δρόμο της ήσσονος προσπάθειας.

Σε αυτό εδώ το βήμα, το 2005, ο Ανδρέας καθώς παραλάμβανε το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» το 2005, δεν άντεξε την αναφορά στο φίλο του, δάκρυσε. Στην συνέχεια συμπύκνωσε την άποψή του για τη δημοσιογραφία, τη ζωή, την πολιτική:

«Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, όπως είναι ο σημερινός, με τόσο δραματικές ταχύτητες, η ακινησία δεν ταιριάζει. Είσαι ετοιμόρροπος όταν όλα αλλάζουν και κινούνται γύρω σου και εσύ προσπαθείς να μείνεις ακίνητος… οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, μπορεί να γίνουν απειλή στην αξιοπιστία της δημοσιογραφίας, αν δεν ακολουθούνται οι κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος…»

Είναι δύσκολο σε μια εποχή με διαφορετικά χαρακτηριστικά να εξηγήσεις σε ένα νέο δημοσογράφο ότι αν θέλει να πάει μακριά χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα πτυχίο -χρειάζεται να καταθέσει κάτι από την ψυχή του στα δύσκολα μονοπάτια της δημοσιογραφίας.

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης εργάστηκε για την πρόοδο, την ανάπτυξη, αφιέρωσε χρόνο για να θέσει τις προϋποθέσεις για αυτά -άλλωστε δεν καταλάμβαινε από ωράρια και αργίες. Οργάνωνε, συντόνιζε, έγραφε, προετοιμαζόταν, είχε ιδέες, συζητούσε, χαμογελούσε. Ηγέτης σε ότι ήταν να αναλάβει να διεκπεραιώσει, συνεπής και ακούραστος. Άφησε πίσω του μια κληρονομία, έναν τρόπο οργάνωσης πραγμάτων, έναν τρόπο αντιμετώπισης δυσκολιών. Μερικά από αυτά, ίσως να είναι χρήσιμα εφόδια, για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δυσκολίες.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ΛΑΡΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΚΥΠΕ

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΕΣΚ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ,

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012