Εκλογές για αλλαγή.
Η προκήρυξη εκλογών στις 4 Οκτωβρίου αποτελεί την πιο σωστή επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ο Κ. Καραμανλής. Το «ελληνικό ζήτημα» έγινε διάσημο μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε (!) να χειροτερέψει όλα τα μεγέθη της οικονομίας, να μπει σε καθεστώς διαρκούς επιτήρησης από την ΕΕ, να αχρηστεύσει το ΑΣΕΠ για να φορτώσει το κράτος με γαλάζια ρουσφέτια, από το σλόγκαν «σεμνά και ταπεινά» να διαπρέψει σε σκάνδαλα , να αφήσει την Ελλάδα ανοχύρωτη πολιτεία απέναντι στις πυρκαγιές. Με συνθήματα και «επανιδρύσεις» μίκρανε κανονικά την Ελλάδα.
Από την Μεταπολίτευση και εξής, θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση Καραμανλή υπήρξε μακράν η χειρότερη. Ο Ράλλης κυβέρνησε λίγο, ο Μητσοτάκης μέσα σε εσωτερική αστάθεια. Ο παλαιός Καραμανλής της Μεταπολίτευσης σφράγισε εξελίξεις: δημοκρατική αλλαγή, ένταξη στην ΕΕ, εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία. Ο Α. Παπανδρέου άφησε ανεξίτηλο έργο: διεύρυνση της κοινωνικής δημοκρατίας, εθνική συμφιλίωση, νέα στρώματα στο προσκήνιο, διεθνής δράση. Ο Κ. Σημίτης έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στην ΕΕ: μεγάλα έργα, ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διεθνές κύρος. Τι θα αφήσει πίσω του ο νεότερος Καραμανλής; Δυστυχώς, τίποτα το σημαντικό. Θα παραδώσει στην ιστορία «λευκή κόλλα».
Η κυβέρνηση Καραμανλή, εκτιμώ, ότι πέρα από τα οικονομικά, σε έναν ακόμα θέμα έπιασε πάτο: στην εξωτερική της πολιτική. Παρέλαβε από τον Κ. Σημίτη μια χώρα-παράδειγμα δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινοτική ζωή, και παραδίδει μια χώρα ουραγό, άφωνη στη βαλκανική της μιζέρια. Κανένα σχέδιο, καμία συνέχεια, βερμπαλισμοί για εσωτερικοί κατανάλωση και στο τέλος παρέδωσαν σημαντικό ζωτικό χώρο στην πιο δραστήρια τουρκική διπλωματία
Τα γκάλοπ ευνοούν το ΠΑΣΟΚ και οι τάσεις λένε Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα δούλεψε διαφορετικά, επεξεργάστηκε πολιτικές, ένωσε δυνάμεις, οργάνωσε καλύτερα την εσωτερική του λειτουργία και ελπίζει βάσιμα σε εκλογική νίκη. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Ο ελληνικός λαός έχει τον τελικό λόγο: με την ψήφο του θα κατευθύνει τις εξελίξεις και θα δώσει το σήμα για την επόμενη μέρα. Πιο ώριμος από πριν, πιο υποψιασμένος για το τι σημαίνει δημαγωγία, κατασυκοφάντηση των αντιπάλων και υποκριτική ηθικολογία, εκτιμώ ότι είναι πιο έτοιμος να ακούσει τεκμηριωμένες, σοβαρές προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης σήμερα.