Εκλογές με ανατροπές
Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε αλλαγές, ανατροπές, εξελίξεις σε ταχείς ρυθμούς.
Το αποτέλεσμα (πρώτη η ΝΔ με 152 έδρες) είναι μια προσωπική επιτυχία του Κ. Καραμανλή. Είναι το αποτέλεσμα και μια οδυνηρή ήττα για το ΠΑΣΟΚ: όχι μόνο δεν κατάφερε να καρπωθεί τις απώλειες της ΝΔ, αλλά υπέστη το ίδιο περαιτέρω συρρίκνωση ( ποσοστό 38.1 %, από 40.5% το 2004). Ο μεταπολιτευτικός κανόνας –πτώση τους ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας, με ταυτόχρονη άνοδο του άλλου πόλου δεν ίσχυσε στις εκλογές στις 16/9.
Τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς πέτυχαν αύξηση των ποσοστών τους υπογραμμίζοντας παράλληλα την εμμονή τους σε ρόλο κινημάτων διαμαρτυρίας (άρνηση στην πολιτική των συμμαχιών, επίθεση κατά του «δικομματισμού» με απόρριψη κάθε ιδέας για συμμετοχή σε σχηματισμό ενός συνασπισμού εξουσίας με το ΠΑΣΟΚ.
Η είσοδος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στη βουλή είναι μία ακόμη εξέλιξη που δείχνει ότι ένα μέρος του εκλογικού σώματος προσέχει τις ιδέες Καρατζαφέρη εκφράζοντας ένα λόγο επιθετικής ρητορείας γύρω από την πατρίδα και τα εθνικά θέματα.
Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και το ΠΑΣΟΚ αναζητά λύσεις στο μεγάλο εκλογικό/πολιτικό αδιέξοδο. Είναι βέβαιο ότι ο Γ. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος θα δώσουν τη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ καθώς τα περισσότερα στελέχη ήδη κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις στηρίζοντας τη μια ή την άλλη υποψηφιότητα.
Το πολιτικό τοπίο είναι πραγματικά δύσβατο. Η οριακή πλειοψηφία δύο εδρών για τη ΝΔ και οι ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου τς Ελληνικής Δημοκρατίας το 2010. Σε αυτή την εκλογή απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών την οποία δεν διαθέτει ο Κ. Καραμανλής, συνεπώς είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη η αντιπολίτευση -υπό το φως των τότε δεδομένων – να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα εκλεγεί πρόεδρος από το νέο κοινοβούλιο με 151 ψήφους.
Το μετεκλογικό τοπίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αλλαγές, ανατροπές, ταχύτητα το χαρακτηρίζουν. Η ποιότητα και ο ρυθμός τους ασφαλώς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το σοσιαλιστικό κίνημα της Ελλάδας έδειξε στο παρελθόν αντοχές, ενότητα, μοναδικό ένστικτο ανασυγκρότησης και επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό είναι το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ: να επιλύσει το ζήτημα της προεδρίας, για να γίνει σύντομα η εναλλακτική λύση για ολόκληρη την Ελλάδα.