Έκθεση με καρότο και μαστίγιο
Η Έκθεση Προόδου για την τουρκική υποψηφιότητα όπως ανακοινώθηκε στις 16 Οκτωβρίου επαναφέρει στην ατζέντα μια παλιά υπόθεση με σημερινές διαστάσεις. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε παρουσιάζοντας τις εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες χώρες, έκανε αναφορά στο Κυπριακό εξ αφορμής της διασύνδεσής του με διάφορες πτυχές δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της ΕΕ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέρη για την επίτευξη συνολικής λύσης». Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να έχουμε μόνο συζητήσεις αλλά και αποτέλεσμα, αναμένω εποικοδομητική στάση από όλες τις πλευρές και είναι ενθαρρυντική η απόφαση Αθηνών και Αγκυρας να συναντήσουν τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτή τη φορά η όλη διαδικασία θα καταλήξει στην αναμενόμενη εδω και χρόνια επίλυση του πολιτικού προβλήματος».
Σε άλλο σημείο υπενθυμίζει ότι «όταν η Τουρκία εκπληρώσει την υποχρέωσή της σε ότι αφορά το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Αγκυρας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη μέρα πρόταση στα κράτη μέλη της ΕΕ για το «ξεπάγωμα» των 8 κεφαλαίων».
Στη συνολική ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ο Σ. Φούλε επαναλαμβάνει το γνωστό ότι «μετά από τρία χρόνια που δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο, ήρθε η ώρα η ενταξιακή διαδικασία να επανέλθει σε τροχιά». Προτείνει άνοιγμα του κεφαλαίου 22 (Περιφερειακή Πολιτική), η κατ΄ αρχήν πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τον Ιούνιο και το θέμα θα τεθεί και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 22 Οκτωβρίου προκειμένου να καταλήξει σε οριστική απόφαση. Ο Σ. Φούλε τάχθηκε και υπέρ του ανοίγματος των Κεφαλαίων 23 (θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη).
Στο εσωτερικό σκηνικό η Επιτροπή κράτησε «καρότο και μαστίγιο». Επαίνεσε την Τουρκία για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε σε σχέση με το δικαστικό σύστημα και την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους με στόχο την ειρήνευση στις ανατολικές επαρχίες, και κυρίως επαίνεσε το «πακέτο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»» που παρουσίασε στο τέλος Σεπτεμβρίου ο Τ. Ερτογάν. Στο «μαστίγιο» περιλαμβάνεται κριτική για την επιθετική στάση των τουρκικών αρχών στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκενζί, σημαντικές αδυναμίες στο κράτος δικαίου, στην κατάσταση στα αστυνομικά τμήματα, τη φυλάκιση δημοσιογράφων, την πίεση στην ελευθερία της έκφρασης, και κριτική στην αντίληψη Ερτογάν ότι η δημοκρατική πρακτική εξαντλείται στην εκλογική διαδικασία κάθε τέσσερα χρόνια, καθώς η ΕΕ σημειώνει ότι η δημοκρατική πρακτική είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία -διάλογος, διαβούλευση, συγκλίσεις. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Έκθεση επεσήμανε το θετικό/συμφιλιωτικό λόγο του Α. Γκιουλ στην τουρκική πολιτική σκηνή, καθώς θεωρεί ότι η αυξανόμενη πόλωση εγκυμονεί εντάσεις και δυσκολεύει τις συναινέσεις.