Εναλλακτικά και χαοτικά!
Από το αθηναϊκό «Βήμα», 1ης Μαίου 2016. «Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του ομοσπονδιακού συνεδρίου του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στη Στουτγάρδη ο πρόεδρος Γιεργκ Μόιτεν απέρριψε το Ισλάμ ως μη συμβατό με το γερμανικό σύνταγμα τονίζοντας ότι κυρίαρχο πολιτισμικό στοιχείο είναι ο δυτικός χριστιανικός πολιτισμός. «Υπό αυτήν την έννοια, το κάλεσμα για προσευχή του μουεζίνη δεν είναι το ίδιο αυτονόητο όπως ο χριστιανικός ήχος από τις καμπάνες των εκκλησιών». Παράλληλα, επανέλαβε την περιοριστική αντίληψη της προσφυγικής πολιτικής χτίζοντας επάνω στον φόβο «ότι σε μερικά χρόνια δεν θα γνωρίζουμε τη χώρα μας».
Από την πλευρά της η συμπρόεδρος Φράουκε Πέτρι, διατύπωσε την αξίωση για ανάληψη εξουσίας. «Δεν θέλουμε διαχρονικά να είμαστε οι πιο νέοι εταίροι στα κοινοβούλια, θέλουμε να επιτύχουμε πλειοψηφίες ώστε να επιβληθούμε με το πρόγραμμά μας ως αντίποδας του πολιτικού κατεστημένου», τόνισε ενώπιον 2000 συνέδρων. Βολές εξαπέλυσε η Πέτρι και εναντίον των ΜΜΕ, που τα κατηγόρησε για μονομερή και ψευδή κάλυψη της επικαιρότητας σε ότι αφορά το κόμμα της. «Πολλοί σταθμοί δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς να μας δαιμονοποιούν και να μας δυσφημούν».
Το απόγευμα οι σύνεδροι ψήφισαν τις πρώτες προγραμματικές θέσεις του κόμματος. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα εξόδου από το ευρώ με δημοψήφισμα, και σε ότι την Τουρκία τυχόν ένταξή της στην ΕΕ να μη γίνεται αντικείμενο διεργασιών στις διαπραγματεύσεις κυβερνητικών συνασπισμών. Άλλα βασικά σημεία του προγράμματος είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η υπεράσπιση της παραδοσιακής οικογένειας, η έκκληση για περισσότερη άμεση δημοκρατία και η παραμονή στην πυρηνική ενέργεια».
Δύσκολο να κάνεις κάποιο σχόλιο σε ένα ιδεολογικά αντιδραστικό μανιφέστο γεμάτο από αντιευρωπαϊκό παραλογισμό όπως η «δυνατότητα εξόδου από το ευρώ με δημοψήφισμα». Σημασία έχει πως η επιρροή του αυξάνεται, και ως εκ τούτου αποκτά δυνατότητα να επηρεάσει εξελίξεις. Στον αντίποδα, καταγράφω τις σκέψεις του καθηγητή Π. Ιωακειμίδη όπως τις διάβασα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» στις 11 Μαίου: «Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές. Οι ταυτολογικοί στόχοι της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορούν σήμερα, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, να πραγματωθούν στο πλαίσιο του εθνικού κράτους. Η επιστροφή στο εθνικό κράτος όπως επιδιώκουν οι κάθε λογής ακραίες εθνολαϊκιστικές, ευρωαπορριπτικές δυνάμεις σημαίνει επιστροφή στους δαίμονες του ευρωπαϊκού παρελθόντος (των ανταγωνισμών, συγκρούσεων και αυταρχισμών). Και αυτό η Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να το αποτρέψει με μια επιθετική αλλά και ρεαλιστικά αξιόπιστη πολιτική για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση που θα απαντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα μετατρέπει την Ένωση σε ένα «ολοκληρωμένο σύστημα μεγιστοποίησης της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ευμερίας» κατανοητό από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη ως θεμελιακό στοιχείο και για την δημοκρατική νομιμοποιηση του συστήματος. Στη λογική αυτή η Σοσιαλδημοκρατία δεν θα πρέπει να διστάσει να μιλήσει για την ανάγκη της γνήσιας και συνεκτικής Ευρωπαϊκής κυβέρνησης δημοκρατικά νομιμοποιημένης».