Ένας Φραγκίσκος με όραμα
Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α κατάγεται από την Αργενινή. Έως τώρα οι Πάπες για αιώνες προέρχονταν από την Ιταλία, ή από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η εκλογή του αργεντίνου καρδινάλου στη θέση του Πάπα δείχνει κάτι σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κουλτούρα αλλάζει, η παγκόσμια κοινή γνώμη ωριμάζει και η αλλαγή δείχνει ότι έχουμε διανύσει καλό δρόμο για να γίνουμε αποδέκτες του αυτονόητου, δηλαδή της επιλογής με μόνο κριτήριο την ικανότητα και όχι στις τεχνητές διαιρέσεις του παρελθόντος. Ο Φραγκίστος εξήγησε γιατί πήρε το όνομα αυτό: για να παραπέμπει στον «Άγιο των Φτωχών» τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
Στις 19 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό η τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα, Φραγκίσκου Α’. Ο νέος Πάπας εξήγησε το ρόλο του: «ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους. Ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του και να απορρίψει το μίσος, τον φθόνο και την αλαζονεία». Ταυτόχρονα ζήτησε από τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης, και όχι ένδειξη ενός ανίσχυρου ανθρώπου».
Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας στην κυβέρνηση των Σαντινίστας Μιγκέλ ντ’ Εσκότο, ρωμαιοκαθολικός παπάς, εκθέτει τις σκέψεις του για το ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας: «η Καθολική Εκκλησία από παράδοση, έπαιζε ένα ρόλο που απευθυνόταν στις ψυχές, ξεχνώντας ότι ο Θεός δημιούργησε ανθρώπινα πλάσματα που έχουν σώματα. Δυστυχώς η Εκκλησία κήρυσσε την υποχωρητικότητα μπροστά στην αδικία. Αλλά – τα τελευταία χρόνια – η Καθολική Εκκλησία στην Λατινική Αμερική αναλαμβάνει τον κίνδυνο να μιλάει για λογαριασμό εκείνων που φιμώνονται ή φοβούνται να μιλήσουν». Ο παπάς Γκουστάβο Γκουτιέρες κρίνει ότι «η Θεολογία της Απελευθέρωσης είναι μια προσπάθεια να βρεθεί μια γλώσσα, με την οποία να μιλήσουμε για την αγάπη του Θεού στους φτωχούς χριστιανούς αυτής της Ηπείρου. Η εκκλησία δεν είναι ένα καταφύγιο μακριά από την πόλη. Ακολουθεί τα βήματα εκείνου του Ιησού που έζησε, δούλεψε, αγωνίστηκε και πέθανε στο κέντρο της πόλης. Το κορύφωμα της σκέψης του είναι χωρίς στράτευση στο πλευρό των φτωχών, δεν μπορεί να υπάρξει χριστιανική ζωή».
Τα δύο πιο πάνω αποσπάσματα από τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής δείχνουν με καθαρότητα ότι ο νέος Πάπας κινείται στο δρόμο που χάραξε η «Θεολογία της Απελευθέρωσης» στη δεκαετία του 80 στην Κεντρική και Λατινική Αμερική (περισσότερα για το θέμα στο ηλεκτρονικό μου βιβλίο «Θεολογία της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική»).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπληρωματικά, άλλά όχι λιγότερο σημαντικά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μ . Ομπάμα είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας αυτής. Επίσης το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπα κι Μουν είνει κορεάτης, ανήκει στην «κίτρινη» φυλή, ακολουθώντας μια παράδοση εναλλαγής ανά Ήπειρο στο θέση του ηγέτη του ΟΗΕ. Τρία παραδείγματα, με το τελευταίο με τον Πάπα Φραγκίσκο να είναι και πιο καθημερινό δείχνουν την πρόοδο με ονοματεπώνυμο στο σύγχρονο κόσμο.
Λάρκος Λάρκου