Ένταξη με «Ένταξη»!
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ διαφοροποίησε τις κύριες παραμέτρους στις διαδικασίες αναζήτησης λύσης στο κυπριακό. Με τη στρατηγική σκέψη του Γ. Κρανιδιώτη η Κύπρος μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο της αν εργαστεί με σύστημα προς την κατεύθυνση που η ένταξη προτείνει:
- Κοινό θεσμικό πλαίσιο, «κοινό σπίτι» για όλους τους κυπρίους. Οι ευρωπαϊκές αξίες, οι αρχές της πολυπολιτιστικής κοινωνίας, το κράτος δικαίου όπως αυτό καθορίζεται από την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη παράδοση, είναι το υλικό που μπορεί να δώσει στην επιδίωξη λύσης βασισμένης στη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία το πιο σύγχρονο, λειτουργικό περιεχόμενο.
- Κλειδί σε αυτή την πολιτική αλλαγή, συνιστά η συντήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Η Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Επιτροπή με τις ετήσιες Εκθέσεις Προόδου της τουρκικής υποψηφιότητας.
- Η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ κοινότητα σε όλα τα επίπεδα μπορεί να φέρει τους πολίτες πιο κοντά και έτσι να οικοδομήσει μια καλύτερη συνεννόηση για το μέλλον της Κύπρου. Οι δικοινοτικές πρωτοβουλίες αποδεικνύουν ότι μια στέρεη βάση συνεννόησης μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα της Κύπρου με το μέλλον. Αυτό αποδεικνύει με τον χειροπιαστό τρόπο η Δικοινοτική Επιτροπή για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Η ΕΕ μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη λύση αν με τις ενέργειες και τους χειρισμούς μας κατακτήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Η ΕΕ μπορεί να δώσει τις κρίσιμες απαντήσεις στα ζητήματα της ασφάλειας, της οικονομίας, της ανοικοδόμησης, και της οικονομικής υποστήριξης προνοιών της λύσης. Η δραστήρια συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο και στην υπό διαμόρφωση νέα, αμυντική και εξωτερική πολιτική της.
- Η συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες αλλαγής στην Κύπρο δεν έχει υποστηριχθεί δημόσια, ούτε έχει αξιοποιηθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε η ΕΕ να γίνει πρωταγωνιστής της. Το ιρλανδικό παράδειγμα το βεβαιώνει: «Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ θα έχει υποστηρίξει με το ποσό του 1.5 δις ευρώ, τα έργα τα οποία στοχεύουν την επούλωση των πληγών στις τρεις δεκαετίες από εχθροπραξίες στην Βόρεια Ιρλανδία ανάμεσα στους ιρλανδούς εθνικιστές και τους βρετανούς ενωτικούς, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 3.600 άτομα. Τα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για έργα υποστήριξης των θυμάτων από τις συγκρούσεις, για να καλλιεργούν δεσμούς ανάμεσα στις κοινότητες από καθολικούς και προτεστάντες καθώς και να βοηθούν παλιούς μαχητές από τις δύο πλευρές να βρουν εργασία. Τα έργα, ολοκληρώνονται το 2020, ένα χρόνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση…» (πηγή: Reuters, 16 Αυγούστου 2017)
- Το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες για επίλυση, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με επίδειξη ισχυρής πολιτικής βούλησης. Το «πλαίσιο Γκουτέρες» όπως αυτό σχηματίστηκε στις 6 Ιουλίου και ανεγνώσθη στους μετέχοντες στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα αποτελεί τη μόνη εφικτή βάση για να προχωρήσουμε μπροστά. Το πλαίσιο «Στρατηγικής Συμφωνίας» που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ απαντά σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης.
- Με άμεσες επαφές μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιαν Κλοντ Γιούνκερ και την αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι, προς την κατεύθυνση της ενεργητικής συμμετοχής της ΕΕ σε όλες τις φάσεις του διαλόγου. Αυτό δεν θα προκύψει από μόνο του, αυτόματος πιλότος δεν υπάρχει στην κοινοτική πρακτική. Η ΕΕ μπορεί να γίνει ο καταλύτης της επίλυσης, αν εμείς εργαστούμε με σοβαρότητα, αν εμείς πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι, και ως εκ τούτου, αν παρουσιάσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις ενταγμένες στην κοινοτική πρακτική όπως μάς διδάσκει το ιρλανδικό παράδειγμα.
- Το κυπριακό ανάλογο διαθέτει διαφορετικά περιεχόμενα, όπως ένα πλάνο σταθεροποίησης και ανάπτυξης για όλη την Κύπρο με άξονα το ευρώ, όπως αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για έργα σε υποδομές και δίκτυα μεταφοράς, όπως διαρθρωτικά ταμεία ή ταμεία συνοχής για λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ, όπως ένταξη στον κοινοτικό προϋπολογισμό του έργου της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου, όπως υποστήριξη με προγράμματα ανοικοδόμησης για τις στεγαστικές ανάγκες που θα προκύψουν από τα σχεδιαγράμματα εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης σε ενδεχόμενα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας επίλυσης.
- Όλοι οι κύπριοι χρειαζόμαστε μια Κύπρο που να λειτουργεί ως ένα φυσιολογικό κράτος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν θέλουμε, και μόνο αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της ένταξης της νήσου στην ΕΕ. Ο εφικτός στόχος είναι στα χέρια μας: ασφάλεια και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.
Λάρκος Λάρκου