Επι ξυρού ακμής
Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Μαρτίου (36 εναντίον, 19 αποχές) απέναντι στη δεύτερη πρόταση του Eurogroup μπορεί να διαβαστεί διπλά και είτε θα οδηγήσει σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είτε θα οδηγήσει τα πράγματα σε περαιτέρω εκτροχιασμό. Είναι σημαντικό το ότι το πρώτο σενάριο ήδη προωθείται με νέους τρόπους, οι αντιδράσεις ευρωπαίων ηγετών ακούγονται εντός τροχιάς, ο ΥΠΟΙΚ Μ. Σαρρής είναι σε αναζήτηση λύσεων και γενικά καταβάλλονται προσπάθειες για σύντομη έξοδο από το τρέχον αδιέξοδο.
Η Α. Μέρκελ σημείωσε ότι «λυπάμαι για την χθεσινή ψήφο του κοινοβουλίου. Αλλά βεβαίως σεβόμαστε αυτή την απόφαση και θα δούμε τώρα τι προτάσεις θα κάνει η Κύπρος στην τρόικα. Από πολιτικής άποψης, λέω ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα βιώσιμο τραπεζικό τομέα. Και ο σημερινός τραπεζικός τομέας δεν είναι βιώσιμος. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, κυρίως μέσω της τρόικας. Θα εξετάσουμε με σεβασμό κάθε πρόταση που θα μας κάνει η Κύπρος. Η Γερμανία επιθυμεί να βρεθεί λύση».
Ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε την ίδια ημέρα ότι «οι τράπεζες στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμες εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα και η ΕΚΤ μπορεί να παρέχει ρευστότητα μόνο σε βιώσιμα τραπεζικά ιδρύματα. Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα εντός των ήδη συμφωνηθέντων όρων. Δεν απειλούμε να κόψουμε την παροχή ρευστότητας, αλλά απλώς επισημαίνουμε το γεγονός ότι μπορούμε να παρέχουμε εκτάκτως ρευστότητα μόνο σε βιώσιμες τράπεζες και η βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν δεν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας σύντομα, το οποίο να επιτρέπει μία ταχεία ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα».
Είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα της Κύπρου η επαναφορά της συζήτησης για τη συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης στο Eurogroup, ως τη μόνη εφικτή επιλογή για αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας. Αυτή την περίοδο το μείζον είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να σταθεροποιηθεί το σύστημα πριν είναι αργά. Η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά λύσεις ώστε με ιδίους πόρους λ.χ. μέσω των Ταμείων Συντάξεων και Προνοίας των δημοσίων οργανισμών, ή άλλων εσωτερικών πηγών να βρεθεί το αναγκαίο ποσό των 5.8 δις. Όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομική ζωή της Κύπρου δεν θα είναι ίδια μετά τη σημερινή κρίση. Πολλά θα αλλάξουν αλλά είναι κρίσιμης σημασίας θέμα να κρατήσουμε όρθια τη βάση της. Συνεπώς η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη να ενεργήσει στο Eurogroup κατά τρόπο που να διασφαλίσει το μέλλον της Κύπρου και των επόμενων γενιών, με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας.
Προφανώς η αντίληψη που έχουν οι γερμανοί χριστανοδημοκράτες για την ΕΕ είναι κοντόφθαλμη και αδιέξοδη. Η οργή, η αντιπαράθεση με την πολιτική Μέρκελ χρειάζεται να γίνεται μέσα στο ευρωπαϊκό γήπεδο, γιατί αυτό το γήπεδο εγκρίνει η μεγάλη πλειοψηφία των κυπρίων ως το δικό μας πολιτικό γήπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία αντιλαμβάνεται τη σημασία της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη και διεκδικεί μια διαφορετική πολιτική συνεργασία που να είναι ωφέλιμη και για τα μικρά και για τα μεγάλα κράτη μέλη.