Επι τάπητος το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας
Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε θεωρεί ότι η πρόταση της χώρας του σχετικά με τη δημιουργία στις χώρες της Ευρωζώνης «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» αποτελεί μονόδρομο για να βγει η ευρωπαϊκή οικονομία από την ύφεση. Θεωρεί ότι «όλα τα στοιχεία του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας συνδέονται μεταξύ τους και πρέπει να συμφωνηθούν όλα μαζί», κάτι για το οποίο πήρε τη θετική ψήφο από την Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κ. Λαγκάρντ.
Ορισμένες σκέψεις της Γερμανίας προκαλούν τις διαμαρτυρίες άλλων χωρών, κυρίως στα σημεία που προβλέπεται αύξηση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, στην αποδέσμευση των μισθών από τον πληθωρισμό όπως και στην πλήρη φορολογική εναρμόνιση.
Ήδη η Σλοβακία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν εκφράσει δημόσια επιφυλάξεις απέναντι στο γερμανικό σχέδιο. Από τον τύπο διαβάζουμε τα εξής:
Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ι. Ραντίσοβα, δήλωσε ότι «η εναρμόνιση έχει και τα όριά της, δεν πρέπει να αγγίζουμε τις εθνικές αγορές» και τάχθηκε κατά της θέσπισης κοινού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ε.Ε.
Ο ιταλός ΥΠΕΞ Φ. Φρατίνι δήλωνε ότι «υπάρχουν ζητήματα στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ακόμη να λύσει, όπως για παράδειγμα η εναρμόνιση των φόρων και των φορολογικών συστημάτων. Η φορολογική πολιτική είναι ίσως ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα. Μιλώντας ειλικρινά, θεωρώ ότι είναι πρόωρο να υπάρξει έστω και μία καταρχήν συμφωνία όσον αφορά τη φορολογική εναρμόνιση».
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ τάχθηκε κατά της σύνδεσης των μισθών με τον πληθωρισμό: «κάθε κράτος-μέλος έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του παραδόσεις. Δεν θα δεχθούμε να ξηλωθεί το δικό μας μοντέλο του κοινωνικού διαλόγου».
Η μάχη είναι σημαντική από κάθε πλευρά. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν και για πρώτη φορά θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στο χώρο της ευρωζώνης. Η πρόοδος δεν μπορεί να αγνοηθεί, αφού έως τώρα η Γερμανία δεν ήθελε να συζητήσει το θέμα. Ασφαλώς αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης διαθέτουν το δικό τους μοντέλο κοινωνικού διαλόγου, τη δική τους άποψη επί του θέματος. Ουσιαστικά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους: ούτε απόρριψη, ούτε έγκριση της γερμανικής πρότασης. Φαίνεται να είναι η βάση για σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου 2011 θα ανοίξει το δρόμο για οριστικές αποφάσεις.