Επίσκεψη με πέντε ανατροπές
Η επίσκεψη Ερτογάν στην κατεχόμενη Κύπρο στις 19 και 20 Ιουλίου επιβεβαίωσε την αλλαγή πλεύσης στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η ρητορεία που χρησιμοποίησε, οι επιλογές στις επισκέψεις του (Αμμόχωστος, Μόρφου) δείχνουν τη μεταβολή στις προτεραιότητες της Άγκυρας. Από την πολιτική του «ένα βήμα μπροστά από τους ε/κ» σήμερα εμφανίζεται ολοένα και πιο κοντά στις απόψεις που παραδοσιακά εξέφραζε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Γι΄ αυτό το λόγο το ΡΛΚ με την εκπρόσωπό του θεώρησε ότι οι δηλώσεις Ερτογάν «δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει κατανοήσει πλέον αυτό που προσπαθούσε εδώ και χρόνια να πει το κόμμα μας σχετικά με το κυπριακό».
Στο ίδιο πλαίσιο ο Τ. Ερντογάν έδωσε νέα δείγματα γραφής σχετικά με την εδαφική πτυχή του κυπριακού στέλλοντας το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί διαφοροποιήσεις. Στο πλαίσιο των διαρροών από το τουρκικό ΥΠΕΞ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι «συζητείται το ενδεχόμενο, η πόλη της Αμμοχώστου να ανοίξει για κατοίκηση σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών για την Κύπρο». Υποσχέθηκε επενδύσεις στην πόλη της Μόρφου, κάτι που δεν έπραξε σε καμία προηγούμενη δήλωσή του για το κυπριακό, από το 2002 και μετά.
Είναι σαφές ότι η πολιτική Ερτογάν παρουσιάζει μια διαφορετική αντίληψη. Κινείται με την όπισθεν, πιθανώς, για τους εξής λόγους:
- Η κυβέρνησηΕρτογάνπιθανώς να θεωρεί ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες δεν θα οδηγηθούν σε πρόοδο και στέλλει μηνύματα για να καλλιεργήσει τις ιδέες για τη «δεύτερη καλύτερη λύση» για την τουρκική πλευρά: τη διατήρηση του σημερινού διχοτομικού καθεστώτος.
- Θέλησε να ενισχύσει την προσωπική εικόνα του ανάμεσα στουςτ/κμετά τα πλήγματα που αυτή υπέστη μετά τις σκληρές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Φεβρουαρίου. Το δοκίμασε με το χειρότερο δυνατό τρόπο.
- Επιχειρεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε ορισμένους σημαντικούς ηγέτες στην ΕΕ: το κλείσιμο τουενταξιακούδρόμου της Τουρκίας θα έχει «θύματα», με πρώτο το κυπριακό. Ειδικότερα θεωρώ ότι το λεκτικό που επέλεξε ο Ερτογάν ήταν η «απάντησή» του στις θετικές για την Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώσεις Μέρκελ στη Λευκωσία.
- Η πρόοδος που επέδειξε η τουρκική οικονομία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να γίνεται εργαλείο αλαζονείας γι’ αυτό και οΕρτογάνδήλωσε από την κατεχόμενη Κύπρο ότι «η οικονομία των ελληνοκυπρίων βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα». Προφανώς ξέχασε μέσα σε πέντε μήνες όταν μιλούσε για την οικονομική κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο και ζητούσε από τους τ/κ να μάθουν να ψαρεύουν και να μην ζητούν «μόνο ψάρι»!
- Οι δηλώσεις Ερτογάν συνδέονται με την αναδιαμόρφωση σε πτυχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί ο Α. Νταβούτογλου σε σχέση με εκείνη που διαμόρφωνε ο Α. Γκιουλ. Σήμερα εξελίσσεται μια συντηρητική αναδίπλωση πάνω σε διάφορες εκφάνσεις και εκδηλώνονται στα σημεία που η Τουρκία εκτιμά ότι θα έχει είτε πλεονεκτήματα (σχέσεις με αραβικά κράτη), είτε τις λιγότερες απώλειες (κυπριακό, ε/τ σχέσεις).