Έρογλου σε τρία σενάρια
Η ψηφοφορία ανάμεσα στους τ/κ στην κατεχόμενη Κύπρο τον προσεχή Μάιο εμπεριέχει διάφορα σημαντικά στοιχεία. Μερικοί ε/κ λένε ότι η « ψηφοφορία δεν σημαίνει τίποτα, η Άγκυρα αποφασίζει για όλα». Άλλοι λένε «τι Ταλάτ, τι Έρογλου, οι τ/κ άλλαξαν, δεν θέλουν λύση». Μέσα στις δύο πιο πάνω εκτιμήσεις, εκτιμώ ότι συντίθεται μια νέα. Η ψηφοφορία αυτή δεν μοιάζει με άλλες προηγούμενες. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Έρογλου αλλά και ο Ταλάτ παραμένει στο παιχνίδι της νίκης, κυρίως εάν προβληθεί τρίτη «ανεξάρτητη» υποψηφιότητα. Εκτιμώ ότι η Τουρκία αξιολογεί τα στοιχεία κατά διαφορετικό τρόπο. Θεωρώ ότι ο Τ. Ερτογάν προτιμά νίκη Ταλάτ γιατί τον θεωρεί πολιτικό με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί «εποικοδομητικά» αλλά σταδιακά συμφιλιώνεται με την ιδέα μιας πιθανής νίκης του παραδοσιακού Ν. Έρογλου. Με άλλα λόγια ο Τ. Ερτογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν θα αντιμετωπίσουν τον Έρογλου όπως αντιμετώπισαν τον Ρ. Ντενκτάς. Αυτό το βεβαιώνει η επιλογή του τουρκικού ΥΠΕΞ να καλέσει ταυτόχρονα Ταλάτ και Έρογλου στην Άγκυρα για συνομιλίες για το κυπριακό τον περασμένο Δεκέμβριο. Εάν νικήσει ο Ταλάτ θα ολοκληρωθεί μάλλον έως τον προσεχή Ιούνιο η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο Χριστόφια με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα. Εάν νικήσει ο Έρογλου είναι πιθανόν η Άγκυρα να αξιοποιήσει την εξέλιξη πάνω στα εξής τρία σενάρια:
α) παρότρυνση στον Έρογλου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Δ. Χριστόφια πάνω στη γενική γραμμή που έχει υιοθετήσει ο Ταλάτ.
β) συμφωνία για αναθεώρηση της διαπραγματευτικής τακτικής της τουρκικής πλευράς με εισαγωγή στο τραπέζι θέσεων Έρογλου: όχι επιστροφή της Μόρφου, παραμονή μεγαλύτερου αριθμού εποίκων, όχι στην πρόταση Χριστόφια για το σύστημα διακυβέρνησης, και,
γ) αξιοποίηση μιας πιθανής νίκης Έρογλου με στόχο να προωθήσει νέα προσέγγιση στο κυπριακό. Είναι πιθανό να ζητήσει τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης στη Λευκωσία και να θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο που έχει ήδη επεξεργαστεί το επιτελείο Α. Νταβούτογλου. Το «σχέδιο Β» περιλαμβάνει πρόταση για το άνοιγμα ενός λιμανιού ή ενός αεροδρομίου της Τουρκίας στα πλοία ή τα αεροπλάνα με κυπριακή σημαία και ταυτόχρονα αίτημα στην ΕΕ και άλλες χώρες για εφαρμογή του λεγόμενου απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Με αυτό τον τρόπο θα θέσει σε νέα βάση το αίτημά της για άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των τ/κ με αίτημα για διεθνή χρήση του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου, ενώ θα προσπαθήσει να επιρρίψει ευθύνες στον Δ. Χριστόφια με στόχο να βγάλει το κυπριακό από τον πυρήνα των ευρωτουρκικών σχέσεων.