Φάρμακα σε παρτίδες από άγχος!
Ο δημοσιογράφος Σ. Παρούτης παραθέτει τα στοιχεία- Ιούλιος-Αύγουστος 2018- σχετικά με τις επισκέψεις ε/κ στην κατεχόμενη Κύπρο:
«Άτομα: 113.119 (2016), 121.525 (2017) και 182.543 (2018), αύξηση, 61%.
Οχήματα: 46.454 (2016), 49.755 (2017) και 89.561 (2018), δηλαδή αύξηση 92%», («Πολίτης» στις 5 Σεπτεμβρίου)
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που δημιουργεί η αύξηση στο 61% και στο 92% στα σημεία διέλευσης, έρχεται το Τμήμα Τελωνείων με γραπτές οδηγίες προς τα σημεία τελωνειακού ελέγχου ότι «επιτρέπεται η μεταφορά φαρμάκων που προορίζονται για προσωπική χρήση με μέγιστη ποσότητα ενός μηνός θεραπεία και το άτομο που τα μεταφέρει υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία του».
Σε αυτή την εξέλιξη αντέδρασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου. Με σχετική ανακοίνωσή του λέει ότι «το κράτος, επιτρέπει την αγορά παράνομων κι επικίνδυνων για την υγεία των ασθενών φαρμάκων, παραβιάζοντας τις νομοθεσίες που το ίδιο έχει θεσπίσει για να προστατεύει τους πολίτες του. Τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στις κατεχόμενες περιοχές δεν ελέγχονται από τις Αρχές της Δημοκρατίας ούτε από κάποια άλλη Ευρωπαϊκή Αρχή και, ως εκ τούτου, δεν διασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Η κατανάλωση πλαστών/ψευδεπίγραφων φαρμάκων εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο. Συνεπώς, προτρέπουμε το κοινό να αγοράζει φάρμακα μόνο από τα αδειοδοτημένα και ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία φαρμακεία».
Ο ΣΦΕΚ υπογραμμίζει ότι «τιμές των φαρμάκων στην Κυπριακή Δημοκρατία τις καθορίζει το ίδιο το κράτος δια της νομοθεσίας του! Κανένας άλλος, δεν μπορεί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική ενώ ο ΣΦΕΚ δεν έχει κανένα, μα κανένα λόγο στον καθορισμό των τιμών», πηγή- https://www.stockwatch.com.cy (6/9)
Στο ίδιο πνεύμα η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ αναφέρει στο Ygeia-News (7/9) ότι «αρκεί να περάσει κάποιος το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, με τις ουρές των Ελληνοκυπρίων, στα πρώτα φαρμακεία που συναντούμε. Ασθενείς εκτεθειμένοι σε αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (από αντιβιοτικά μέχρι ψυχότροπα και ελεγχόμενα φάρμακα) χωρίς πληροφόρηση για απόσυρση προβληματικών παρτίδων (ας θυμηθούμε τελευταία τι έγινε με την απόσυρση αντιϋπερτασικών σκευασμάτων βαλσαρτάνης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- καμιά ενημέρωση για Τουρκία και κατεχόμενα!). Η μόνη ασφαλής αγορά φαρμάκου, παραμένει η αγορά από τα αδειοδοτημένα, από την Κυπριακή Δημοκρατία, φαρμακεία. Ένα τελευταίο μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες, ας είναι, ότι δεν τιμά κανένα κράτος, το οποίο θέλει να αποκαλείται κράτος πρόνοιας, να αφήνει, εδώ και πολλά χρόνια, τους πολίτες εκτεθειμένους σε τέτοιες καταστάσεις, όπου εμφανώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία!»
Οι πάντες κατανοούν τα αυτονόητα:
- Πολλοί ε/κ αγνοούν υποδείξεις ή εγκυκλίους. Αγοράζουν φάρμακα από φαρμακεία στην κατεχόμενη Κύπρο γνωρίζοντας τόσο τις διαδικασίες όσο και την ουσία της επιλογής τους. Γνωρίζουν και αποφασίζουν αξιοποιώντας πρόνοιες που περιλαμβάνει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής.
- Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου λέει ότι «η κατανάλωση πλαστών/ψευδεπίγραφων φαρμάκων εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο».
- Το Τμήμα Τελωνείων έστειλε εγκύκλιο στα σημεία ελέγχου. Λέει ότι «επιτρέπεται η μεταφορά φαρμάκων που προορίζονται για προσωπική χρήση».
- Ο ΣΦΕΚ λέει ότι οι πολύ υψηλές τιμές των φαρμάκων οφείλονται στην τιμολογικά πολιτική της κυβέρνησης.
- Επί της ουσίας: ενδιαφέρει τους καταναλωτές αν ευθύνεται ο ένας ή ο άλλος φορέας για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων στην υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης περιοχή ή το γεγονός ότι είναι 2 και 3 φορές πιο ακριβά από όσα πωλούνται σε φαρμακεία στην κατεχόμενη Κύπρο;
- Ο ΣΦΕΚ λέει ότι η αγορά «εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο». Ο ΣΦΕΚ έχει υπόψη τους θανάτους τ/κ από αυτό; Ο ΣΦΕΚ έχει υπόψη του αν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Τουρκία αφού από εκεί έρχονται τα φάρμακα;
- Βλέπω κεφαλαία γράμματα στη φράση «Αρχές της Δημοκρατίας». Η λατρεία που εσχάτως αναπτύχθηκε γύρω από την έννοια αυτή, δεν στερείται ιδιοτέλειας. Η πολλή αγάπη για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Αρχές της ταυτίζεται κατά κανόνα με την ανικησία στο κυπριακό και την πολιτική που βάζει τα συντεχνιακά συμφέρονται πάνω από όλα.
- Παραμένει μια κανονική απορία προς ναυτιλλομένους: όταν ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής γινόταν μέρος της κοινοτικής πρακτικής μεταξύ ΕΕ και κυβέρνησης της Κύπρου το 2004, μίλησε, ή έστω, ψέλλισε κανείς οτιδήποτε; Δεν ζούσαν στην Κύπρο, δεν τον διάβασαν οι διάφοροι ΣΦΕΚ ή απλά φοβήθηκαν να ρωτήσουν τον τότε πρόεδρο, μήπως τους χαρακτηρίσει «νενννέκκκους»;
- Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, εάν είχαμε διορατικότητα, ή θέληση να επιλύσουμε το κυπριακό θα ήταν ήδη παρελθόν. Οι σημερινές αντιφάσεις προκύπτουν όχι από την αγορά των φαρμάκων αλλά από την μη επίλυση του κυπριακού και τη διαιώνιση του αδιεξόδου. Δεν γνωρίζω αν ο ΣΦΕΚ έχει να πει κάτι επ’ αυτού. Αν βλέπει «σοβαρούς κινδύνους για την υγεία..ακόμη και τον θάνατο» δεν έχει καθήκον να συμβάλει στην αποτροπή τους, εργαζόμενος για την προσπάθεια που οδηγεί στην μια Κύπρο;
Λάρκος Λάρκου