Φόρουμ με μέλλον…
Το Κοινωνικό Φόρουμ Τουρκίας – Ρωσίας συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Φεβρουαρίου και οι συμπρόεδροι Σ. Ταρά και Κ. Κοσάτσιεφ προετοίμασαν την υπογραφή «Μνημόνιου Συναντίληψης» που θέτει τις βάσεις για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η υπογραφή της συμφωνίας, θα γίνει το Μάρτιο από τους Τ. Ερτογάν και Δ. Μεντβέντεβ.
Ο τούρκος συμπρόεδρος Σ. Τάρα έκανε την εκτίμηση ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στη Τουρκία και τη Ρωσία θα ανέλθει στα 100 δις δολάρια ως το 2023, ενώ ο Κ. Κοσάτσιεφ δήλωσε ότι το φόρουμ «θα διενεργεί δραστηριότητες που αφορούν την εκπαίδευση, την ιστορία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον επιχειρηματικό κόσμο, τον τουρισμό, τις τέχνες και τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το διαθρησκευτικό διάλογο και νομικά θέματα». Η ίδρυση του Φόρουμ συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Τουρκία το 2010 μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Στο Φόρουμ συμμετέχουν τούρκοι και ρώσοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, διαμορφωτές κοινής γνώμης, καλλιτέχνες και αθλητές και «στοχεύει να φέρει τα δύο έθνη και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους πιο κοντά».
Η αναφορά στο Κοινωνικό Φόρουμ Ρωσίας-Τουρκίας δείχνει το μέγεθος της γεωπολιτικής αλλαγής που συντελείται στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι πυκνές επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο, ο φιλόδοξος στόχος να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές στα 100 δις, είναι μια σαφής απόδειξη ότι οι δύο χώρες αναπτύσσουν μια στρατηγική συνεργασία που θα τις καταστήσει προνομιακούς εταίρους στο πολυπολικό σχήμα συνεργασιών που αναπτύσσεται στη διεθνή σκακιέρα. Βλέπουμε διαρκώς πολυπολικές συνεργασίας, που προσθέτουν δυνάμεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό στην Α. Ευρώπη και την Ασία. Η Τουρκία θέτει τη συνεργασία με τη Ρωσία πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της. Εν μέρει αναπληρώνει, ή κατά άλλη ερμηνεία, ενδυναμώνει, την απώλεια ισχύος στις μεταβαλλόμενες σχέσεις της με την ΕΕ και εν μέρει στέλλει το μήνυμα ότι κάθε κίνηση στο σκάκι της Α. Μεσογείου, του Καυκάσου και της ευρύτερης «ανατολικής πολιτικής» θα είναι παρούσα με την οικονομική της επιρροή.
Η Μόσχα βλέπει με αυξανόμενο ενδιαφέρον το ρωσοτουρκικό ταγκό: η συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέργειας είναι επωφελής και για τα δύο μέρη. Η γεωγραφία και η οικονομία δημιουργούν δεσμεύσεις, ενώ η πολιτική θέληση καθοδηγεί τις δύο χώρες στη δημιουργία μιας προνομιακής σχέσης.