Γέφυρες για την αλληλεγγύη
Στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν είκοσι εκπρόσωποι μονοθεϊστικών θρησκειών (χριστιανική, μουσουλμανική, ιουδαϊκή, ινδουιστική) με τους προέδρους της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι και της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο. Θέμα της συζήτησης ήταν «η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ν. Μπέλου στο ΚΥΠΕ «ιδιαίτερη έμφαση στην ανοικτή συζήτηση δόθηκε και στις σημαντικές προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η παράταση του ενεργού επαγγελματικού βίου, και ο συγκερασμός μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής. Ο Πρόεδρος Μπαρόζο παρότρυνε τους θρησκευτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε δημόσιο διάλογο και να εξηγήσουν με ποιο τρόπο οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν για να αιτιολογήσουν την ανάγκη για αλληλεγγύη.
Δήλωσε επίσης ότι «σε τελική ανάλυση, θα είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από την κρίση και να θέσουμε τις βάσεις της μελλοντικής ευημερίας μόνον όταν θέσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των γενεών στο επίκεντρο των ενεργειών μας…οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές κοινότητες είναι στην κατάλληλη θέση, ώστε να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας στις κοινωνίες μας».
Ο Πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια, από κοινωνική, οικονομική και πάνω απ` όλα ανθρώπινη άποψη, μιας «χαμένης γενιάς» στην Ευρώπη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε κατά μέρος τους ηλικιωμένους λόγω μικρότερης παραγωγικότητας. Η παραγωγικότητα της σοφίας και της γνώσης ασφαλώς δεν μετράται όπως η παραγωγικότητα στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, αλλά η αφρικανική σοφία μας υπενθυμίζει ότι όταν πεθαίνει ένας ηλικιωμένος χάνεται μια βιβλιοθήκη. Οι εκκλησίες, οι συναγωγές, τα τζαμιά, οι ναοί και οι ΜΚΟ τους, τα σχολεία και οι ενώσεις φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, σε τοπικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατανόησης και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των γενεών».
Σύμφωνα με την Laszlo Surjan, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ιουδαϊκή-χριστιανική κληρονομιά, καθώς και από άλλες θρησκείες».
Η Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο διάλογος των θρησκειών με σαφές περιεχόμενο δεν έχει βρει ακόμα αποτελεσματικούς δρόμους στην ΕΕ. Συναντήσεις γίνονται αλλά ουδείς μπορεί να μετρήσει με σαφήνεια το αποτέλεσμα. Σήμερα στην ΕΕ μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: φαινόμενα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, οπισθοχώρηση της κοινοτικής μεθόδου, εσωστρέφεια. Γι’ αυτό η χρήσιμη συνάντηση της 12ης Ιουλίου χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση, βάρος στο περιφερειακό επίπεδο, συναντήσεις με ειδικότερο περιεχόμενο σε ειδικές περιπτώσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Κύπρος και ειδικότερα η κυπριακή εκκλησία θα μπορούσε λόγω σύνθεσης του πληθυσμού και της θρησκευτικής της παράδοσης να κάνει περισσότερα: να πάρει πρωτοβουλίες με ευρωπαϊκή ομπρέλα ώστε να αξιοποιήσει τόσο τη γεωγραφία της (μέλος της ΕΕ, διασύνδεση με Μ. Ανατολή, Αφρική), όσο και τη συγκυρία της 6μηνης προεδρίας της ΕΕ. Ο διάλογος είναι εργαλείο αλλαγής και κάθε βήμα προόδου θα βρίσκει την επιδοκιμασία της ΕΕ.