Γενεύη ήταν και πάει…
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε μετά τη συνάντηση της Γενεύης στις 26 Ιανουαρίου ότι «οι δυο πλευρές στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες … βάσει των συζητήσεων σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ηγέτες εργάστηκαν για να έρθουν πιο κοντά μαζί πάνω σε διάφορες γεφυρωτικές προτάσεις, συγκεκριμένα, στο θέμα της οικονομίας, θέματα ΕΕ, διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών… έχω ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να μιλήσουν με εμπειρογνώμονες που μπορεί να θέσει στη διάθεσή τους πάνω στις τεχνικές πτυχές του περιουσιακού…στο τέλος του Φεβρουαρίου θα υποβάλω έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση των συνομιλιών. Θα παρακολουθώ στενά τις προσπάθειες των ηγετών τις επόμενες βδομάδες στην προσπάθεια επίτευξης περισσότερων συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια. Είμαι σίγουρος ότι αν το εποικοδομητικό πνεύμα το οποίο διαπίστωσα σήμερα συνεχιστεί, θα μπορέσω να υποβάλω μια πιο θετική έκθεση»
(ΚΥΠΕ, 26 Ιανουαρίου 2011).
Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να ερμηνευτεί κατά σαφή τρόπο:
Α. Ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί, ενώ νέα προβλήματα προστίθενται στη διαδικασία. Βήμα πίσω σε σχέση με την συνάντηση του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επιπρόσθετες συναντήσεις. Τις είχε ήδη ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε άλλο του κείμενο από τον Σεπτέμβριο του 2009. Στερνή μου γνώση…
Β. Το περιουσιακό καρκινοβατεί και ο ΓΓ προτείνει συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη συζήτηση για τις τεχνικές πτυχές του. Η καθυστέρηση είναι χαρακτηριστική. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την έναρξη των συνομιλών Χριστόφια-Ταλάτ. Στερνή μου γνώση…
Γ. Ο Ν. Έρογλου ζητά επαναδιαπραγμάτευση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ. Η τότε συμφωνία θα μπορούσε να είχε κλείσει με σφραγίδα ΟΗΕ. Δεν έγινε. Στερνή μου γνώση…
Δ. Κλειδί για την επόμενη φάση της συζήτησης η φράση Μουν «περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια». Άρα συνολική διαπραγμάτεση εφ’ όλης της ύλης. Δεν έγινε αυτό για τρία χρόνια. Στερνή μου γνώση…
Ε. Με το «αν» και το «θα μπορέσω» της τελευταίας φράσης Μουν, δεν αποκρύβεται η απογοήτευση του ΟΗΕ να δώσει θετική κινητικότητα στην «επιχείρηση Νέα Υόρκη- Γενεύη». Η Έκθεση που θα ετοιμάσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο τέλος Φεβρουαρίου ενδεχομένως να λειτουργήσει ως μορφή αξιολόγησης της δράσης εκάστου των μερών.
Στ. Η πολιτική της ακινησίας έχει γίνει πρωταγωνιστής στην ε/κ κοινωνία. Ο υποκριτικός λόγος έχει αντικαταστήσει την κοινή λογική. Ο ένας βλέπει παγίδες, ο άλλος οραματίζται «διαιτησίες», ο ένας ερωτά τι θέλει ο ΟΗΕ και ανακατεύεται στα πόδια μας και ο άλλος τρέμει μπας και προχωρήσει κάτι. Έτσι μένουμε στάσιμοι, βουτηγμένοι σε στημένες φοβίες και ψεύτικες ανησυχίες. Η κυβέρνηση περιπλέκεται σε μια αμήχανη συζήτηση για το ασήμαντο και έτσι τα ουσιώδη μας διαφεύγουν. Τα τετελεσμένα της εισβολής παγιώνονται, οι έποικοι μεγαλώνουν σε αριθμούς, η τ/κ ηγεσία επιστρέφει στην εσωστρέφεια και αυτά μερικούς τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Οι μονίμως ανησυχούντες θα εκδώσουν μια ανακοίνωση και θα καταγγείλουν την κατοχή μέχρι την επόμενη καταγγελία. Με θολές προτάσεις, με καμμία διεθνή επιρροή.
Ζ. Κατά τη δική μου άποψη, η ΕΕ χρειάζεται να αναλάβει δράση στο κυπριακό, να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις με δικό της Αντιπρόσωπο και δικούς της Εμπειρογνώμονες. Επιβάλλεται να εποπτεύσει σημαντικές πτυχές του κυπριακού (ασφάλεια, εγγυήσεις, οικονομία, ανοικοδόμηση), έτσι που να ξεπεραστούν αδιέξοδα στις σημερινές συνομιλίες. Εμείς να δώσουμε στην ΕΕ ρόλο ατμομηχανής των εξελίξεων και όχι να εκφωνούμε κορώνες για εσωτερική κατανάλωση. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προσφέρει την ευκαιρία για πραγματική πρόοδο, καθώς μας προσφέρει τη δυνατότητα να είναι όλα τα διπλωματικά μας χαρτιά στο τραπέζι.