Γενοκτονίες με πρόστιμο!
Την 1η Ιουλίου 2016, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ «οι Γάλλοι Βουλευτές ενέκριναν χθες ομόφωνα μια κυβερνητική τροπολογία η οποία ποινικοποιεί την άρνηση ή την υποτίμηση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων της σκλαβιάς και της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτή η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση, απαγορεύει την άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας επί ποινή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ.Τα εγκλήματα που αφορά είναι αυτό «της γενοκτονίας», τα «άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «τα εγκλήματα της υπαγωγής στη σκλαβιά ή της εκμετάλλευσης ενός προσώπου που τελεί σε κατάσταση σκλαβιάς» και «τα εγκλήματα πολέμου», όπως αναφέρεται στο κείμενο που ψηφίστηκε. «Ενώ σήμερα μόνο η άρνηση του Σοά (σ.σ. του Ολοκαυτώματος) διώκεται, αυτό το κείμενο θα επιτρέψει να τιμωρείται η άρνηση ή η υποβάθμιση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή των εγκλημάτων πολέμου, κατά τρόπο μη περιοριστικό, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από μια δικαιοδοσία», δήλωσε η Υφυπουργός Ισότητας Έρικα Μπαρέτς. Το κείμενο θα «ισχύει για την αρμενική γενοκτονία», διαβεβαίωσε η κ. Μπαρέτς τους Βουλευτές. Η τροπολογία εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, μετά την ακύρωση το 2012 ενός προηγούμενου νόμου που ποινικοποιούσε την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.
Εν ονόματι της ελευθερίας της έκφρασης, το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ακυρώσει αυτό τον νόμο, που ποινικοποιούσε την άρνηση μιας γενοκτονίας «η οποία αναγνωρίζεται βάσει του νόμου στη Γαλλία», όπως η γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή τη φορά, το κείμενο δεν αναφέρεται πλέον σε γενοκτονίες που αναγνωρίζονται από τον νόμο, αλλά από όργανα που διαθέτουν δικαιοδοσία. Σε περίπτωση άρνησης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, θα είναι δυνατή η άσκηση δίωξης όταν «η άρνηση ή η υποτίμηση θα διαπράττεται σε περιστάσεις που υποκινούν μίσος ή βία». Η τροπολογία αυτή θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στη Γερουσία. Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, παρότι αναγνωρίζει τις σφαγές των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα. Περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν σύμφωνα με ιστορικούς στην Ανατολία από το 1915 μέχρι το 1917 στην Ανατολία» ( ΚΥΠΕ/ΑΠΕ, 1/7/2016).
Η συζήτηση της 1ης Ιουλίου 2016 είναι συνέχεια εκείνης του 2011. Στις 22 του Δεκεμβρίου 2011, το νομοσχέδιο προέβλεπε ποινικοποίηση στη γαλλική επικράτεια κάθε άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων με πρόνοια που προέβλεπε ότι, η άρνηση της γενοκτονίας θα τιμωρείται με ανώτατη ποινή φυλάκισης το ένα ενός και με πρόστιμο 45 χιλιάδων ευρώ. Οι εξελίξεις του 2011 είχαν συνέχεια. Ο Τ. Ερντογάν με επιστολή του στον τότε γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, έκανε λόγο –σε περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο- για «ανεπανόρθωτες συνέπειες στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο». Ο Τ. Ερτογάν ανέβασε τον πήχυ της σύγκρουσης με τον Σαρκοζί. Είπε δημόσια στις 16 Δεκεμβρίου ότι «αυτοί που θέλουν να δουν γενοκτονία θα έπρεπε να κοιτάξουν γύρω τους και στη δική τους, βρώμικη και αιματηρή ιστορία. Εάν η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θέλει να ενδιαφερθεί για την ιστορία, ας κάνει τον κόπο να ρίξει φως σε όσα έγιναν στην Αφρική, στη Ρουάντα και την Αλγερία…».
Το θέμα έχει διάφορες διαστάσεις και νομίζω ότι χρειάζεται μια αναφορά στο ζήτημα σε όλες τις βασικές του διαστάσεις:
Α. Είναι αναντίλεκτο γεγονός η γενοκτονία των αρμενίων το 1915. Τα ιστορικά τεκμήρια είναι ατράνταχτα και ο ΟΗΕ την ψήφισε ως τέτοια από σεβασμό στην ιστορική αλήθεια.
Β. Κάθε ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει για τις ωμότητες που διέπραξαν τα γαλλικά στρατεύματα στην Αλγερία και τη Ρουάντα. Αν και δεν συνδέονται αυτά τα θέματα μεταξύ τους, αυτό που μετρά είναι ότι άλλοι διέπραξαν γενοκτονίες, άλλοι ωμότητες, άλλοι εγκλήματα. Το καλάθι της ιστορίας είναι γεμάτο από πράξεις ακραίου παραλογισμού!
Γ. Είναι προφανές το (τότε) κίνητρο Σαρκοζί, και τώρα το κίνητρο Ολάντ καθώς οριστικοποιούνται αποφάσεις για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία: παραμονές ζυμώσεων για τις προεδρικές εκλογές οι δύο συνασπισμοί της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, προσπαθούν να φέρουν τους 500.000 γάλλους αρμενικής καταγωγής πιο κοντά στη δική τους υποψηφιότητα- Ολάντ για σοσιαλιστές, Σαρκοζί για την κεντροδεξιά, εάν νικήσει τον ισχυρό Ζιπέ στις εσωκομματικές εκλογές.
Δ. Το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει: ποινικοποιούνται τα ιστορικά γεγονότα, τα εγκλήματα, οι γενοκτονίες; Είναι δυνατό να πάει κάποιος φυλακή επειδή έχει λάθος απόψεις για ένα ή περισσότερα προφανή ιστορικά γεγονότα;
Ε. Κρίνω ότι οι ιστορικές στρεβλώσεις δεν λύνονται στα δικαστήρια, ούτε με την ποινικοποίηση της λάθος ανάλυσης ή και της παραποίησης. Τα πράγματα αλλάζουν με την πειθώ, τα επιχειρήματα, τα τεκμήρια, τη δημόσια διπλωματία, την πολιτική πίεση, την κινητοποίηση της κοινής γνώμης.