Γιατί να έρθει;
Απίστευτο αλλά πολύ κυπριακό. Καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν έτοιμος να ανακοινώσει την επίσκεψή του στη Λευκωσία, μια ολόκληρη ορχήστρα βγήκε στην πιάτσα. Κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ διερωτούνται γιατί να έρθει στην Κύπρο, τι εξυπηρετεί η επίσκεψή του και διάφορα άλλα. Βασική επιδίωξή τους ήταν η αμφισβήτηση της χρησιμότητάς της καθόδου Μουν καθώς οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ ολοκληρώνουν τον κύκλο τους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού που αμφισβητείται με αυτό τον απίστευτο τρόπο, μια επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Όλοι σχεδόν οι ΓΓ κατά καιρούς έκαναν επίσκεψη στη Λευκωσία, δοκίμασαν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για επίλυση. Όμως πρώτη φορά, που ορισμένες δυνάμεις, ενεργώντας προληπτικά, δοκίμασαν να την ακυρώσουν!.
Το ερώτημα είναι γιατί ενήργησαν έτσι αφού ως γνωστόν, το κυπριακό εμείς οι ίδιοι το εντάξαμε στη σφαίρα δράσης του ΟΗΕ, ήδη από το 1964. Λειτουργούμε για λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ μετά την τουρκική εισβολή και διεκδικούμε λύση με βάση κατευθυντήριες αρχές που υπηρετεί ο εκάστοτε ΓΓ, και το γενικό πλαίσιο που ήδη αποδέχθηκε η ε/κ πλευρά όπως έχει διαμορφωθεί με τις δύο Συμφωνίες Κορυφής.
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει μια πλήρης εξήγηση γι’ αυτή την απίστευτη αντίδραση, γιατί είναι δύσκολο να αναλύσεις μια ολοφάνερη ανορθολογική ανάλυση. Μήπως κάποιοι ενοχλούνται από κάθε πρωτοβουλία από το φόβο μήπως προκύψει κάτι; Μήπως προτιμούν την ακινησία εν ονόματι μιας απραγματοποίητης ουτοπίας; Σίγουρο είναι ότι δεν είναι αθώα μια τέτοια στάση γιατί οι υποστηρικτές της δεν τολμούν να την τεκμηριώσουν με δημόσιο λόγο. Δεν έχουν το απαιτούμενο θάρρος να μιλήσουν με ειλικρίνεια γι’ αυτό «πυροβολούν» κάθε πιθανότητα να αλλάξει κάτι…