Η αξιολόγηση της Τουρκιας, τα Ευροτουρκικά και το Κυπριακό.

Εκλεκτοί ομιλητές,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

Μπορούμε να συζητάμε, μπορούμε να λέμε τις απόψεις μας με νηφαλιότητα, με ήρεμο κλίμα, να κάνουμε πραγματική διακίνηση ιδεών απόψεων, επιχειρημάτων. Η οξύτητα, οι εντάσεις αφήνουν τα πάντα στην ακινησία. Όσοι ενδιαφέρονται για την πρόοδο, για την αλλαγή, επιλέγουν τον αγώνα για να προωθήσουν την κριτική σκέψη, την αντιπαράθεση προτάσεων, το θεσμικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας.

Τίποτα στην πολιτική δεν είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο. Μόνο με εφικτά σχέδια, με προσπάθεια, με κινητοποίηση μπορούμε να επιτύχουμε. Παραθέτω μερικά από αυτά τα εφικτά σχέδια.

Σχέδιο Α: Υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι η συνέχιση της ευρωτουρκικής σχέση προσφέρει κίνητρα για λύση στο κυπριακό. Χάθηκε η μεγάλη συγκυρία στις 3 Οκτωβρίου 2005. Σήμερα χρειάζεται να διασυνδέσουμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τις διακοινοτικές συνομιλίες στη Λευκωσία. Η Τουρκία να κριθεί στην ουσία του κυπριακού. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10 – 11 Δεκεμβρίου) με αφορμή την αξιολόγησή της Τουρκίας, μπορούσαμε να ζητήσουμε συζήτηση του κυπριακού. Η Σύνοδος Κορυφής να αφιερώσει κάποιο χρόνο για να συζητήσει ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα.

ΣΧΕΔΙΟ Β. Η κυπριακή κυβέρνηση μπορούσε να ζητήσει όπως στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ να εκφράσει στο πιο υψηλό επίπεδο την ισχυρή βούλησή της να εγγυηθεί μια ενδεχόμενη συμφωνία επίλυσης και να την στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει μέσα σε συνθήκες ασφάλειας για το σύνολο του λαού της.

ΣΧΕΔΙΟ Γ. Η πλήρης αξιοποίηση του πλαισίου που παρέχει η ΕΕ δεν επιτυγχάνεται με την επιμονή μας σε πρωτόκολλα. Δεν σπαταλάμε τον καταλύτη στα επιμέρους. Κινητοποιούμε τους εταίρους με την άσκηση της διπλωματίας των διασυνδέσεων, με συσχετισμούς συμφερόντων ικανούς να οδηγήσουν στην Κύπρο της ειρήνης και της σταθερότητας. Η ΕΕ μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που ο ΟΗΕ δεν μπορεί. Αν εμείς το διεκδικούμε, αν εμείς το προτείνουμε, τότε θα έχουμε πρόοδο. Θέσεις της ε/κ πλευράς να γίνουν κοινοτικές θέσεις. Παράδειγμα, οι εγγυήσεις, το περιβάλλον ασφαλείας γύρω από τη συμφωνία, η οικονομία, και η ανοικοδόμηση.

ΣΧΕΔΙΟ Δ Η πολιτική της καταγγελίας στην οποία επιδιδόμαστε στην Κύπρο, δεν φαίνεται να αποδίδει στις Βρυξέλλες. Η πολιτική που βλέπει το κυπριακό ερήμην του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος, δεν φαίνεται να αποδίδει. Αν επιμένουμε σε πρακτικές που προκαλούν την αποχή των εταίρων μας δεν θα πάμε μπροστά. Χρειάζεται αξιοποίηση της κοινοτικής μεθόδου.

ΣΧΕΔΙΟ Ε. Η πολιτική των διασυνδέσεων οδήγησε βήμα – βήμα στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αυτή τη μέθοδο εμείς ως ΟΠΕΚ προτείνουμε στις πολιτικές δυνάμεις σήμερα. Ως Όμιλος εισηγούμαστε στις πολιτικές δυνάμεις, αξιοποιήστε αυτή την μέθοδο. Είναι μέθοδος που παράγει πρόοδο, η μόνη που εφαρμόσαμε έως τώρα και έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Πολιτική των διασυνδέσεων σημαίνει να αξιοποιείς τις συγκυρίες, να προτείνεις κινήσεις επωφελείς για την Κύπρο, την ΕΕ, την περιοχή. Για παράδειγμα το σχέδιο «λύση στο κυπριακό έναντι αναζωογόνησης της τουρκικής υποψηφιότητας» προσφέρει δυνατότητες. Είναι πιο αδύνατο σε σχέση με 2005, αλλά προσφέρει δυνατότητες σήμερα. Η ΕΕ παρέχει τις ευκαιρίες. Αν δεν έγινε τώρα, μπορεί να γίνει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Με πολλή προετοιμασία και καθαρούς στόχους.

Φίλες και φίλοι,

Θεωρούμε σημαντική την προσπάθεια που καταβάλλουν ο Δ. Χριστόφιας και ο Μ. Ταλάτ. Υπάρχει πρόοδος αλλά και πολλές δυσκολίες. Είναι χρήσιμο να ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση. Έχουν συμφωνηθεί δύο τριήμερα συναντήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί την Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φίλες και Φίλοι,

Μερικοί συμπατριώτες μας συμπαθούν τα τείχη, προτιμούν να μείνουμε όπως είμαστε, έχουν την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι «λύση». Αυτή η δήθεν λύση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η μοίρα του λαού μας. Τα «τείχη» είναι η νομιμοποίηση της κατοχής με άλλο όνομα και η θεωρία αυτή θα οδηγήσει τους ε/κ σε νέες περιπέτειες στο μέλλον. Η ομοσπονδιακή λύση, το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο πρόεδρος Χριστόφιας, είναι, στις σημερινές συνθήκες, η καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Η προοδευτική πλειοψηφία των κυπρίων μπορεί να παρεμποδίσει τη διχοτόμηση της πατρίδας μας και να οικοδομήσει μια ενωμένη Κύπρο με μια φωνή στην Ενωμένη Ευρώπη. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Χρειάζεται καθαρή συνεννόηση με τους εταίρους μας στην ΕΕ, ισχυρή πολιτική βούληση και μια κοινωνία πολιτών που να βλέπει μπροστά και να πιστεύει στην ελεύθερη Κύπρο.

Εισαγωγική Ομιλία: Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΟΠΕΚ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠΕΚ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΤΕΠΑΚ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΑ ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

ΛΕΜΕΣΟΣ, 14/12/09