Η άλλη όψη του πακέττου Φερχόϊγκεν
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ε.Ε. προς τους Τ/Κ (3 Ιουνίου 2003) αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ιδεολογικό τους πλαίσιο πάει προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Επιδιώκει να δώσει ποσότητες αυτονομίας στα πιο σύγχρονα τμήματα της Τ/Κ κοινωνίας, να λειτουργήσουν κάτω από νέες συνθήκες.
Να αποκολλήσουν όσα κομμάτια του Τ//Κ πάζλ είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τα νέα ευρωπαϊκά ρεύματα.
Αυτό πρέπει να λεχθεί με βεβαιότητα: η Ε.Ε σκέφτεται με όρους κοινωνίας, γι’ αυτό πρέπει να δώσει ακόμα πιο πολλές ευκαιρίες στις κοινωνικές τάξεις, στα συνδικάτα, στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να δώσουν το παρόν τους στις εξελίξεις.
Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το ότι το Τ/Κ εμπορικό επιμελητήριο έχει κεντρικό ρόλο στο πακέττο Φερχόϊγκεν.
Έτσι, ο συντονιστικός ρόλος του στην εξαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα, ενέχει και ένα οιωνεί πολιτικό ρόλο. Αναβαθμίζει το πολιτικό του βεληνεκές, συσπειρώνει τα προοδευτικά τμήματα του βιοτεχνικού / βιομηχανικού ρεύματος στην Τ/Κ κοινωνία και ενισχύει τον ηγετικό πυρήνα γύρω από τον Αλί Ερέλ. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας συνδυασμός κινήσεων που να αποσυντονίζει τον καταθλιπτικό ρόλο του Ρ. Ντενκτάς πάνω στην Τ/Κ κοινωνία. Έτσι, η Ε.Ε. παίρνει την πρωτοβουλία για ορισμένες κινήσεις, με μακροπολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι βέβαιον πως αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν τις δυνάμεις της Τ/Κ αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών του Δεκέμβρη. Είναι, όμως, μέσα στις ανοικτές επιδιώξεις του “πακέττου Φερχόϊγκεν” να δώσει ανάσες στις σύγχρονες δυνάμεις, άρα de facto θα ενισχυθούν οι πέραν του Ντενκτάς κοινωνικές δυνάμεις.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το πως αντιδρά η “Ένωση Δήμων” που ελέγχεται από τις παλαιές δυνάμεις του ψευδοκράτους. Κατηγορεί την Ε.Ε. ότι ενισχύει τους Δήμους Κερύνειας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου, με έργα υποδομής. Αντί να ζητά έργα για περισσότερους δήμους, απλά αντιδρά γιατί να πάνε τα έργα σε αυτούς τους τρεις, επειδή τυγχάνει οι δήμαρχοι να ανήκουν στις δυνάμεις αντιπολίτευσης. Προφανώς με εντολή Ντενκτάς προσπαθεί να θολώσει τα νερά, αντί να μπει στη λογική της διαπραγμάτευσης για πιο πολλά έργα υποδομής και σε άλλους δήμους.
Η συνεπείς θέση της Ε.Ε. έρχεται να συμπληρώσει το πακέττο των μέτρων ενίσχυσης των Τ/Κ που ανακοίνωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση πριν ένα μήνα. Το ζήτημα αποκτά νέες διαστάσεις γιατί σε κάθε περίπτωση κάτι κινείται στην Τ/Κ κοινωνία. Είναι απολύτως καθαρό το πώς η Ευρωπαική . Επιτροπή τοποθετείται σε σχέση με το “Πακέττο Μέτρων” και την ουσία του Κυπριακού. Τα μέτρα δεν υποκαθιστούν τη λύση, είναι βήματα που την υποβοηθούν, και η βάση πάνω στην οποία θα προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού είναι το Σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Η συνέντευξη Φερχόϊγκεν στην εφ/δα “Ο Φιλελεύθερος” (3 Ιουνίου 2003) είναι μια ανοικτή και καθαρή συνεννόηση με τις Ε/Κ και τις Τ/Κ πολιτικές δυνάμεις, με όλους τους παράγοντες που είναι μέτοχοι στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Προφανώς είναι και μια ευθεία απάντηση στα παιδαριώδη ευφυολογή ματιά του τύπου “Ευρώπη” αντί του Σχεδίου Ανάν… Η πρόκληση Φερχόϊγκεν είναι ανοικτή: δουλέψτε πάνω στο Σχέδιο Ανάν, με συγκροτημένες ιδέες από το ευρωπαϊκό πλαίσιο (λ.χ. χρονοδιαγράμματα).
Μετά δημοσιοποίηση του πακέτου Φερχόϊγκεν συζητάτε και άλλα: Νέα διαπραγμάτευση της θέσης του Σχεδίου Ανάν που απαγορεύει το “επιχειρείν” των Ε/Κ στην Τ/Κ ζώνη.
Προφανώς κάθε συγκυρία θέλει το “γερμανό” της, φτάνει αυτός να δημιουργεί στο σωστό πολιτικό και χρονικό πλαίσιο…