Η Άμυνα μετά την Παλόδια
Το κύρος της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) υπέστη βαρύτατο πλήγμα με την αποκάλυψη της κλοπής μεγάλης ποσότητας από πλαστικά εκρηκτικά τύπου PG4 (σχεδόν 200 κιλά) από στρατόπεδο στην Παλόδια στις 22 Ιουλίου. Ειδικοί εκτιμούν ότι η ποσότητα αυτή μπορεί να ανατινάξει ολόκληρη πόλη. Η ανακάλυψη και η τιμωρία των δραστών και βεβαίως η επιστροφή των πλαστικών εκρηκτικών είναι αυτονόητα ζητήματα για τις ανακριτικές αρχές και την ηγεσία της ΕΦ. Θεωρώ όμως ότι ο κύκλος της προχειρότητας που συνδέεται με την ΕΦ οφείλει να απασχολήσει όλους. Κατά την άποψή μου, ενώ υπάρχει τεράστια επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και εξαιρετικά μεγάλη διάθεση πόρων, το αποτέλεσμα είναι αρκετά κατώτερο της διπλής αυτής επένδυσης. Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω την επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΦ. Αν αναλύσουμε όμως τις λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τύπο στην περίπτωση της κλοπής στην Παλόδια, τότε δεν μπορεί παρά να είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφθούμε πως ορισμένοι άλλοι τρόποι μπορεί να κάνουν πιο αποτελεσματική την άμυνα της Κύπρου.
Καταθέτω ορισμένες σκέψεις για την εξέλιξη της ΕΦ. Γνωρίζω ότι σε αυτά τα θέματα η παράδοση και οι δεσμεύσεις είναι πανίσχυρες, αλλά έστω και έτσι, ίσως, τύχουν προσοχής από κάποιους που ειδικεύονται στα αμυντικά θέματα:
Α Συγκρότηση της ΕΦ από επαγγελματικό προσωπικό. Ειδίκευση της επαγγελματικής άμυνας πάνω σε άξονες που μπορεί να αντεπεξέλθει η δύναμη ισχύος της με βάση τα δεδομένα που συγκροτούν την θέληση όλων για καλύτερη άμυνα απέναντι στον κατοχικό στρατό.
Β Θητεία για τους 18 νέους στον ένα χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούν να γνωρίσουν τα βασικά, να έχουν τις απαραίτητες στρατιωτικές γνώσεις που απαιτεί η αμυντική μας προσπάθεια.
Γ Αξιοποίηση της τεχνολογικής εξέλιξης για την καλύτερη λειτουργία της αμυντικής ισχύος. Όπως όλοι αναγνωρίζουν, οι τεχνολογικές δυνατότητες είναι τεράστιες και εάν τις αξιοποιούσαμε, τα πλαστικά εκρηκτικά στο στρατόπεδο στην Παλόδια θα ήταν κανονικά στη θέση της. Σημαντικά κομμάτια της άμυνας αφορούν πλέον τη σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό για να αξιοποιηθεί σε πιο σημαντικούς σκοπούς.
Δ Αναδιάρθρωση της ΕΦ πάνω σε νέα δεδομένα που να απαντούν στις σημερινές πολιτικές συνθήκες. Ένταξη στην ΕΕ, πολιτικές της ΕΕ στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, ανοικτές δίοδοι στην κατοχική γραμμή.
Ε Η περίπτωση της Παλόδιας από μόνη της προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθούμε με τα πιο σοβαρά. Οι συμβολισμοί, οι παραδόσεις, οι δεσμεύσεις θέλουν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Ο ορθολογισμός και η καλύτερη άμυνα δείχνουν τις αλλαγές. Λύσεις εύκολες και απλές δεν υπάρχουν. Η πολιτική εξέλιξη απαιτεί αποφάσεις και οι πολιτικοί κρίνονται με βάση την ικανότητά τους στον κατάλληλο χρόνο να παίρνουν αποφάσεις που να δίνουν περισσότερες αμυντικές δυνατότητες στην Κύπρο.