Η Δικαίωση της Κύπρου
Η 16η Απριλίου 2003 σφραγίζει μια μακρά παράδοση προσπαθειών για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Είναι ο τελευταίος μεγάλος σταθμός.
Αυτή η εξέλιξη γεμίζει ικανοποίηση τους κύπριους πολίτες. Θυσίες, κόποι, υπομονή, αντοχή, είναι το τετράπτυχο της συμμετοχής των πολιτών της Κύπρου σε αυτό το μεγάλο ταξίδι προς την ελπίδα. Η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει μέρος στην πιο ανοικτή, σύγχρονη, προοδευτική κοινότητα κρατών και πολιτών του πλανήτη μας. Για αιώνες η Κύπρος έζησε τον εφιάλτη της γεωγραφικής της θέσης – απομόνωση, αποκλεισμοί, περιπέτειες. Σήμερα αλλάζει η ποιοτική σταθερά της. Ανήκει στην Ε.Ε. που σημαίνει ενισχύει τις δυνατότητές της στους τομείς της ασφάλειας, της ανάπτυξης, και της εικόνας της στο διεθνές πεδίο.
Η σημερινή εξέλιξη με τις υπογραφές της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα έχει τη δική της συγκεκριμένη ιστορία. Βήμα με βήμα, σταθμοί και διπλωματικές μάχες για να προκύψει σήμερα η ώρα της Υπογραφής.
Οι έξι μεγάλοι σταθμοί είναι:
- Τελωνειακή Ένωση Κύπρου – ΕΟΚ (1988)
- Υποβολή αίτησης ένταξης (1988-90)
- Συμφωνία της 6ης Μαρτίου (1995)
- Έναρξη Ενταξιακών (Μάρτιος, 1998)
- Συμφωνία στο Ελσίνκι (1999)
- Κείμενα της Κοπεγχάγης (2002)
Έξι σταθμοί δεμένοι απολύτως μεταξύ τους. Στη βάση τους υπάρχει η υπογραφή “Γιάννος Κρανιδιώτης”. Σχεδίασε, πάλεψε, μόχθησε, οραματίστηκε, υλοποίησε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού δρόμου του κυπριακού λαού. Γι’ αυτό και η σκέψη των κυπρίων στρέφεται σήμερα στον Γ. Κρανιδιώτη, τον αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής Κύπρου.
Ότι σήμερα είναι ικανοποίηση, δεν ήταν έτσι στα περίπου είκοσι χρόνια του ευρωπαϊκού αγώνα. Στους βασικούς σταθμούς υπήρξε διάχυτη γκρίνια από την πλειοψηφία της κυπριακής ηγεσίας ,υπήρξε αναποφασιστικότητα, συγχύσεις προτεραιοτήτων, δισταγμοί, σιωπές, έλλειψη στόχων, κριτική χωρίς αντιπροτάσεις υπονομεύσεις και μικρότητες. Με ευτυχή ιστορική σύμπτωση ο Γ. Κρανιδιώτης δούλεψε τους κύριους σταθμούς με την πολιτική κάλυψη του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη. Ο Γ. Κρανιδιώτης δεν υπέκυψε στον πειρασμό της μικροπολιτικής για να κερδίζει χειροκροτήματα από τους ρήτορες της Λευκωσίας.
Έκλεισε τ’ αυτιά του στους υπονομευτές, και έδωσε στην Κύπρο τα δύο Ελσίνκι (την 6η Μαρτίου 1995, και το σχεδιασμό των διεκδικήσεων στο Ελσίνκι από τις 12 Ιουλίου 1999). Σήμερα οι κενολόγοι μπορούν να πανηγυρίσουν ή να λένε αδέξια μπράβο.
Όμως αυτή είναι η ιστορική μοίρα των πραγμάτων, έτσι, εξελίσσεται μερικές φορές η ζωή, όλα είναι παιχνίδι της συγκυρίας, και η τύχη καθαρίζει και τα μελλοντικά σήματα… Οι απόντες δεν είναι εδώ, και ορισμένοι παρόντες έχουν ειδικούς λόγους να ξεχνούν ορισμένα πράγματα.
Στην Κυπριακή Δημοκρατία ειδική επαινετική αναφορά πρέπει να γίνεται για την εργασία βάθους που έκανε όλα αυτά τα χρόνια το Γραφείο Προγραμματισμού με τους αφανείς πρωταγωνιστές του. Ο Γ. Κληρίδης ,ο Γ. Βασιλείου, και ο Σ. Κυπριανού είναι οι τρεις πρόεδροι που κατά περίπτωσιν και κατά θέμα, βοήθησαν στην πρόοδο των ευρωκυπριακών σχέσεων.
Στην Ελλάδα ο Α. Παπανδρέου, ο Κ, Σημίτης, ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Παπανδρέου έκαναν σοβαρή δουλειά σε κρίσιμες στιγμές. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνεται στον σεμνό, ακούραστο και δημιουργικό Αλέξανδρο Παπαναστασίου στενό συνεργάτη και τελευταίο διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Γ. Κρανιδιώτη. Έζησε την ευρωπαϊκή αγωνία της Κύπρου με αξιέπαινο πάθος και αντοχές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Απριλίου 2003 έδειξε το δρόμο για τα Εθνικά Κοινοβούλια. Η πλειοψηφία είναι καθαρή 507 ψήφοι υπέρ, και 29 κατά, και αυτό δείχνει πως η διεύρυνση είναι ώριμο θέμα για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Δείχνει ακόμα κάτι που δεν ταυτίζεται συχνά με την κομματική γυμναστική στη νήσο των Αγίων. Όταν σοβαροί άνθρωποι υπογράφουν κείμενα -μετά από διαπραγματεύσεις, διαφωνίες, συμβιβασμούς -σέβονται τις δεσμεύσεις τους, υλοποιούν τα κείμενα που τους δεσμεύουν.
Η μεγάλη εξέλιξη της 16η Απριλίου παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες για το μέλλον. Εμποδίζει, δυσκολεύει και μερικώς ακυρώνει τους τουρκικούς στόχους σε σχέση με την Κύπρο. Η ένταξη νομικά όλης της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι μια νέα εξέλιξη, σαφώς θετική για το πως κατανοεί η Ε.Ε. τις απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων. Η ένταξη μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την επίλυση του κυπριακού εφόσον η Αγκυρα αλλάξει την προσέγγιση της στο Κυπριακό. Εάν και εφόσον θέλει να προχωρήσουν σοβαρά οι σχέσεις της με την Ε.Ε.
Σήμερα οι Κύπριοι πολίτες δικαιούνται ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης.. Μπορούν να νιώσουν τη βαθιά ικανοποίηση μιας μεγάλης πολιτικής νίκης. Οι Κασσάνδρες ποτέ δεν έγραψαν ιστορία. Απλά γκρίνιαζαν καθώς περνούσαν από δίπλα τους τα τρένα. Ιστορία γράφουν οι θετικές προτάσεις, η κοινωνική συμμετοχή στα ρεαλιστικά σχέδια, οι συμμαχίες. Η ένταξη στην Ε.Ε. φέρει τη σφραγίδα της βενιζελικής πολιτικής του Γιάννου Κρανιδιώτη.