Η ΕΕ μετά το Ιρλανδικό “ΟΧΙ”
Η πλειοψηφία των Ιρλανδών απέρριψε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας σε δημοψήφισμα στις 12 Ιουνίου. Το δημοψήφισμα στη χώρα αυτή είναι συνταγματική επιταγή γι΄αυτό και ήταν το μόνο που διεξήχθη σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι υπόλοιπες χώρες επέλεξαν την κύρωση με ψηφοφορία στα κοινοβούλια. Στις κάλπες προσήλθε το ήμισυ του ιρλανδικού εκλογικού σώματος και με βάση την επιλογή του, με 862.415 ψήφους εναντίον, η ΕΕ σε σύνολο σχεδόν 500 περίπου εκατομμυρών πολιτών, είναι μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, που εκ πρώτης όψεως, θυμίζει την περιπέτεια με το ευρωσύνταγμα το 2005.
Σήμερα το ερώτημα γίνεται πιο πιεστικό. Και τώρα τι γίνεται;
Ήδη 18 κράτη-μέλη έχουν ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόσο κάλεσε τα οκτώ κράτη-μέλη που δεν έχουν τοποθετηθεί επί της Συνθήκης να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης, ανεξάρτητα από την απόφαση των ιρλανδών. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Μπαρόσο επιθυμεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία με 26 κράτη υπέρ και στη συνέχεια να γίνει διαβούλευση με την Ιρλανδία για το τι δέον γενέσθαι. Το έργο αυτό, θα κληθεί να αναλάβει η από 1ης Ιουλίου, γαλλική προεδρία και το επικοινωνιακό χάρισμα του Ν. Σαρκοζί, εκτός και εάν η Μ. Βρετανία αποφασίσει να ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα, οπότε όλα θα τεθούν πάνω σε νέα, πιο πολύπλοκη βάση.
Είναι βέβαιον ότι η απόφαση των ιρλανδών περιπλέκει τα πράγματα και οδηγεί σε μια ακόμα περίοδο εσωστρέφειας. Η περιπέτεια με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μετά την απόρριψή του από την πλειοψηφία των γάλλων και των ολλανδών οδήγησε σε μια περίοδο «περίσκεψης», έως ότου το 2007, οι δύο προεδρίες, η γερμανική και η πορτογαλλική προεδρία πέτυχαν τη θεσμική πρόοδο, με την συμφωνία γύρω από τη Συνθήκη της Λισσαβόνα- βάση το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, με αλλαγές που να ικανοποιούν όλα τα μέλη.
Είναι, μάλλον, απίθανο να έχουμε πλήρη επανάληψη του 2005. Άλλο Ιρλανδία, και ασφαλώς άλλο Γαλλία ή ακόμα και Ολλανδία. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και εάν τα 26 κράτη την έχουν υπερψηφίσει, τότε το έργο της Επιτροπής μοιάζει λιγότερα δύσκολο. Η Ιρλανδία θα κληθεί να αποφασίσει πάνω σε δύο-τρία σενάρια όπως η διενέργεια ενός νέου δημοψήφισματος με ορισμένες προτάσεις/αλλαγές, η αναζήτηση μιας φόρμουλας-δήλωσης που να ικανοποιεί ορισμένες ιρλανδικές ανησυχίες, ή και η πολιτική απόφαση των 26 να προχωρήσουν στην εφαρμογή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης αφήνοντας στην Ιρλανδία χρόνο να σκεφθεί όλο το φάσμα των επιλογών που είναι μπροστά της…