Η εύθραυστη ενότητα…
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έδωσαν την ευκαιρία στον πρόεδρο Χριστόφια να κάνει εκτιμήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εσωτερικό μας μέτωπο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπίστωσε κενά και σχολίασε: «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο της ενότητας που υπάρχει». Η δήλωση αυτή έδωσε την αφορμή για σχόλια από κόμματα. Ο ΔΗΣΥ λ.χ. εκτίμησε ότι η υλοποίηση αυτού του στόχου βαραίνει περισσότερο τους ώμους του προέδρου Χριστόφια.
Επί τους ουσίας των δηλώσεων του προέδρου, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σχετική όξυνση της ρητορείας σε διάφορα επίπεδα. Το ΔΗΚΟ τοποθετείται πιο επιθετικά απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ ο ΔΗΣΥ ανεβάζει τη ρητορική του στα ζητήματα οικονομίας και παιδείας. Είναι βέβαιο ότι αυτό το στοιχείο σχετίζεται με τις επικείμενες ευρωεκλογές (6 Ιουνίου) αλλά αυτό δεν είναι η μόνη εξήγηση: στο εσωτερικό ορισμένων κομμάτων αλλάζουν οι ισορροπίες και διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί δύναμης.
Το ΔΗΚΟ στο πρόσφατο συνέδριό του ανέδειξε νέα ηγετική ομάδα η οποία εκφράζει μια πιο επιθετική ρητορική απέναντι στο Δ. Χριστόφια. Αυτή η ρητορεία συνδέεται με μια σειρά από παράγοντες όπως η συντήρηση της κόντρας που συνδέεται με τις επιλογές ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές του 2008 καθώς και τον αγώνα επιρροής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το κυπριακό αποτελεί συχνά το πρόσχημα για ένα «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών με φόντο τις εξελίξεις στο κυπριακό τους τελευταίους μήνες του 2009. Έως τις ευρωεκλογές τα πράματα μάλλον θα κινούνται σε «συνηθισμένους» ρυθμούς. Δεν είναι εύκολο να γίνει πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει μετά το καλοκαίρι. Η συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, ίσως, περάσει στο στάδιο της δοκιμασίας.
Αυτή η πιθανότητα συνδέεται με τον κομματικό αγώνα για άσκηση εξουσίας με κύριο εργαλείο τις αντιρρήσεις στο κυπριακό. Είναι όμως μια πιθανότητα η ρήξη να συμπέσει με την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το κυπριακό, οπότε, ανάλογα με το αποτέλεσμά τους να έχουμε και αναθεώρηση συσχετισμών ή και σχηματισμό νέων συμμαχιών. Το σχόλιο Χριστόφια γύρω από το μη επιθυμητό επίπεδο ενότητας, αποτελεί μια ρεαλιστική επισήμανση και η δημόσια καταγραφή της μια ωφέλιμη πολιτική ενέργεια. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει και άλλο χρόνο και ανθρώπινες δυνάμεις σε μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές και κατευθύνσεις. Το ήπιο κλίμα και η δημιουργική αντιπαράθεση πάνω σε προτάσεις ωφελούν όλους-κυρίως την Κύπρο. Όσοι πιστεύουν σε αυτή την αξία, πολιτεύονται ανάλογα. Οι υπόλοιποι, περιμένουν στη γωνία να πάρουν την ρεβάνς. Ο καθείς με τους στόχους του…