Η εκδίκηση της ταπεινότητας
Η ΝΔ έπεισε την πλειοψηφία των ελλήνων το 2004 ότι το
ΠΑΣΟΚ είναι μια κατεστημένη πολιτική δύναμη («καθεστωτική» κατά τη ρήση του Κ. Καραμανλή). Αυτή η δύναμη έπρεπε να φύγει από την εξουσία με το συνήθη νεοελληνικό τρόπο. Κάθε φορά το σλόγκαν «κάτω οι κλέφτες» είχε επιτυχίες στη νεοελληνική ιστορία γι’ αυτό και η ΝΔ έπαιξε σε γνωστό γήπεδο. Αυτό σε συνδυασμό με αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει πολιτικές για τη διαφάνεια επέτρεψε στη Ν.Δ. να πείσει την πλειοψηφία ότι «σεμνά» και «ταπεινά» όλα θα γίνουν καλά. Σήμερα αυτό το παιχνίδι της Ν.Δ. επιστρέφει στην ίδια με τις γνωστές αποκαλύψεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το καρτέλ γάλακτος και τους γνωστούς πλέον «Πανάγους» της.
Το παιχνίδι της παραπλάνησης είχε κοντά ποδάρια. Ο διαχωρισμός του πολιτικού συστήματος σε «καλό» νεοδημοκρατικό και σε «κακό» Πασοκικό επιστράφει τα βέλη του στον πρωταγωνιστή της, τον Κ. Καραμανλή. Η Ελλάδα χρειαζόταν επιχειρήματα, προγράμματα, θέσεις. Η Ν.Δ. αφού δεν μπορούσε τα πιο πάνω, επέλεξε να αμαυρώσει την εικόνα των πολιτικών της αντιπάλων μέσα από πολύ μελετημένες επικοινωνιακά κινήσεις (π.χ. το άσπρο-μαύρο με την απογραφή, ή με το σύνθημα για «επανίδρυση» του κράτους). Σήμερα όλα είναι διαφορετικά και οι δημοσκοπήσεις κάτι λένε. Όσα πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ, τώρα συναντούν τη ΝΔ και όλα γίνονται ένας φαύλος κύκλος από κριτικές του τύπου «όλοι είναι ίδιοι, όποιος και να βγει τα ίδια και τα ίδια». Το ΠΑΣΟΚ βλέπει να αποδυναμώνεται η νεοδημοκρατική εικόνα αλλά δεν βλέπει να υλοποιείται η θεωρία του «ώριμου» φρούτου. Οι αντιστάσεις απέναντι στο ΠΑΣΟΚ έχουν αντοχές και αυτό χρειάζεται ειδική ανάλυση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ να επαναπροσδιορίσει ορισμένους τομείς της δράσης του που συνδέονται με τις ενότητες της διαφάνειας, της ενίσχυσης αντίρροπων δυνάμεων σε αποφάσεις για τα μεγάλα έργα, στη λειτουργική αξιοκρατία, νέες πολιτικές στο χώρο των ΜΜΕ.
Η Ν.Δ. φθείρεται σταδιακά αλλά όσο το παιχνίδι παίζεται με τους όρους Καραμανλή η Ελλάδα θα μείνει στις πολιτικές της καταγγελλίας και των σκανδάλων, ενώ γενικά η πολιτική της ζωή θα σέρνεται μέσα σε ένα νοσηρό κλίμα του τύπου ο ολιγότερον «κακός» να αγωνίζεται να βγει από πάνω.
Ο Κ. Καραμανλής με τη ρήση του ότι η Ν.Δ. θα κυβερνήσει «σεμνά και ταπεινά» έπεισε για μια ανακτηθείσα «αθωότητα» μιας παράταξης με βασικά στοιχεία τη ροπή στο λαϊκισμό, το ρουσφέτι, το πελατειακό κράτος και την αδυναμία που προκύπτει από τα ιδεολογικά της χαρακτηριστικά της να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της σημερινής εποχής. Τώρα όλα μπαίνουν σε μια νέα τροχιά: το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται πιο «χαλαρό» από τα παθήματα της κυβερνητικής παράταξης αλλα αυτό προφανώς και δεν είναι ένα αυτόματο εισιτήριο για να έρθει στην εξουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Χρειάζονται περισσότερα και χρειάζονται σε βασικούς τομείς της πολιτικής σύγκρουσης που σήμερα ζητούν απαντήσεις με νέα κριτήρια. Από τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να δώσει αυτή τη μεγάλη απάντηση θα εξαρτηθεί η πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.