Η Γερμανία με σφραγίδα Μάρτιν!
Νίκησε η κοινή λογική! Έτσι η Γερμανία κερδίζει και μαζί της κερδίζει όλη η Ευρώπη! Το έκτακτο συνέδριο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις 21 Ιανουαρίου ενέκρινε την πρόταση του προέδρου του Μάρτιν Σουλς –ψήφοι 362 υπέρ, 279 κατά, 1 αποχή. Έτσι αρχίζουν συνομιλίες για τη συνδιαμόρφωση ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ο ηγέτης του του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ομιλία του στους συνέδρους έθεσε με ρεαλιστικό τρόπο το δίλημα: διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό ή πρόωρες εκλογές; Μεγάλος αριθμός συνέδρων διαφώνησαν με την πρόταση Σουλτς. Στην πολιτική διαπάλη, αυτό που μετρά δεν είναι η διαφωνία, αλλά η αντιπρόταση. Ποια ήταν;
Από το ηλ. «Βήμα» η συνέχεια: «Ο Μ. Σουλτς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της προκαταρκτικής συμφωνίας..
Σήμερα αποφασίζουμε είτε για διαπραγματεύσεις με στόχο την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού είτε για νέες εκλογές. Κατά την άποψή μου, οι εκλογές δεν είναι η σωστή κατεύθυνση για το SPD». Τόνισε ότι στο κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών έχουν αποτυπωθεί πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του SPD.
Υπεραμυνόμενος μάλιστα της δικής του αλλαγής στάσης σε ό,τι αφορά την συμμετοχή σε “μεγάλο” συνασπισμό υπό την Ανγκελα Μέρκελ, επισήμανε ότι «σημείο καμπής» υπήρξε για τον ίδιο η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπισμού “Τζαμάικα”, ενώ εξέφρασε την κατανόησή του για την απογοήτευση πολλών στελεχών και ζήτησε την εμπιστοσύνη τους, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη αβασάνιστα. Αποκάλυψε δε ότι κατά την διάρκεια των διερευνητικών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνασπισμού “Κένυα”, με την συμμετοχή και των Πρασίνων, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν.
«Ένα κατηγορηματικό όχι σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να είναι η θέση του αρχηγού του SPD. Σήμερα δεν αποφασίζεται μόνο η συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση, αλλά η κατεύθυνση που θα πάρει η Γερμανία και η Ευρώπη. Το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών είναι ένα «μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Γερμανίας. Σήμερα κοιτάζουν εδώ στην Βόννη και οι Ευρωπαίοι γείτονές μας και οι φίλοι μας στον κόσμο. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για την Ευρώπη, αν το θελήσουμε. Είμαστε μέσα από την παράδοση του Βίλυ Μπραντ και του Χέλμουτ Σμιτ ένα διεθνές κόμμα με διεθνή ευθύνη. Μπορούμε να βελτιώσουμε πολλά πράγματα στην Γερμανία και έχουμε και τη μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσουμε εκ νέου την Ευρώπη και έτσι να δημιουργήσουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την ήπειρο. Στα μάτια μου θα ήταν αμέλεια να μην αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία. Ένα τολμηρό SPD που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων σε τέσσερα χρόνια θα είναι πιο ισχυρό από ό,τι σήμερα και θα κερδίσει». Το SPD πρέπει σε μια κυβέρνηση να είναι «ορατό, να ακούγεται και να αναγνωρίζεται. Κάθε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το SPD πρέπει να είναι κυβέρνηση SPD (…) Πιο ανοιχτή, πιο διαφανής, με ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών» («Βήμα», 21/1/2018).
Ο Μάρτιν Σουλτ μίλησε ως μεγάλος πολιτικός ηγέτης, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια:
1. Θύμησε την ιστορική διαδρομή του SPD. Έφερε στη μνήμη των συνέδρων την εποχή που το κόμμα του ήταν κόμμα- ηγέτης μιας μεγάλης προσπάθειας για υπέρβαση της διαίρεσης της Ευρώπης, στα σκληρά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και της επόμενης μάχης για οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είπε: «αν θελήσουμε το συνασπισμό, είμαστε μέσα από την παράδοση του Βίλυ Μπραντ και του Χέλμουτ Σμιτ. Ένα διεθνές κόμμα με διεθνή ευθύνη».
2. Το παρελθόν είναι εκεί. Σήμερα ο ηγετικός ρόλος SPD μπορεί να ασκηθεί με νέα δεδομένα. Ως μια πρόταση για για την περισσότερη Ευρώπη, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Είπε: «Έχουμε και τη μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσουμε εκ νέου την Ευρώπη και έτσι να δημιουργήσουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την ήπειρο».
3. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ένα κόμμα είναι σοβαρό μόνο όταν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων, στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Είπε: «Ένα τολμηρό SPD που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων σε τέσσερα χρόνια».
4. Μ. Σουλτς μίλησε για το αυτονόητο, κάθε συνασπισμός σημαίνει να συμφωνηθούν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να έχει τη σφραγίδα μιας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής. Μίλησε εναντίον των συμμαχιών που συγκαλύπτουν τα προβλήματα και οι οποίοι καταλήγουν να είναι μια σούπα του τύπου λίγο απ’ όλα. Έθεσε το ζήτημα της ιδεολογίας υψηλότερα από ότι οι προκάτοχοί του. Είπε: «Κάθε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το SPD πρέπει να είναι κυβέρνηση SPD (…) Πιο ανοιχτή, πιο διαφανής, με ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών».
5. Η «ομοσπονδιακή» Ευρώπη περιμένει πολλά από τη Γερμανία, αναμένει δε πολύ περισσότερα από την ενοποιητική δράση του γαλλογερμανικού άξονα. Ο Μ. Σουλτς έχει, ως πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλήρη γνώση του θέματος. Γι’ αυτό είπε: «Το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών είναι ένα μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Γερμανίας. Σήμερα κοιτάζουν εδώ στην Βόννη και οι Ευρωπαίοι γείτονές μας και οι φίλοι μας στον κόσμο. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για την Ευρώπη».
Λάρκος Λάρκου