Η κάλπη στα χέρια του Ταλάτ…
Η πολιτική ζωή των τ/κ έχει διαρκώς κινητικότητα, ζυμώσεις, κάποτε και ανατροπές. Στις 24 Αυγούστου οι ΓΓ των τριών πιο σημαντικών κομμάτων (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Κόμμα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό Κόμμα) συζήτησαν εκ νέου τα προσφική τους θέματα: α) ζητήματα που προκύπτουν από την αναθεώρηση του λεγόμενου συντάγματος του ψευδοκράτους και β) τη διεξαγωγή πρόωρης εκλογικής ψηφοφορίας.
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις γύρω από τα ίδια θέματα δείχνουν ότι το αδιέξοδο είναι μεγάλο. Ούτε οι αρχηγοί, ούτε οι ΓΓ έχουν καταφέρει κάτι.
Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αναθεώρηση και μετά να γίνει η ψηφοφορία , ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ζητά ταυτόχρονη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και της διαδικασίας της αναθεώρησης.
Είναι σαφές πως η διαμάχη είναι για την ταμπακέρα-πότε να γίνουν εκλογές και με ποιους όρους. Γι’ αυτό και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Τ. Ερτουγρούλογλου πήγε στην Αγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ε. Απάκαν και με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ, νυν πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η ψευδοβουλή είναι σε πλήρες αδιέξοδο αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετέχουν στις εργασίες της, πιέζοντας έτσι τον Ταλάτ να κάνει πρόωρη εκλογική διαδικασία. Το τουρκικό ΥΠΕΞ με τις επαφές με τ/κ ηγέτες πιθανώς να θέλει να συμβάλει ώστε ξεπεραστεί η σημερινή πόλωση. Η αποχώρηση/μποϊκοτάρισμα από την ψευδοβουλή που εφαρμόζουν το ΚΕΕ ( Τ. Ερτογρούλογλου) και το ΔΗΚΟ( Σ. Ντενκτάς) έχει συμβάλει στην όξυνση των πολιτικών παθών και σε σοβαρή πόλωση. Είναι πιθανό οι δύο αυτοί πολιτικοί ηγέτες βλέπουν τη σκηνή να φεύγει κάτω από τα πόδια τους και να τα παίζουν «όλα για όλα» για να εκβιάσουν τον Ταλάτ να συρθεί σε εκλογές με την ελπίδα να χάσει την εκλογική αυτοδυναμία του. Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα ο Ταλάτ δεν μπορεί να εμφανιστεί ως ο «κεντρικός» παράγοντας σταθερότητας και αποκτά μια επιπλέον νευρικότητα στους χειρισμούς του. Ο Σ. Ντενκτάς έχει τα δικά επιπλέον κίνητρα: ο ντενκτασισμός επιθυμεί να πάρει τη ρεβάνς απέναντι στον Μ. Α. Ταλάτ και σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στο ΡΤΚ. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, σε πρόωρη εκλογική διαδικασία: ο Ταλάτ θα υποχρεωθεί μέσα σε κλίμα όξυνσης να αποδεχθεί το αίτημα των δύο, και μάλλον επιθυμεί να το πράξει σε χρόνο που θα ευνοεί τους εκλογικούς σχεδιαμούς του ΡΤΚ. Έτσι ή αλλιώς, πολλοί τ/κ αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή ρήξη έχει ως μόνη διέξοδο την εκλογική ψηφοφορία. Με αίτημα των Ντενκτάς-Ερτογρούλογλου αλλά με όρους Ταλάτ. Η νίκη Ερντογάν στις 22 Ιουλίου ευνοεί τους σχεδιασμούς Ταλάτ αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος παράγοντας που θα ρυθμίσει το σκηνικό. Η οικονομία και το κυπριακό παραμένουν οι δύο πυλώνες που θα ορίσουν και το σκηνικό της εκλογικής αντιπαράθεσης και ήδη στο ρυθμό τους κινούνται όλα τα τ/κ κόμματα…