Η Κύπρος «Ψήφισε» Γκουτέρες!
Ο πρώτος γύρος στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο ολοκληρώθηκε. Ν. Αναστασιάδης, με 35.51%, με Σ. Μαλάς 30.24%, στο δεύτερο γύρο. Ηχηρός αποκλεισμός της υποψηφιότητας Ν. Παπαδόπουλου με 25.74%. Θεωρώ ότι αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν πολύ σαφή πολιτικά μηνύματα:
Α). Καθαρή, πλειοψηφική απόρριψη της λεγόμενης «νέας στρατηγικής» την οποία παρουσίασε στο εκλογικό σώμα ο Ν. Παπαδόπουλος. Η «νέα στρατηγική» συνιστά τη θεωρία της ακινησίας βασισμένη στην αόριστη ελπίδα ότι «εις βάθος χρόνου» οι συσχετισμοί θα αλλάξουν «υπέρ μας».
Β). Ένα μέρος από το «ιστορικό» ΔΗΚΟ, όπως σχηματίστηκε στα χρόνια του ιδρυτή του Σ. Κυπριανού, αρνήθηκε να ακολουθήσει τη θεωρία περί «νέας στρατηγικής»-γι’ αυτό και το μεγάλο ποσοστό αποσυσπείρωσής του γύρω από την υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου. Άλλωστε ο Σ. Κυπριανού έθεσε τη υπογραφή του στη μια από τις δύο Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου για ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό. Οι καινοφανείς θεωρίες που ανέπτυξε ο Ν. Παπαδόπουλος αφορούσαν πολιτικές που ανέπτυξε παλαιότερα το μικρό κόμμα του Τ. Παπαδόπουλου («Ένωση Κέντρου»), και τις οποίες «μετέφερε» στο ΔΗΚΟ όταν διεδέχθη τον Σ. Κυπριανού. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών στις 28 Ιανουαρίου έδειξαν ότι ακόμα και μέσα στο ΔΗΚΟ οι θέσεις για απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης δεν είναι κυρίαρχες.
Γ). Το εκλογικό σώμα άκουσε στις προεκλογικές συζητήσεις το πού ακριβώς βρίσκεται στο κυπριακό. Έτσι έδωσε σαφή κατεύθυνση, πρώτο, λέγοντας όχι σε άλλα πειράματα, και, δεύτερο, με την ψήφο του ενέκρινε στις πολιτικές που υιοθετούν την πολιτική του εφικτού, ζητώντας συνομιλίες και επίλυση με βάση το «πλαίσιο Γκουτέρες». Ο Ν. Παπαδόπουλος θεώρησε ότι αυτή η εκλογή ήταν ισοδύναμη με «δημοψήφισμα» στο κυπριακό. Η ανάγνωση των αριθμών βεβαιώνει το ουσιώδες συμπέρασμα: μια μεγάλη πλειοψηφία απάντησε στη θέση Παπαδόπουλου, δίνοντας πλειοψηφικό ρεύμα, γύρω στο 70%, υπέρ της προσπάθειας αναζήτησης μιας ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό βασισμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις εισηγήσεις που ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες υπέβαλε στο Κρανς Μοντάνα.
Δ). Το μήνυμα της κάλπης συνιστά ένα ισχυρό σήμα για ενδυνάμωση της πολιτικής της μετριοπάθειας, της συναίνεσης και του ρεαλισμού. Αυτό στέλλει ένα θετικό στη διεθνή κοινότητα, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. Θεωρώ ότι εντός Κύπρου εκφράστηκε στην κάλπη της ε/κ κοινότητας ένα ισχυρό «νεύμα λύσης» με αποδέκτη το ρεύμα που πλειοψηφεί στην τ/κ κοινότητα και το οποίο τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης με επικεφαλής τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί.
Ε.) Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο, οι βάσεις έχουν τεθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία έδωσε τις κατευθύνσεις. Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει η τελευταία μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη. Το υλικό για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία υπάρχει. Οι δισταγμοί μπορούν να ξεπεραστούν με επιχειρήματα, οι αμφιβολίες με πειθώ. Οι πλειοψηφίες κτίζονται με πολιτική, επικοινωνιακή και κοινωνική κινητοποίηση.
Λάρκος Λάρκου