Η Κύπρος, το Ισραήλ και η ενέργεια
Κάθε πρόοδος στις κυπροϊσραηλινές σχέσεις είναι παραγωγική για τα κυπριακά συμφέροντα. Το Ισραήλ αποτελεί έναν στρατηγικό παίκτη στην Α. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και η σημασία του είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Η παραδοσιακή καλή σχέση Τουρκίας-Ισραήλ δημιουργούσε έναν άξονα συμφερόντων με ισχυρές επιπτώσεις στη γύρω περιοχή. Η σχέση Τουρκίας-Ισραήλ πήρε ανάποδη στροφή όταν ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κτύπησαν τουρκικό πλοίο που μετέφερε ακτιβιστές στη Γάζα. Έκτοτε οι σχέσεις πέρασαν από αρκετές αναταράξεις και σήμερα υπάρχει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή μας εξαιτίας αυτής της αλλαγής.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ ήρθε στην Κύπρο και γενικά παρατηρείται μια τάση να δημιουργηθεί μια καλύτερη πολιτική συνεννόηση. Αυτό το πλαίσιο είναι σωστό με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζουμε το ευμετάβολο των συσχετισμών σε μια ασταθή περιοχή όπως η δική μας. Με άλλα λόγια η ψυχρότητα ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ δεν θα κρατήσει για πάντα και οι ρήξεις στις διεθνείς σχέσεις συχνά γεφυρώνονται. Δεν αποκλείεται οι σχέσεις αυτές να πάρουν μια καλύτερη ισορροπία καθώς φαίνεται να αναπτύσσεται μια προσπάθεια για να ξεπεραστούν κάποια από τα προβλήματα της συγκυρίας. Είναι πιθανόν να δοθεί αποζημίωση από το Ισραήλ στις οικογένειες που έχασαν πρόσωπά τους στη διάρκεια της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο και αυτό να αλλάξει τα δεδομένα. Βεβαίως το Ισραήλ δεν θα ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για λόγους που σχετίζονται με το γόητρο του στρατού του και τις γενικοτερες αντιλήψεις του για τις διακρατικές σχέσεις.
Η αναζήτηση ενός πλαισίου για τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας είναι από κάθε άποψη σημαντική: υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων και αυτό δίνει και στα δυο μέρη επωφελείς λύσεις τόσο στην έρευνα όσο και στην αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η συμφωνία των δύο χωρών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρώ ότι είναι μια αξιόλογη πρόοδος σε μια έως τώρα μάλλον απρόθυμη σχέση. Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ειναι καλή στο επίππεδο που διαμορφώνει η ανισομερής γεωπολιτική αξία των δύο κρατών. Από την άλλη η κυβέρνηση Ερτογάν δέχεται οξύτατη κριτική από παλαιούς τούρκους διπλωμάτες για το θέμα του Ισραήλ, ενώ δέχεται συμβουλές από διεθνείς κύκλους με στόχο να βρει μια καλύτερη ισορροπία στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Αυτό το σημείο ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα στη Λευκωσία να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του κάδρου σε μια μεταβαλλόμενη ισορροπία συμφερόντων στην ασταθή γεωπολιτική μας ζώνη.