“Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση”

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω αυτό το χαιρετισμό στη σημερινή μας εκδήλωση. Δύο υπουργοί, οι αρμόδιοι Υπουργοί σε Κύπρο και Ελλάδα, που θέλουν τη μεταρρύθμιση στο χώρο της ΤΑ είναι σήμερα μαζί μας για να μιλήσουν με θέμα «η πρόκληση της μεταρρύθμισης». Τους ευχαριστούμε που είναι σήμερα μαζί μας.

Για χρόνια ζήσαμε το φαινόμενο της ατροφικής τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Διοριστικό σύστημα, έλεγχος από τον εκάστοτε ΥΠΕΣ, διορισμός Επάρχων, πιστοί στην αρχή «κάθε γειτονιά και ο δήμος μας», κατακερματισμός δυνάμεων -και πόρων.

Αυτή, η υπό κρατική κηδεμονία ΤΑ, εξυπηρετούσε τις ανάγκες του παραδοσιακού πολιτευτή. Μικροσυναλλαγές, έλεγχος, εξυπηρετήσεις, πελατειακό κράτος. Απέναντι στην συντηρητική αυτή πρακτική, μπορεί να αναδειχθεί η εναλλακτική, η προοδευτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση έχει εμπιστοσύνη στην αποκεντρωμένη, τη συμμετοχική, την ισχυρή Τ.Α. Αυτό επιχειρεί ο Γ. Ραγκούσης και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα σήμερα με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Ένα σχέδο που ενώνει δήμους και δυναμώνει τους πολίτες. Πιστεύω ότι τόσο ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ όσο και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ βεβαιώνουν ότι η αποκέντρωση έχει όνομα και μπορεί να δώσει λύσεις σε παραδοσιακά προβλήματα. Πιστεύω ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης αλλάζει γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το πελατειακό κράτος και να συμβάλουν στην οργάνωση μιας διαφορετικής πολιτείας. Θεωρώ επίσης ως θετική κίνηση την ψήφιση την περασμένη Τετάρτη από την ελληνική βουλή νόμου για την «Ενίσχυση της Διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο με το πρόγραμμα «Διαύγει@».

Προσέχω στις κατα καιρούς διαβεβαιώσεις του κ. Ν. Συλικιώτη για την αλλαγή στο χώρο της ΤΑ στην Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι στη συνέχεια θα ακούσουμε σοβαρές εισηγήσεις για το μέλλον της από τον ίδιο. Με τη δράση του ο κ. Συλικιώτης έδωσε πειστικά δείγματα γραφής στον αγώνα για μια πιο δυνατή ΤΑ, με συνενώσεις δήμων, συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μερικές βασικές προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις στο χώρο της ΤΑ είναι:

  • ενσωμάτωση της Τ.Α. στον κόσμο της πληροφορικής,
  • συμμετοχή της σε διευρωπαϊκού χαρακτήρα συνεργασίες,
  • ερισσότερη προσοχή στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής,
  • περισσότεροι πόροι,
  • ειδικευμένο προσωπικό
  • η σύνδεση του συστήματος της παιδείας με την τοπική κοινωνία, ώστε να αξιοποιηθούν οι σχολικοί χώροι για δραστηριότητες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι μια διαρκής πρόκληση για όλους. Το ομοσπονδιακό μοντέλλο της Ε.Ε. –θεσμική εμβάθυνση, ενίσχυση του κοινοτικού της χαρακτήρα- ταιριάζει στους στόχους της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο ρόλος της Επιτροπής των Περιφερειών, των προγραμμάτων επικοινωνίας ανάμεσα στους Ευρωπαίους, και της περισσότερης αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, είναι οι κατευθύνσεις για την Ε.Ε. που θέλουμε. Το ομοσπονδιακό θεσμικό περιβάλλον είναι η δική μας απάντηση στις σημερινές αναζητήσεις.

Αυτή η μεταβολή κρύβει έναν ισχυρό συμβολισμό. Το αποκεντρωμένο δεν σημαίνει και αποδυναμωμένο. Αντιθέτως, η προοδευτική πολιτική επιδιώκει την πιο δυνατή νομιμοποίηση μιας ισχυρής, συμμετοχικής πολιτείας. Η πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου, οι διαρκείς ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό σκηνικό, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οι ανακατατάξεις στο επίπεδο της οικονομίας, επιτάσσουν την πιο αποτελεσματική οργάνωση της κοινωνίας μας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με γνώση, με αυτοπεποίθηση και εντέλει με επιτυχία. Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος της Τ.Α. είναι ιδιαιτέρως σημαντικός.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να αφιερώσω λίγο χρόνο για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που είστε εδώ, στην εκδήλωσή μας. Είναι σήμερα η τελευταία εκδήλωση που οργανώνει ο ΟΠΕΚ πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οργανώσαμε συνολικά 25 εκδηλώσεις στην Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, τα Λατσιά και τη Λευκωσία. Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το ΤΕΠΑΚ, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου,το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου, το ΚΕΒΕ, επαρχιακά ΕΒΕ, σήμερα με την Ένωση Δήμων, σωματεία και άλλους φορείς. Χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν αυτές τις δημόσιες συζητήσεις. Θέσαμε ζητήματα, συζητήσαμε κορυφαία θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Είναι η δική μας συμβολή στον διαρκή αγώνα για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ΛΑΡΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΠΕΚ

ΟΠΕΚ, ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ν. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ, Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010