Η μπάλα τώρα στη Ζυρίχη!
Σε ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ στις 17 Ιανουαρίου αναφέρονται τα εξής: «στην παρουσία εκπροσώπων της FIFA και της UEFA, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο οίκημα της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου η δεύτερη επίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟΠ με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για το θέμα της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου.Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Ζυρίχη τον ερχόμενο Μάρτιο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα». Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης δήλωσε:«ευχαριστώ τη FIFA και την UEFA για το ενδιαφέρον τους. Μετά τη σημερινή συνάντηση, θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από ότι ήμασταν προηγουμένως. Υπάρχει ένα μεγάλο φως στην άκρη του τούνελ. Στην παρουσία της FIFA και της UEFA θα συνεχίσουμε το διάλογο μας στη Ζυρίχη προκειμένου να γεφυρώσουμε τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται. Η οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει, θα είναι βασισμένη στις αρχές που διέπονται από τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA και ασφαλώς η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά». Απαντώντας σε ερώτηση ο Κ. Κουτσοκούμνης ανέφερε πως «ενδεχόμενη ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, θα είναι προς όφελος τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων».
Ο Χασάν Σέρτογλου, πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου» ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με αφήνει πολύ ικανοποιημένο. Θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη συνάντηση έχουμε έρθει πιο κοντά σε συμφωνία. Ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον θα καταφέρουμε να γεφυρώσουμε κάποιες διαφορές οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν».
Από την πλευρά του ο Οσμάν Ερτούγ, σύμβουλος του τ/κ ηγέτη Ν. Έρογλου δήλωσε ότι «θα βγάλουν πολιτικά αποτελέσματα οι συναντήσεις των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών. Εάν η διαδικασία καταλήξει ώστε η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου τεθεί υπό την επίβλεψη της ΚΟΠ, γίνει μέλος της ή μέρος ενός οργανισμού υπό την ΚΟΠ, αυτό θα είναι λάθος και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Επειδή υπάρχει αυτή η κατάσταση, η εθνική μας πολιτική στο κυπριακό και η εθνική μας πολιτική στον αθλητισμό είναι διαφορετικές. Αυτά τα δύο πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία». Ο Ο. Ερτούγ στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία αυτές οι συνομιλίες να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη με κατεύθυνση το μέλλον εντός ενός χρονικού διαστήματος- «ο πρόεδρος της ε/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου λέει ότι αυτό είναι μόνο ποδοσφαιρική δουλειά. Δεν μπλεκόμαστε με την πολιτική. Ακόμα και αυτή η δήλωση είναι πολιτική. Γιατί αυτή η διαδικασία είναι κάτι που θα βγάλει πολιτικά αποτελέσματα». Στις 21 Ιανουαρίου πήρε θέση, σαν αυτή του Ο. Ερτούγ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερτάρ Ντενκτάς μιλώντας σε συνέλευση του κόμματός του στο Τρίκωμο: «επιθυμία όλων είναι η δυνατότητα διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ τ/κ ομάδων και ομάδων από χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA. Εάν διεξάγονται επαφές χωρίς την ενημέρωση της προεδρίας και με το σύνθημα να μην αναμειχθούν οι πολιτικοί στο θέμα αυτό, τότε ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος».
Τρία σχόλια επί του θέματος: πρώτο, η συμμετοχή της FIFA και της UEFA στις συζητήσεις είναι σημαντική. Δίνει διεθνή ομπρέλα στις συζητήσεις και αυτό, ίσως, αποδειχθεί ο καταλύτης για την επίλυση του ζητήματος, δεύτερο, η συνέχιση της διαδικασίας σημαίνει ότι υπάρχει θετικό κλίμα, παρά τις δυσκολίες, και, τρίτο, οι αντιδράσεις στο πολιτικό επίπεδο εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πρόοδο σε πτυχές της ουσιώδους διαπραγμάτευσης. Πέρα από τις δηλώσεις Ερτούγ, αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και κατά Κουτσουκούμνη σε προσωπικό επίπεδο.
Το ζήτημα φαίνεται να βαίνει σε κάποιο τέλος τον Μάρτιο στη Ζυρίχη. Θα υπάρξει οριστικοποίηση της προσπάθειας και, ίσως η επιλογή της πόλης να δείχνει κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο Κ. Κουτσοκούμνης («ενδεχόμενη ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, θα είναι προς όφελος τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων») και ο Χασάν Σέρτογλου («το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με αφήνει πολύ ικανοποιημένο»), ηγούνται μιας προσπάθειας με ειδικό βάρος και μαζική απήχηση σε όλη την Κύπρο. Προσπαθούν, κινητοποιούνται, έχουν στόχο. Το ότι άλλες δυνάμεις στο χώρο του αθλητισμού δεν πράττουν το ίδιο, δείχνει όχι μόνο την πολυπλοκότητα του θέματος αλλά και την αδυναμία σε άλλα επίπεδα να προωθηθούν ταυτόχρονα και σωρρευτικά και άλλες δημιουργικές προσπάθειες. Στην πράξη, αυτό θα τεθεί στη δημόσια ατζέντα στο βαθμό που θα επιτύχει, ή όχι, το πραγματικό ποδοσφαιρικό στοίχημα των Κουτσοκούμνη-Σέρτογλου.