Η «Μυστική» ψήφος στον Τατάρ!
Μέσα σε 24 ώρες ανεδείχθη για ακόμα μια φορά η πραγματική φύση της κατάστασης στη νήσο. Στις 14 Μαϊου τρεις μεγάλες ειδήσεις:
1. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες σε επιστολή του στον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί «προτρέπει τους δύο ηγέτες να βρουν επιπρόσθετους τρόπους για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση υγείας στο νησί… να υπάρξει κοινή συμφωνία στις ρυθμίσεις για να ανοίξουν και πάλι τα σημεία διέλευσης». Ενθαρρύνει δε τους ηγέτες σε όλα αυτά τα θέματα «να συνεργαστούν με την Ειδική Εκπρόσωπό του Ελ. Σπέχαρ», ενώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας «είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι ασυμφωνίες των πλευρών επειδή η καταπολέμηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία».
2. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της στον Μ. Ακιντζί αφού συμφώνησε με την άποψη του «ότι σε αυτόν τον αγώνα όλοι οι παράγοντες πρέπει να βρίσκονται σε συντονισμό» τόνισε τα εξής: «για να γίνει η ΕΕ υποβοηθητική προς την τ/κ κοινότητα κατά τρόπο επείγον στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνονται διεργασίες για μεγαλύτερη βοήθεια μεσοπρόθεσμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας».
3. Στον αντίποδα, η άλλη είδηση. Η ηλ. «Καθημερινή» μάς πληροφορεί ότι «η πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) αναφέρεται εκτενώς στην παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων, σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας-συνολικά 7- τα οποία απέκτησαν μέσω του αμφιλεγόμενου, όπως χαρακτηρίζεται, προγράμματος πολιτογραφήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου είναι ο Σαουδάραβας Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud ο οποίος υπέβαλε αίτηση και έλαβε το κυπριακό διαβατήριο το 2017». Για το θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή σε Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία την 1η Απριλίου 2020 με την οποία ζητά «πλάνο με το οποίο να καταργούνται τα επενδυτικά προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών. Ο Υπεσ Ν. Νουρής δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση τερματισμού του προγράμματος. Με τα μέτρα που πάρθηκαν μετά τον Μάιο του 2019 θεωρούμε πως όχι μόνο δεν συντρέχει λόγος τερματισμού, αλλά αντίθετα ο έλεγχος που γίνεται πλέον είναι υπέρμετρος». (ρεπορτάζ από τον ηλ. «Φιλελεύθερο»). Η ΕΕ, έστω με σημαντική καθυστέρηση, θέτει τους κανόνες σε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική για τις πολιτογραφήσεις συνεπώς υποστηρίζει τους κανόνες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η Κύπρος πωλεί ευρωπαϊκά διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΕ με τον πιο επίσημο τρόπο ζητά χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του προγράμματος.
4. Η Λευκωσία παρακολουθεί την αποστασιοποίηση κεντρικών παικτών από τους χειρισμούς της. Αδιαφορία των ηγετών της ΕΕ στα παράπονα Αναστασιάδη στη τελευταία τηλεδιάσκεψή τους. Ομόφωνη άρνηση των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ σε οποιανδήποτε αναφορά στις εκθέσεις του Συμβουλίου σχετικά με τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά ερευνητικά σκάφη. Διπλωμάτες στο κυπριακό Υπεξ θεωρούν ότι για την απομόνωσή της Λευκωσίας ευθύνεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ε. Σπέχαρ προς την οποία στρέφονται διάφορα παράπονα ότι δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά της. Πιθανώς γι’ αυτό το λόγο, ο ΓΓ του ΟΗΕ ενθαρρύνει τους ηγέτες «να συνεργαστούν με την Ειδική Εκπρόσωπό του Ελ. Σπέχαρ». Προφανώς ο ΓΓ δεν συμμερίζεται τα τεχνάσματα μιας ομάδας στο κυπριακό υπεξ που πιστεύει στις αξίες της επετηρίδας-πάντα εν ονόματι της υπεράσπισης της μισής πατρίδας.
5. Οι χειρισμοί της Λευκωσίας την έχουν οδηγήσει από το αίτημα για «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» στο «μηδέν συνομιλίες» και «όλος ο στρατός στη θέση του», την στιγμή που έχει δίπλα της τον πιο ορθολογιστή πολιτικό ηγέτη στην ιστορία της τ/κ κοινότητας. Ρώτησαν τον Μ. Ακιντζί στις 8 Μαϊου αν είναι τσακωμένος με την Άγκυρα. Απάντησε: «Με την κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, αυτό δεν το κρύβω, εάν το θέμα είναι να αλλάξει κάποιος την ταυτότητά του για να μοιάσει με κάποιον άλλον. Αν ήταν έτσι, τότε θα ήμασταν απλά το αντίγραφο κάποιου άλλου. Ο τ/κ λαός δεν με εξέλεξε για να γίνω κούκλα (αχυράνθρωπος-μαριονέτα). Με εξέλεξε για να γίνω ο δικός του πρόεδρος»-ρεπορτάζ KYΠΕ.
Αν με αυτόν τον τ/κ ηγέτη, με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ο Ν. Αναστασιάδης κάνει ότι περνά από το χέρι του για μηδέν επικοινωνία και μηδέν συνομιλίες, τότε οι χειρισμοί του αφορούν την στήριξη στην υποψηφιότητα Ε. Τατάρ στις εκλογές για την ανάδειξη νέου τ/κ ηγέτη στις 6 Οκτωβρίου. Έσπευσε πρώτος να κλείσει 4 σημεία διέλευσης, όταν ο κορονοϊος πανηγυρικά εμφανιζόταν στο χώρο των αφίξεων στο αεροδρόμιο Λάρνακας! Ο Ε. Τατάρ πήρε τη σκυτάλη και έκλεισε όλα τα άλλα. Το ζήτημα με τη διαχείριση των σημείων ελέγχου από και προς την κατεχόμενη Κύπρο, η αχρήστευση για δύο και πλέον μήνες της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, η άρνηση για κάθε επικοινωνία επαφή μέσω skype με τον Α. Ακιντζί-η μόνη που έγινε ήταν με πρωτοβουλία του τ/κ ηγέτη- ισούται με την αντίληψη που έχει κάποιος για το συνολικό κυπριακό. Συγκρούονται ακόμα μια φορά οι δυνάμεις της ακινησίας με τις δυνάμεις που επιζητούν κινητικότητα και επίλυση. Ο Ν. Αναστασιάδης κάνει ένα μέρος από την προεκλογική καμπάνια του Ε. Τατάρ. Επιδιώκει το τέλειο άλλοθι: «εγιώ έν τζιαι, αλλά ο Τατάρ…».
Λάρκος Λάρκου