Η οικονομία στο σταυροδρόμι.Μεταρρύθμιση ή στασιμότητα;
Ζούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση του ιστορικού χρόνου. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια τόσο πολύπλοκα διαμορφωμένη πραγματικότητα, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο γρήγορες εξελίξεις στο διεθνές σύστημα. Το παγκόσμιο – πλέον – χωριό χαρακτηρίζεται από τρεις πολιτικές σταθερές:
Πρώτον, το ολοένα και πιο ισχυρό άνοιγμα συνόρων, διακίνησης αγαθών, ανθρώπων και κεφαλαίων. Ο δρόμος αυτός είναι χωρίς επιστροφή, άρα η εσωστρέφεια και τα σινικά τείχη έχουν μόνο μουσειακή αξία.
Δεύτερον, στους κύριους πόλους της οικονομικής ισχύος (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση), εμείς επιλέγουμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας με την ενσωμάτωση μας στο ευρωπαϊκό σύστημα δράσης, να διευρύνουμε τον ρόλο μας σε συνεργασία και συντονισμό με τις Βρυξέλλες.
Τρίτον, στο ασταθές γεωπολιτικό πλαίσιο της ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος παραμένει εντυπωσιακά αμήχανη. Το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας επηρεάζει ουσιωδώς τις εξελίξεις και οι απόντες είναι απόντες.
Ο ΟΠΕΚ φιλοδοξεί να εισφέρει στο δημόσιο προβληματισμό, στις πολιτικές αναζητήσεις της κοινωνίας μας κατά τρόπο παραγωγικό. Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας έχει χρέος να εντείνει τη δράση του, επειδή τα γεγονότα τρέχουν, οι εξελίξεις είναι θεαματικά ραγδαίες.
Η επιλογή μας ‘’Η Οικονομία στο Σταυροδρόμι: Μεταρρύθμιση ή Στασιμότητα’’ συνδέεται με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία της κυπριακής επικαιρότητας. Ο παραδοσιακός τρόπος οργάνωσης της οικονομικής δράσης, αντιμετωπίζει, πλέον, διαφορετικές προκλήσεις, νέα ανταγωνιστικά τοπία. Έννοιες όπως αποτελεσματικό κράτος, νέες ισορροπίες δημόσιου- ιδιωτικού τομέα, αξιοκρατία πέρα από τις πελατειακές σχέσεις ή την εξίσωση των ανίσων, οδηγούν τις εξελίξεις κατ ’ευθείαν στον πολιτικό στόχο. Χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις για να πάμε στο αύριο. Χρειαζόμαστε κόμματα που να παράγουν πολιτικές και όχι να θητεύουν τις μικρές κοινωνίες των κολλητών. Χρειαζόμαστε πολιτικές ανατροπής του παλαιοκομματισμού, της παρακμής και του απίστευτα σουρεαλιστικού τοπίου στη σημερινή μας Κύπρο. Θέλουμε ένα διαφορετικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκείνου που δεν θα ασκείται στις διαφωνίες, αλλά θα τολμά στα δύσκολα.
Χρειαζόμαστε πρώτ’ απ’ όλα τον έγκυρο λόγιο, την τεκμηριωμένη άποψη. Γι’ αυτό έχουμε μαζί μας απόψε τέσσερις εκλεκτούς εισηγητές, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την καλοσύνη που είχαν να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας. Ευχαριστώ επίσης την Λαϊκή Τράπεζα για την στήριξη που έδωσε στην αποψινή μας εκδήλωση.
Για τον ΟΠΕΚ, η συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης με το πολύ δραστήριο Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης του Intercollege, είναι μια νέα σελίδα στη δράση μας. Εκτιμούμε ότι οι κοινές προσπάθειες έχουν περισσότερο αποτέλεσμα, η ενίσχυση τους στηρίζει καλύτερα κοινούς στόχους, κοινές αγωνίες για το αύριο.
Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 1998