Η ώρα της έντιμης συνεννόησης
Σε ένα νέο κύκλο αναζητήσεων εισέρχεται η πολιτική της Ελλάδας. Με κύκλο συναντήσεων του, ο Γ. Παπανδρέου ζητά «νέα στρατηγική για τα εθνικά θέματα». Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τη ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι « η Ν.Δ. πάντοτε επεδίωκε και επιδιώκει την εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα». Στα ίδια πλαίσια έγινε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) υπό την προεδρία της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη και με τη συμμετοχή των υπευθύνων εξωτερικής πολιτικής των πολιτικών κομμάτων.
Η αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενεργοποίησε τα εθνικά αντανακλαστικά γι’ αυτό παρατηρούμε μια διαρκή συζήτηση για εθνική συνεννόηση.
Αποφασιστική ήταν η συμβολή του Κωστή Στεφανόπουλου, που με την παρέμβασή του την περασμένη Κυριακή, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα και δημιούργησε μια θετική κινητικότητα που βλέπει προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Κεντρικός στόχος των αναζητήσεων είναι η δημιουργία πλαισίου εθνικής συνεννόησης που θα διευκόλυνε την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η κυβέρνηση ήδη δήλωσε πως «δεν έχει κλειστά τα αυτιά της στην πρόταση Στεφανοπούλου» (30 Μαΐου).
Το κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας παράγει τάσεις αποσταθεροποίησης. Η μάχη εξουσίας είναι πολύ σκληρή. Ο Τ. Ερντογάν σε διάγγελμά του μίλησε για «σκοτεινές συνωμοσίες» και για «προβοκατόρικες ενέργειες που έχουν στόχο να βλάψουν τη χώρα». Οι διπλές εκλογικές αναμετρήσεις το 2007 (προεδρικές και βουλευτικές εκλογές), μάλλον θα οδηγήσουν σε άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας στην Τουρκία, γιατί τα διαφορετικά κέντρα εξουσίας στη χώρα αυτή αναζητούν νέες ισορροπίες ισχύος ενόψει των εξελίξεων το 2007.
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και οι διεργασίες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, είναι μια θετική πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο για να πάρουν πρωτοβουλίες ενότητας και προοπτικής. Η συγκάλυψη δεν βοηθά κανένα. Η παρελθοντολογία αποτελεί το άλλοθι για να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Η Κύπρος χρειάζεται ένα δυνατό σήμα ενότητας για να βαδίσει μπροστά. Ο αγώνας για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο Κυπριακό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να βαδίσουμε με καθαρή σκέψη στο μέλλον. Οι μάχες οπισθοφυλακών τελείωσαν. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης. Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Τώρα μπορούμε να δώσουμε τη μάχη της Κύπρου με νέες δυνάμεις.